Nedleggelse av to videregående skoler og fire skolesteder kan alene gi fylkeskommunen besparelser på 634 millioner kroner over ti år.
Men avvikling av skoler vil også utløse behov for å investere 140–175 millioner kroner i nybygg og ombygginger på skolene som må utvide tilbudet.
Det politiske flertallet foreslår å legge ned disse videregående skolene og skolestedene:
- Dokka (223 elever) i Nordre Land
- Skarnes (186 elever) ved Kongsvinger
- Skolestedet Flisa (117 elever) i Solør
- Skolestedet Sønsterud (49 elever) i Solør
- Skolestedet Lom (96 elever) i Nord-Gudbrandsdal
- Skolestedet Dombås (32 elever) i Nord-Gudbrandsdal
Les også: Dette må du vite om skolenedleggelsene i Innlandet
Samlet kan besparelsene bli over 800 millioner kroner over ti år, som følge av at undervisningstilbud ved andre skoler avvikles eller flyttes.
Kommunedirektøren innstiller i tillegg på å legge ned skolestedet Nordstumoen i Nord-Østerdal. Dette forslaget har ikke tilslutning fra det politiske flertallet.
Fylkestinget i Innlandet behandler fremtidig skolestruktur onsdag. Protestene mot nedleggelser av skoler og undervisningstilbud har vært massive.
Hundrevis av skoleelever demonstrerte tirsdag utenfor fylkeshuset på Hamar.
Behovet for å spare er ifølge fylkeskommunen utløst av nedgang i ungdomskullene. Færre elever medfører at det statlige rammetilskuddet reduseres.
Fylkeskommunedirektør i Innlandet Tron Bamrud skriver i innstillingen at det ikke har vært førende for utredningen at det skal foreligge en økonomisk gevinst.
– Økonomisk gevinst er heller ikke lagt til grunn som et kriterium for å avvikle en skole eller et skolested, skriver fylkeskommunedirektøren.
Fylkesordfører i Innlandet, Thomas Breen (Ap), vektlegger andre momenter:
– I sammenheng med knapphet på arbeidskraft blir det enda viktigere å styre – og ikke la utdanningsmulighetene utmagres av seg selv. Vi må sørge for at elever har gode utdanningsmuligheter, kan velge ulike linjer og få førstevalget sitt innfridd. Det er viktig for motivasjon og gjennomføring. Det betyr mer for saken for vår del, enn kroner og øre.
Begrunnelsen
Det politiske flertallets (Ap, Høyre, MDG) begrunnelse for å endre skolestrukturen:
- De videregående skolene må ha gode rammebetingelser for å utvikle sterke fagmiljøer og skape stabilitet for elever og skolens personale over tid.
- I hver region eller tilgrensende regioner skal det være faglig kvalitet og bredde, og en god balanse mellom teoretiske, praktiske og kreative linjetilbud innen yrkesfag, studiespesialisering og alternative opplæringsmodeller.
- Det er viktig at elever med kreative ambisjoner i størst mulig grad har mulighet til å utvikle sine talenter.
- Det skal sikres en realistisk og forutsigbar fireårig tilbudsstruktur-utlysning fra og med skoleåret 2026/2027.
(Kilde: Vedtaket i hovedutvalget for utdanning i Innlandet 16. oktober – etter forslag fra Ap.)
Dokka
141 millioner kroner er den anslåtte besparelsen i driftskostnader over ti år, ved å legge ned Dokka videregående i Nordre Land vest for Gjøvik.
Det vil bli behov for å investere i nybygg og tilpasninger på andre videregående skoler i distriktet for mellom 25 og 33 millioner kroner.
Det forutsettes at det blir behov for fire ekstra busser til å skysse elever til andre skoler. Gjøvik vgs. er den mest nærliggende.
Skarnes
197 millioner kroner er den anslåtte besparelsen i driftskostnader over ti år, ved å legge ned Skarnes videregående ved Kongsvinger.
Avvikling kan utløse behov for nybygg på Sentrum vgs. i Kongsvinger og annen ombygging som følge av at undervisningstilbud flyttes fra Skarnes.
Samlede investeringsbehov er anslått til mellom 45 og 57 millioner kroner.
Bygg- og anleggsteknikk flyttes ikke fra Skarnes før nybygget ved Sentrum vgs. kan tas i bruk, fortrinnsvis innen skolestart høsten 2027.
Det kan bli behov for tre ekstra busser for å skysse elever til Kongsvinger.
Flisa
105 millioner kroner er den anslåtte besparelsen i driftskostnader over ti år, ved å legge ned Flisa videregående i Solør nord for Kongsvinger.
Antatt investeringskostnad for å bygge om andre skoler er to millioner kroner.
Det kan bli behov for to ekstra busser til skoleskyss til Elverum og Kongsvinger.
Lom
55 millioner kroner er den anslåtte besparelsen i driftskostnader over ti år, ved å legge ned avdeling Lom på Nord-Gudbrandsdal videregående skule.
Fylkeskommunedirektøren mener det bør vurderes å bygge et internat på Otta, for å ivareta økningen i antall hybelboere. Prislappen er ukjent.
Ombygging ved Otta og Vinstra vgs. er anslått å koste to millioner kroner.
Det kan bli behov for to ekstra skolebusser til Otta, seks mil unna Lom. Men det antas at en god del elever vil flytte på hybel.
Dombås
112 millioner kroner er den anslåtte besparelsen i driftskostnader over ti år, ved å legge ned Dombås videregående i Nord-Gudbrandsdal.
Dette skoleåret er det ikke igangsatt utdanningstilbud på Dombås, fordi søkertallene var for lave. Forrige skoleår var det 32 elever på tre trinn.
Det antas at elevene fra Dombås kan flytte til andre skoler, uten at det er nødvendig å gjøre bygningsmessige tilpasninger.
Fylkeskommunedirektøren tror ikke det blir behov for flere busser til Otta som følge av en nedleggelse på Dombås.
Sønsterud
24 millioner kroner er den anslåtte besparelsen i driftskostnader over ti år, ved å avvikle Sønsterud videregående i Solør nord for Kongsvinger.
Besparelsen er i sin helhet knyttet til eiendomsdrift, da det forutsettes at alle utdanningstilbudene overflyttes til skolested Våler i Solør.
Flyttingen vil utløse behov for investeringer på Våler på mellom 12 og 19 millioner kroner. Nytt internat på Våler vil koste 65 til 80 millioner.