Emilie Mehl: Med den nye modellen for godtgjøring til verger, som trådte i kraft 1. januar 2025, skilles det ikke lenger mellom vergeoppdrag som omhandler henholdsvis økonomiske eller personlige forhold. Den nye modellen inneholder i stedet en fast årlig sats for ordinære vergeoppdrag og en forhøyet sats for særskilt krevende oppdrag. En direkte sammenligning blir derfor ikke helt naturlig. Jeg viser likevel i tabellen nedenfor hva som var opprinnelig sats og hva som er ny sats for ulike vergeoppdrag. Tabellen viser, som jeg også ga uttrykk for i svaret mitt til spørsmål nr. 122 fra stortingsrepresentanten Wiborg, at de nye satsene innebærer en økning av nesten alle de faste, årlige satsene.
Tabell:
Beskrivelse Alminnelig verge Fast verge
Tidligere sats Ny sats Tidligere sats Ny sats
Oppdrag som omfatter personlige forhold 2 000 4 500
Oppdrag som omfatter økonomiske forhold 3 500 5 000 7 500 10 000
Oppdrag som omfatter både personlige og økonomiske forhold 4 000 10 000
Særskilt krevende oppdrag - 7 500 - 15 000
For å kunne gi et godt bilde på hvor mye vergegodtgjøringen har økt, må jeg gi litt bakgrunnsinformasjon:
Hvor mye vergen har krav på i fast årlig godtgjøring, avhenger av om vergen er såkalt «alminnelig verge» eller «fast verge», og om det er snakk om et «ordinært oppdrag» eller om oppdraget anses som «særskilt krevende». Alminnelige verger er frivillige som tar på seg oppdrag først og fremst ut ifra et ønske om å gjøre en samfunnsnyttig innsats. Ofte kjenner de alminnelige vergene personen som de oppnevnes som verge for, fra før. Det kan for eksempel være en nabo, tidligere kollega eller en person i nærområdet der personen bor. Med de nye satsene vil alle alminnelige verger, som tidligere fikk fra 2 000 til 4 000 kroner, få 5 000 kroner per år. Dersom statsforvalteren kommer til at vergeoppdraget er særskilt krevende, ytes det i stedet en fast årlig godtgjøring på kr 7 500. Av 43 000 voksne med verge, er det om lag 7 500 som er registrert med en alminnelig verge. De faste vergene er engasjert av statsforvalterne på langvarig basis, jf. vergemålsloven § 26, og er ofte verge for flere personer. Med de nye satsene vil alle faste verger, som tidligere fikk fra 4 500 til 10 000 kroner, få 10 000 kroner per år. Dersom statsforvalteren kommer til at vergeoppdraget er særskilt krevende, ytes det i stedet en fast årlig godtgjøring på kr 15 000. Av 43 000 voksne med verge er det om lag 19 000 personer som er registrert med en fast/profesjonell verge.
Jeg vil også minne om at det ikke er foreslått eller gjort endringer i reglene for godtgjøring til nærstående verger, verger som får godtgjøring time for time og advokatverger som får honorar etter offentlig salærsats. Dersom omfanget av oppdraget tilsier det, kan det fortsatt unntaksvis gis godtgjøring time for time etter en timesats på inntil kr 200 for alminnelige verger og inntil kr 400 for faste verger.
Til slutt vil jeg også minne om at vergemålslovens hovedregel er at det er personen med verge som selv dekker godtgjøringen til vergen med egne midler. For disse vil de nye faste årlige satsene innebære en økning i årlige kostnader. Jeg mener de nye satsene representerer en god balanse mellom på den ene siden hensynet til en rimelig kompensasjon for den viktige bistanden vergene gir, og på den andre siden den privatøkonomiske belastningen for personen som har verge.