Skjønte ikke de andre at det aldri kunne bli det samme?

1 month ago 23



Manchester City håver inn trofeer. Her er styreleder Khaldoon Al Mubarak og trener Pep Guardiola etter forrige sesongs ligagull. Foto: Lee Smith, Reuters/NTB

Det brygger opp til borgerkrig i engelsk fotball. Dette er en fiktiv fortelling om Premier League i 2040.

Publisert: 15.10.2024 18:30

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger. Les mer her.

Oktober 2040: Døren slås opp i palasset som vender mot Persiabukta. Robot-tjenerne står i stram givakt. Sjeiken kommer med raske skritt.

Han sukker. Tre tap på rad! Det var ikke dette han så for seg da han kjøpte en fotballklubb i England.

Sjeiken avslutter videomøtet og slenger fra seg VR-brillene. Nederlagene gjør at posisjonen på toppen av ligatabellen er truet. Må han hente mer penger fra oljefondet?

Han visste riktignok på forhånd at det var et tøft kampprogram. Tre strake kamper skulle spilles på en av verdens tøffeste arenaer.

Det var høyesterett, Supreme Court, i London. Denne delen av sesongen var beryktet.

Klubbenes advokater møtes i rettssalen for å duellere om lovendringer. Vinnerne får poeng og kan klatre på tabellen.

10 millioner kroner i uken

Mye dreier seg om hvordan det går på overgangsmarkedet før sesongstart.

Klubbene kjøper og selger advokater fra hverandre. Advokatene har egne agenter som krever stadig større honorar. Én av dem har fått tilnavnet «Mr. 20 prosent».

Tidligere var det et tak på hvor mye klubbene kunne betale. Juristene fikk ikke mer enn 10 millioner kroner i uken. Men taket forsvant da Chelsea klaget det inn for EU-domstolen. Slike restriksjoner var brudd på konkurranselovgivning.

Denne gangen ante sjeiken at det ville bli vanskelig. Rivalen Manchester United hadde knabbet deres beste advokat.

Manchester City har noen spennende talenter på vei opp fra klubbens eget jurist-akademi, men de har ikke nok erfaring ennå.

Borgerkrigen

Sjeiken klør seg på haken. Han tenker tilbake til begynnelsen.

Da han kjøpte Manchester City i 2008, visste han godt at Fotball-England var et sted hvor pengene rår.

Noen få klubber var mye rikere enn resten og bestemte det meste. Ingen brydde seg egentlig om tilskuerne. De kalte seg selv supportere, men klubbene så dem som kundene.

Sjeiken tok opp kampen med eliten. Først på banen, etter hvert også utenfor. For de prøvde å stoppe ham. Av ren grådighet, slik han så det.

Duellene flyttet seg til rettssalene. Der ble regler utfordret og jukseanklager nedkjempet.

Det toppet seg høsten 2024. Manchester City var anklaget for 130 regelbrudd.

Samtidig gikk de selv til angrep mot deler av regelverket. I oktober erklærte klubben seier over Premier League i den saken. Men det var slett ikke slik ligaen oppfattet dommen. City fikk medhold på et par punkter, men reglene sto fjellstøtt, lød det derfra.

City angrep igjen og sendte et brev til alle de andre klubbene. Der fikk ligaen flengende kritikk for tolkningen av dommen.

Det var borgerkrig i engelsk fotball.

Samme år ble Saudi-Arabia tildelt VM. Gianni Infantino, utdannet jurist, brukte alle triksene i boken for å få det til.

Han sitter fortsatt som fotballens øverste leder i 2040, men arvtageren er klar. Det blir en robot laget av kunstig intelligens – trent for å ligne på Infantino.

Gianni Infantino besøkte Jeddah i Saudi-Arabia i fjor. Foto: Tomm W. Christiansen

Skjønte de ikke?

Minnet fra 2024 får sjeiken til å tenke: Skjønte ikke de andre at det aldri kunne bli det samme? Det var jo et forvarsel om hvor slaget ville stå fremover.

Noen år senere ble advokatduellene innlemmet i Premier League. Da var det naturlig at også PR-bransjen ble en del av spillet.

Som kranglingen i 2024 viste, var det ikke bare selve dommen som hadde noe å si. Like viktig var det å raskt presentere det som en seier og vri den beste fortellingen ut av det.

Til slutt blir det så mye informasjon og så mange versjoner at det er vanskelig å navigere.

«Oversvøm sonen med dritt», som Donald Trumps tidligere rådgiver Steve Bannon en gang sa.

Slik kunne en mobilisere en hær av fans på sosiale medier. De gikk i krigen uten å sende faktura for innsatsen.

Spillerne forsvant

Lønnsutgiftene til juristene og PR-rådgiverne skjøt i taket. Til slutt havnet fotballspillerne under press. Er de verdt bryet? undret noen klubbledere.

Spillerne håvet inn millioner, men ble så ofte skadet.

Ingen snakket om hva som lå bak. Kampbelastningen var forbi all fornuft. Sesongen ble stadig utvidet. Det var bare sånn inntektene kunne øke, og noe annet var utenkelig.

Til slutt kom vippepunktet. Spillerne ble fjernet fra banen.

I stedet utviklet klubbene algoritmeralgoritmerAlgoritme er en fullstendig og nøyaktig beskrivelse av fremgangsmåten for løsning av en oppgave.. Disse ble til taktikk og lag, som kjempet mot hverandre i en virtuell verden. Høydepunktene dukket opp på mobilskjermene til kunder fra hele verden.

Datautviklerne kostet flesk, men de røk ikke korsbåndet.

Pengenes spill

Fotballspillere som møter hverandre én til to ganger i uken? Den beste på banen som vinner? For sjeiken er det allerede fjern fortid.

Dette er pengenes spill nå, sier han lavt for seg selv.

Mens han tenker dette, vibrerer mobilen. Sjeiken hører stemmen til stjernen på laget, advokaten fra London. Han har funnet et smutthull. Den siste rettsrunden må spilles på nytt.

Manchester City topper fortsatt ligaen.

Read Entire Article