Skolen har utfordringer med æreskultur. Derfor valgte Abid Raja den som første stopp.

2 weeks ago 14



DRAMMEN (Aftenposten): Det er ikke tilfeldig at Abid Raja valgte Drammen videregående skole som sitt første stopp på bokturneen.

Et lydhørt publikum hadde slått seg ned der de kunne i den lille teatersalen på Drammen videregående skole. Her tok de del i et bokbad med Abid Raja. Foto: Diego Munoz-Zamora

Publisert: 08.10.2024 09:35

Kortversjonen

– Det er jo så klart litt nerver, men vi gleder oss, sier 17-åringen Peter Haugan Marcussen.

Han og kameratene Magnus Høeg og Daniel Myrholm har lest Abid Rajas to siste bøker. De har forberedt spørsmål til forfatteren om boken som kom ut i august: «Vår ære og vår frykt. En personlig reise i det muslimske Europa.»

Rajas selvbiografi «Min skyld» var en braksuksess. Tre år etter utgivelsen har den et totalopplag på 170.000.

Boken skildret norskpakistanske Rajas tøffe oppvekst med vold, omsorgssvikt og sosial kontroll i et fattig, kommunalt hjem i Oslo. Den skulle motivere innvandrergutter til frigjøring. Raja tok den med seg på en omfattende turné til skoler, litteraturhus og biblioteker. Men turneen viste ham at boken ikke ble like godt mottatt i alle samfunnslag. Den fikk ofte negativ respons på videregående skoler øst i Oslo.

En godt forberedt Peter Haugan Marcussen lytter til Abid Rajas svar på de nysgjerrige elevenes spørsmål. Foto: Diego Munoz-Zamora

Var spent på mottagelsen

Raja tar blant annet opp disse episodene i sin nye, omdiskuterte bok.

I oppfølgeren til «Min skyld» ønsker han å rette søkelys mot det han ser av frykt, utenforskap og integreringsproblemer blant muslimer i Norge og Europa.

Også denne skal han reise land og strand med de neste månedene. Første stoppested var en full teatersal på Drammen videregående skole.

Det er ikke tilfeldig.

Tre av ti drammensere er innvandrere, eller norskfødte med innvandrerbakgrunn. Det reflekteres blant skolens 1300 elever, som nå er inne sin årlige mangfoldsuke.

Raja hadde sine tidligere skolebesøk i mente påm vei inn på scenen.

– Dette er en mangfoldig skole og en smeltedigel for alle typer utfordringer. Du vil ha barn som kommer fra fattige familier, du vil ha barn som har foreldre som har psykiske utfordringer, barn som har levd et begrenset liv, kulturelt og religiøst sett, sier Raja

– Og så har du også unge folk som er helt frie, og som tar alle frihetene for gitt, legger han til.

Det er mitt inntrykk at de fleste ungdommer med innvandrerbakgrunn er godt integrert og følger samfunnets normer og regler, sier mangfoldsrådgiver Gudmund Rype. Foto: Diego Munoz-Zamora

– Mye æreskontroll

Gudmund Rype er mangfoldsrådgiver ved Drammen videregående skole. Han bekrefter at skolen hanskes med utfordringer knyttet til flerkultur.

– Hvilke utfordringer kjenner dere igjen fra boken?

– Utfordringer knyttet til integrasjon, æreskultur, religion og så videre. Det går på graden av frihet som jeg tror er innad i flere innvandrergrupper. Det er mye æreskontroll og kontroll over hvilke valg de tar.

– Har du noen konkrete eksempler?

– Ja, i fjor hadde jeg flere samtaler med gutter med minoritetsbakgrunn, som gjerne er født og oppvokst her. Flere syntes vi hadde et rart menneskesyn og kvinnesyn.

– Han har jo på en måte blitt et litt forbilde i klassen vår i hvert fall, sier Daniel Myrholm. Foto: Diego Munoz-Zamora

– Tror det kan være til hjelp

Peter Haugan Marcussen (17) tror mange på skolen sliter med det Raja skriver om.

– Å liksom være fanget mellom to kulturer. Han har hatt forventninger fra sine foreldre og sin kultur, og så er det samtidig de norske verdiene og kulturen. Jeg tror det kan være til hjelp for de som er i samme situasjon, sier han.

Og utbyttet de håpet på fra bokbadet, har guttene fått.

– Jeg føler boken har gitt meg mer innblikk i hvordan mine multikulturelle kamerater kanskje har det, sier Myrholm.

Read Entire Article