Skolenedleggelsene: Frykter hybelboom for 16-åringer

1 month ago 19



Kortversjonen

  • Planlagte nedleggelser av videregående skoler i Innlandet kan tvinge 16-åringer til hybeltilværelse og lang skoleskyss.
  • Fabiola Ledo, elevleder, advarer om negative konsekvenser for elevenes motivasjon og trivsel.
  • Skoleflertallet ønsker å styrke støtte for borteboere, mens motstanderne søker alternative løsninger før beslutningen 23. oktober.

Spesielt i Innlandet vil det bli en vekst av veldig unge mennesker på hybler på steder som Vinstra, Gjøvik, Otta, Raufoss og Braskereidfoss, advarte Bente Fossum (Sp) i utdanningsutvalgets møte onsdag.

I tillegg må mange flere sitte timevis på skoleskyssen daglig.

Utvalget vedtok skolenedleggelsene med et klart flertall. Men saken avgjøres endelig først av fylkestinget på Hamar onsdag om en uke, den 23. oktober.

– Dette fører til tvangsflytting på hybel. Ungdommer fra Skarnes har signalisert at de ikke orker dette, og heller dropper ut, sa Fossum på møtet. Hun refererte bekymringen fra engasjerte vgs-elever fra Skarnes i Debatten tirsdag.

– Jeg har pratet med ganske mange elever på Skarnes, og det er mange av dem som ikke har nok motivasjon. De vil ikke gå på en annen skole, og sa at de dropper ut, forklarte Skarnes-elev Carl Emil Øvrum-Fjeld i Debatten på NRK.

Se Matomas tordentale nedenfor:

Advarer

Leder i Elevorganisasjonen Innlandet Fabiola Ledo (18) bor selv på hybel på Gjøvik der hun går på videregående.

Hun advarer både mot at flere unge blir boende på hybel eller internat - og timevis med skoleskyss for mange - etter skolenedleggelsene.

– Det er ikke bra at elever som kommer rett fra ungdomsskolen blir sendt alene på hybel på et fremmed sted. Det er heller ikke positivt at elever må stå opp klokken fem for å rekke skolebussen - og deretter sitte i inntil to timer én vei med skoleskyss, sier Fabiola Ledo til VG.

 Silje NyborgSINT: Fabiola Ledo (18) bor selv på hybel på Gjøvik etter tidligere å ha brukt timesvis på skoleskyss . Hun advarer mot mer skoleskyss og hybeltilværelse etter de planlagte skolenedleggelsene i Innlandet. Foto: Silje Nyborg

De planlagte endringene

  • Det er de videregående skolene i Skarnes og Dokka som er planlagt nedlagt fra skoleåret 2025/26.
  • I tillegg er det foreslått at skolestedene på Nordstumoen ved Storsteigen vgs, Dombås og Lom ved Nord-Gudbrandsdal vgs og Flisa ved Solør vgs skal legges ned.

Reodor (11) kan miste sin eneste mulighet til å gå på videregående: Les hele saken her.

Hun har prøvd både lang skoleskyss og hybeltilværelse i praksis.

Om de planlagte nedlagte skolestedene og vgs-skolene i Innlandet, sier hun:

– Dette er ikke positivt for elevene. Det er mye snakk om at det skjer på grunn av økonomiske årsaker. Det oppveier ikke de negative følgene for elevene - som blir flyttet fra hjemstedene sine med skoleskyss eller til hybel, sier Ledo.

 Line Møller / VGADVARER: Kari Ousten Lyngved er lærer og tillitsvalgt ved nedleggingstruede Nord-Gudbrandsdal vgs avd. Lom. Hun frykter frafall dersom mange flere elever må bruke timesvis med skoleskyss eller bo på hybel. Foto: Line Møller / VG

Frykter mer frafall

Lærer og tilligsvalgt Kari Ousten Lyngved (39) ved den nedleggingstruede videregående-avdelingen i Lom, advarer også mot mer skoleskyss og hybeltilværelse for unge i Innlandet.

– Jeg frykter rett og slett at dette vil føre til mer frafall og mindre motivasjon. Mange av elevene våre går på nærskolen fordi den ligger i nærheten av venner, familie, jobbmuligheter, hjem og nærmiljø, sier Lyngved til VG.

Sunniva (18): Veldig redd

Sunniva Ludvigsen (18) er elevrådsleder ved nedleggingstruede Dokka vgs. Hun frykter også at mange unge blir sendt på hybel eller skoleskyss langt avgårde som følge av skolevedtaket neste onsdag.

 PrivatSIER IFRA: Sunniva Ludvigsen iført rød kamp-t-skjorte kjemper for å redde Dokka videregående - med sine 270 elever. Foto: Privat

– Det er ikke riktig i det hele tatt. Man skal ikke tvinge altfor unge til å flytte på hybel langt vekk fra familie og nærmiljø, sier 18-åringen og vg3-eleven til VG.

Hun etterlyser at ungdom - som saken mest angår - blir hørt og tatt mer på alvor. Selv bor hun hjemme med familien i nærheten av Dokka vgs.

– Har du igjen noe håp om at skolen kan reddes fra nedlegging?

– Jeg har et lite håp. Men er veldig redd for nedlegging og følgene av det, svarer Sunniva.

 Line Møller / VGFÅR FLERE ELEVER: Videregående i Otta vil motta flere elever i årene fremover dersom Lom mister sitt vgs-tilbud - slik det ligger an til nå. Foto: Line Møller / VG

I møtet i utdanningsutvalget onsdag - gikk debatten om mye av det samme:

– Modige ungdommer forteller om viktigheten av å ha nærskolen der dem bor. Hvor skal de 300 unge som nå går på Dokka vgs få skoletilbudet sitt i fremtiden? Hvilket liv blir det for unge som må reise på skolen klokken fem-halv seks - om morgenen og kommer hjem i 18-tiden på kvelden? –⁠ spurte Bente Fossum.

Mange på hybel allerede

Thomas Langeland Sørensen (H) som representerer flertallet (Ap,H,MDG) som vil legge ned skolesteder og videregående skoler i Innlandet, forsøkte å dempe inntrykket av hybeltilværelse som noe skremmende.

– Vi har allerede rundt 1000 elever på hybel i fylket. Det er vanlig både i Nord-Østerdal og i Valdres. Kommunen legger til rette for en best mulig hybeltilværelse på Tynset. Vi foreslår å styrke ordninger for borteboere med voksenkontakter i alle kommuner med internat, sa Sørensen.

Han henviste til at det er planer om hybelhus både på Otta, Vinstra og Braskereidfoss.

Voteringen etter onsdagens debatt i utdanningsutvalget i Innlandet ga flertall til forslaget fra Arbeiderpartiet, Høyre og MDG.

Innstillingen går nå til ekstraordinært fylkesutvalg førstkommende fredag, og den endelige avgjørelsen tas på fylkestinget onsdag 23. oktober.

Men motstanderne mot nedleggelser har ikke gitt opp:

– Nå er det så mye trøkk rundt saken, at jeg fortsatt håper vi kan få gjennomslag for alternative løsninger til det som er lagt fram. Vi jobber videre fram mot 23. oktober, og så får vi se hva som skjer da, sier Dokka-ordfører Ola Tore Dokken til HA.

Kari Ousten Lyngved på vgs. i Lom har heller ikke gitt opp:

– Vi gir aldri opp. Vi har håp om at dette kan snu.

Les også: Skule­skrekken

Read Entire Article