Dokument nr. 15:1415 (2023-2024)
Innlevert: 01.03.2024
Sendt: 04.03.2024
Besvart: 14.03.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Per-Willy Amundsen (FrP)

Spørsmål

Per-Willy Amundsen (FrP): Vil statsråden i lys av de erfaringer politiet nå deler om de nyopprettede polititjenestedene vurdere nedleggelse av et eller flere av de nye tjenestestedene for å frigjøre ressurser på politiets budsjetter, og hvilke tjenestesteder er det eventuelt aktuelt å avvikle?

Begrunnelse

Det vises til regjeringens beslutning om opprettelse av nye polititjenestesteder. Beslutningen var i strid med politidistriktenes ønsker og politifaglige råd, og synes å være utelukkende distriktspolitisk motivert. Flere av de motforestillinger mot etableringen av tjenestestedene, som regjeringen valgte å ikke lytte til, viser seg nå i praksis og i politiets erfaringer fra de nyopprettede tjenestestedene. Det vises herunder til følgende nettsak av 26.02.24 hos TV2:

https://www.tv2.no/nyheter/innenriks/regjeringens-nye-politistasjoner-har-under-to-besok-i-uka/16416189/

Det fremgår av saken at de nye polititjenestedene til nå har hatt et gjennomsnittlig besøkstall på under to besøk pr. uke. Flere av ukene har kontorene være helt uten besøk. Det fremgår videre at det er et svært lavt antall av fysiske anmeldelser som er levert ved de nye polititjenestestedene. Som det også fremgår av saken, skjer dette i en tid der politidistriktene mistet 375 politistillinger og 9 av 12 politidistrikter måtte nedbemanne i 2023. Spørsmålsstiller ønsker på denne bakgrunn svar på om statsråden i lys av erfaringene fra de nyopprettede polititjenestestedene, vil vurdere nedleggelse av et eller flere av disse tjenestestedene for å frigjøre ressurser på politiets budsjetter. Dersom dette er aktuelt, bes det også om en tilbakemelding på hvilke av de nye tjenestestedene det vil være aktuelt å avvikle.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Regjeringen ønsker levende og trygge lokalsamfunn og tilgjengelige tjenester for folk uansett hvor de bor. Da må vi ha politi, tjenester og arbeidsplasser over hele landet. For å gi trygghet og tilgjengelige tjenester for folk i hele landet, har regjeringen opprettet nye polititjenestesteder i dialog med kommunene og politiet. Flere tjenestesteder bidrar til at folk i hele landet får tilgang til polititjenester nær seg. Et synlig politi gir økt trygghet i lokalsamfunn i bygd og by i hele Norge. De nye tjenestestedene kommer både vertskommunen og nærliggende kommuner til gode og finansieres gjennom egne midler, slik at de ikke går på bekostning av andre tjenestesteder i distriktet.
Den pressede økonomiske situasjonen i politiet skyldes ikke politiets nye tjenestesteder, men en kombinasjon av den spente sikkerhetspolitiske situasjonen, høy prisvekst og andre faktorer. For å unngå en svekkelse av politiet og Norges beredskap, tar regjeringen sikte på å fremme et forslag om å øke bevilgningen til politiet med om lag 635 mill. kroner som en varig bevilgning i revidert nasjonalbudsjett for 2024.