Skoleopprøret: To vgs foreslås nedlagt i Østfold

2 weeks ago 14



Borg og Greåker videregående skoler legges ned i Østfold, foreslår fylkesdirektøren.

 PrivatMARKERER SEG: Elevrådsleder Emeli Kristoffersen Johsen (19) (i midten) og andre elever fra Borg vgs. demonstrerte utenfor fylkeshuset i Sarpsborg torsdag morgen. Til venstre: Oskar Antoni (17) og til høyre: Runa Mathilde Krosby (17). Foto: Privat
Torsdag 7. november kl. 11:30

Til sammen 1500 elever går ved disse to skolene.

I tillegg foreslås nedleggelser og sammenslåinger av en rekke linjer og studietilbud, fremgår det av forslaget fra fylkeskommunedirektør Solveig Helene Olsen.

Et tidligere alternativ om å legge ned Kalnes vgs. –⁠ går fylkesadministrasjonen bort fra.

Men det fjernes noen linjer fra Kalnes.

– Det gjør veldig vondt nå. Men det vil gi en god videregående opplæring på sikt, sier Olsen.

Lav søkning

Hun begrunnet kuttene med økonomi, men også med lite tidsriktig bygningsmasse, svært lav søkning på enkelte utdanningstilbud og at det er for få elever som kommer inn på førsteønsket.

– Det er også en lav andel av elevene på yrkesfag som faktisk søker læreplass. Det må vi gjøre noe med, sier fylkeskommunedirektøren.

Den endelige avgjørelsen om ny skolestruktur i Østfold skal tas av fylkespolitikerne i fylkestinget i desember.

Les også: Buskerud fylkeskommune vil beholde flere Vgs-linjer: - Lettelse for noen

Rundt 1000 elever ved skolene markerte motstand mot nedleggelsene ved å møte opp utenfor fylkeshuset torsdag morgen.

– Vi demonstrerer for å få frem hvor viktig det er å beholde skolen vår, sier elevrådsleder Emeli Kristoffersen Johnsen (19) ved Borg vgs. i Sarpsborg.

Hun lover at de ikke har gitt opp kampen for å redde den yrkesfaglige skolens videre drift - selv om fylkeskommunens direktør torsdag foreslår nedleggelse. I ukene fremover skal politikerne ta stilling.

– Lønnsomt å legge ned?

Rektor Edvard Odberg på Borg vgs. har i lengre tid levd med at skolen han leder er foreslått nedlagt i samtlige alternativer hittil.

Torsdag ble skolen han leder også foreslått nedlagt:

– Men vi spør oss jo om det er lønnsomt å legge ned vårt tilbud når det må bygges opp nye tilbud andre skolesteder i fylket, sier Odberg til VG.

Elevene er veldig opptatt av at miljøet på Borg i Sarpsborg er nært og godt, og at ikke alle elever i fremtiden vil blende inn i et mye større skolemiljø i Fredrikstad.

Bakteppet for kuttene er at Østfold fylkeskommune må kutte drøye 150 millioner i 2025.

Det er også en strategi at flere elever, for eksempel innen helse og oppvekstfag og miusikk, dans og drama samles på St. Olav vgs. i Sarpsborg.

Videregående opplæring er den desidert største sektoren fylkeskommunene har ansvaret for.

– Den svært krevende økonomiske situasjonen gjør at vi ikke lenger kan opprettholde dagens skolestruktur og opplæringstilbud. I tillegg har vi også et helt nødvendig behov for investeringer i skolebygg, spesielt i Fredrikstad, uttalte direktør for opplæring og kompetanse Brynjard Rønningen nylig.

Østfold fylkeskommune vil dessuten fram mot 2034 få en nedgang på rundt 900 elever.

Read Entire Article