– Skyter seg selv i foten

1 month ago 13



Eksperter mener timingen til de streikende kabinansatte er dårlig. – Det er en dommer i New York som i praksis styrer SAS nå, sier Hans Jørgen Elnæs.

 Frode Hoff / TV 2
STREIK: 120 kabinansatte er i første omgang tatt ut i striek i SAS. Foto: Frode Hoff / TV 2

Publisert 23.08.2024 11:24

Fellesforbundet og Parat tok fredag morgen ut til sammen 120 kabinansatte i streik. Lønnsnivå og mer helgefri er sentralt i kravene. 

– SAS har ikke vært villige til å imøtekomme oss på noen av våre krav. Vi hadde derfor ikke noe annet valg enn å gå til streik, uttalte leder Martinus Røkkum for SS Norge Kabinforening i Parat etter bruddet.

Flyekspert Hans Jørgen Elnæs i Winair gir fagforeningene rett i at mange kabinansatte ligger bak på lønnsutvikling.

Styrt av en dommer i New York

– Det er liten tvil om at denne yrkesgruppen er lavtlønnet. Flere andre europeiske ansattorganisasjoner i luftfarten har fått forhandlet opp lønnen, men forskjellen er at disse selskapene ikke er under konkursbeskyttelse, sier han til TV 2.

 Thomas Evensen / TV 2
DÅRLIG TIMING: Det mener flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs. Foto: Thomas Evensen / TV 2

Han peker på at SAS, som bare er dager unna å avvikle konkursbeskyttelsen i en domstol i USA, har svært lite handlingsrom når det kommer til å ta avgjørelser som berører økonomiske omprioriteringer nå. 

– Det er i praksis en dommer i New York som styrer SAS nå. Handlingsrommet er begrenset, og selskapet kan ikke ta beslutninger som har konsekvenser for den daglige driften nå, sier han. 

– Skutt seg selv i foten

Analysesjef i danske Sydbank, Jacob Pedersen, mener også at timingen for denne streiken er oppsiktsvekkende dårlig. 

– Selskapet har kjempet i to år for å komme ut av konkursbeskyttelse, og nå befinner de seg i denne situasjonen. Det er virkelig dårlig timing, og ikke det selskapet trenger, sier han til E24. 

– Dette er et selskap som trolig planla å gå ut av konkursbeskyttelsen med mål om vekst. Jeg må si at dersom du er en norsk ansatt – og ønsket å være en del av den veksten – jeg tror du akkurat har skutt deg selv i foten, sier han videre. 

 Frode Hoff / TV 2
UNDER KONKURSBESKYTTELSE: En SAS Embraer 195 kommer inn for landing på Flesland flyplass. Foto: Frode Hoff / TV 2

Kan bli satt på bakken

Elnæs tror ikke at selskapet er i fare som følge av streiken, men tror dette igjen vil ramme kundene, når ledelsen i selskapet har begrensede muligheter for å forhandle med motparten. 

– Etter hvert som denne streiken trappes opp, så vil jo selskapet bli satt på bakken, sier Elnæs. 

Og det er også målet med streiken, å ramme driften til SAS, skal vi tro Røkkum i Parat. 

Ifølge ham vil alle SAS-flyvninger på sikt bli rammet, og SAS-flyene vil bli stående på bakken inntil kravene deres er godtatt.

Varsler opptrapping

Nå vil SAS prioritere å minimere forstyrrelser i sine flyvninger, skriver selskapet i en pressemelding. Ved formiddagstider fredag var bare to flyvninger kansellerte.

Kabinansattes Forbund i Fellesforbundet har varslet at 115 av deres medlemmer er tatt ut i første streikeuttak fredag. Hos Parat er det snakk om fem ansatte fredag, men de vil raskt trappe opp med til sammen 40 medlemmer i løpet av helgen.

Partene står også klare til å trappe ytterligere opp dersom streiken drar ut.

Dette er de uenige om:

Ifølge Fellesforbundet er begynnerlønn for en kabinansatt i SAS i dag 27.500 kroner, uten at de får tillegg for kvelds-, natt- eller helgearbeid.

– De kabinansatte har fremsatt rimelige krav om to frihelger i måneden, for å kunne opprettholde et minimum av sosialt liv, og en daglig spisepause et annet sted enn ved dokøen til de reisende, heter det i en pressemelding fra Fellesforbundet.

De hevder videre at SAS har avvist alle krav og ønsker at de kabinansatt skal fortsette under vilkår de beskriver som «ikke forenlige med norsk arbeidsliv».

Ifølge Parat har deres medlemmer ikke hatt lønnsvekst siden 2012. Fagforeningen sier også at månedslønnen for kabinansatte i SAS ligger 15 til 30 prosent under det sammenlignbare selskaper gir sine ansatte i lønn.

Denne forskjellen utgjør mellom 6000 og 15.000 kroner i måneden, skriver Parat i en pressemelding.

SAS hevder på sin side at de har strukket seg langt for å møte de kabinansatte på lønn og arbeidstid. Selskapet mener at det er mulig å finne en løsning som er attraktiv for de ansatte, samtidig som det sikrer selskapets konkurranseevne.

Read Entire Article