Skjebnemøte i FIS etter to søksmål: – Ble fratatt oss med makt

1 week ago 8



Det er åpenbart. I de internasjonale konkurransereglene var det tidligere fastsatt at rettighetene tilhørte de nasjonale forbundene. Med endringene som nå har blitt gjort nærmest over natten, ble dette endret til vår ulempe, sier Stefan Schwarzbach i det tyske skiforbundet til NRK.

Frem til nå har de holdt det hemmelig at de har saksøkt Det internasjonale skiforbundet (FIS). Tirsdag møtes styret i FIS til et avgjørende møte i Zürich. Der kan de gå tilbake på et svært omstridt vedtak fra april.

NRK vet at også Norges Skiforbund (NSF) har fått tilbud om å bli med på et internasjonalt søksmål. Det norske forbundet ønsker ikke å kommentere saken, men bekrefter til NRK at de ikke har gått til søksmål. Konfliktnivået i internasjonal skisport er imidlertid fortsatt skyhøyt.

Det hele handler om penger og styresett og kan definere skisportens internasjonale fremtid.

Konflikten i FIS

Norge og flere andre land står i opphetet konflikt med det internasjonale skiforbundet.

Kan nekte å arrangere verdenscuprenn

I april bestemte nemlig FIS å gjøre en stor endring i sitt regelverk. Etter en hemmelig avstemning i styret ble det bestemt at landene ikke lenger eier TV- og markedsrettighetene til verdenscuprenn.

– Sentralisering (av rettighetene) åpner døren til en verden av muligheter i medier og innholdsproduksjon. Det vil øke de digitale mulighetene og engasjere fans som aldri før, sa FIS-president Johan Eliasch i en pressemelding etter vedtaket.

Det er dette vedtaket Schwarzbach snakker om når han sier at regelverket ble endret over natten. Og det er derfor både Tyskland og Østerrike har saksøkt FIS. De vil ha rettighetene tilbake.

Rettighetssituasjonen har vært helt uomstridt siden verdenscupens oppstart. Til syvende og sist er dette den økonomiske livsnerven for de nasjonale forbundene. Derfor forsvarer vi oss nå juridisk. Og ellers vil vi ikke legge rettighetene våre i denne sentraliseringskurven, sier tyskeren.

Sagt på en annen måte: Tyskland, Østerrike, Norge og flere andre land kan nekte å arrangere verdenscuprenn om de ikke får viljen sin.

Til det svarer FIS at de har all rett til å endre reglene og at hele prosessen har vært en demokratisk prosess.

Samtidig minner FIS om at hver enkelt nasjon selv velger om de vil arrangere verdenscuprenn eller ikke.

– Og nasjonene må følge regelverket dersom de ønsker å arrangere verdenscuprenn. Det tyske forbundet hadde mulighet til å anke avgjørelsen på FIS-kongressen i juni. Det gjorde de ikke, og det sier det meste. Søksmålene er kun ment for å skaffe seg mer makt i forhandlingene og skader ikke bare FIS, men også omdømmet til sporten, sier en ikke navngitt talsperson for FIS.

Allerede dagen etter vedtaket i april varslet flere store nasjoner at de ville snakke med advokater.

– Vi ønsker ikke å kommentere detaljene før vi har all nødvendig informasjon og har snakket med rådgiverne og advokatene våre. Men vi kan bekrefte at vi er klare for å ta de nødvendige stegene, sa generalsekretær i det østerrikske skiforbundet, Christian Scherer.

Nå er trusselen blitt en realitet. Tyskerne var i sin første rettshøring forrige uke. Østerrike venter på en dato for sin rettshøring.

– Fratatt oss med makt

Tirsdag møtes altså styret i FIS. Siden april er et nytt styre valgt. Etter det NRK erfarer er sentraliseringsspørsmålet igjen på agendaen til styret i FIS.

Med andre ord kan det nye styret omgjøre vedtaket på et møte tirsdag, men det er langt fra sikkert. Dersom de ikke omgjør vedtaket er konsekvensene potensielt enorme (se forklaringsboksen over). NRKs sportskommentator, Jan Petter Saltvedt, mener konflikten er ved et bristepunkt.

jps

SPORTSKOMMENTATOR: Jan Petter Saltvedt.

Foto: Lars Thomas Nordby / NRK

Hele det internasjonale ski-samfunnet kan gå i oppløsning. Eliasch er elefanten som har trampet rett inn i porselensbutikken og kommer ikke til å gi seg før han har knust alle de gamle rammene for hvordan ting gjøres og drives. Men prisen kan i ytterste fall bli at FIS i sin nåværende form går til grunne, sier Saltvedt.

Sentraliseringen av rettighetene er en av FIS-presidentens viktigste kampsaker. Avtalen mellom FIS og Infront er allerede på plass.

– Vintersportens fremtid er god hvis vi klarer å jobbe sammen. Hvis vi snakker om økonomi vil denne avtalen gi en garantert økning på inntektene til forbundene på minimum 20 prosent. Det vil bli mer penger til arrangører og til utviklingen av skisporten. Det er ikke noen alternativ. Punktum, sier FIS i en uttalelse til NRK.

Denne avtalen har likevel en viktig forutsetning: FIS må inngå avtaler med hvert enkelt land som arrangerer verdenscuprenn. Foreløpig nekter landene å signere på en slik avtale.

De siste ukene har det vært noen fremskritt og samtaler når det gjelder avtalen mellom de nasjonale forbundene og FIS. Men den viktigste betingelsen er at rettighetene må forbli hos forbundene. Derfor må regelverket endres tilbake til før 26. april, da rettighetene ble fratatt oss med makt, sier Schwarzbach.

Etter det NRK erfarer truer flere forbund, deriblant det norske, med å trekke seg fra alle forhandlinger med FIS dersom avgjørelsen fra april ikke blir omgjort.

Siden mai har landene diskutert og forhandlet om avtalene. Nå kan forhandlingene strande fullstendig, i hvert fall inntil søksmålene er avklart.

Publisert 24.09.2024, kl. 06.07

Read Entire Article