Skistads frihet: – Hun og Johaug ville vært dårlig match

2 hours ago 7



Simen Hegstad Krüger forstår at Kristine Stavås Skistad ikke kan trene som Therese Johaug, men tror det ville vært positivt om hun var mer med landslaget.

Kristine Stavås Skistad. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Publisert: 12.10.2024 10:41

Skistad sa i våres ja til å bli en del av landslaget med en «spesialavtale». Hun har omtrent ikke sett noen av lagvenninnene siden laget ble presentert i Oslo i april. Hun har ikke vært på noen av forbundets samlinger eller mediedager.

Isteden trener Skistad med frihet som hun vil, i fred med klubblaget Konnerud og trener Lage Sofienlund.

– Vi har utøvere her også som har et litt annet opplegg enn flertallet i gruppen, men jeg har inntrykk av at alle ser styrken i å være et lag og trene sammen, sier Krüger, VM-kongen fra Planica.

– Jeg håper de kan utvikle samarbeidet. Jeg tror begge parter ville dratt nytte av å bruke hverandre sportslig, sier Erik Valnes.

Krüger og Valnes skjønner også at Skistad vil trene på den måten som gjør at sprint-seirene har rast inn de siste to årene.

– Jeg forstår at hun må trene annerledes enn Therese Johaug for å sette det på spissen. De ville vært en dårlig match, sier Krüger og ler.

– Men man har mye å lære av hverandre i en treningsgruppe. Det tror jeg er grunnen til at vi som lag stadig klarer å heve oss. Det kommer inn nye løpere med noen spisskompetanser som kan heve resten av gruppen litt, så har andre i gruppen utfyllende ferdigheter. Det er sånn en prestasjonskultur funker, fortsetter Krüger.

Marit Bjørgen og Therese Johaug på løpetur under samling på Hafjell nylig. Der var ikke Skistad. Foto: Terje Pedersen / NTB

Da VG møtte Johaug til intervju i august, spurte vi – kanskje litt på fleip – om en lagsprint i VM i Trondheim var noe hun kunne tenke seg å gå.

Da lo Johaug godt.

– Meg og Skistad på lag liksom, tenker du? Finner du noe mer rake motsetninger til hverandre enn oss? Da skal du lete lenge, svarte Johaug.

Erik Valnes synes det er vanskelig å svare på hvordan den «indre justisen» i herrelaget ville vært om man hadde en utøver man ikke så noe til i løpet av en hel oppkjøring.

– Jeg vet ikke. Det er litt spesielt på jentesiden, ved at Skistad er litt mystisk og trekker seg tilbake, men hun er jævlig god i sprint. Men det er litt snevert, det er bare sprint, sier Valnes.

– Så er hun jo glad i å trene for seg selv. Men hun er mystisk og har en markedsverdi. Er det slik at hun helst ville vært utenfor, men har blitt forhandlet inn for å være en del av markedsverdien som bidrar til laget, synes jeg det er greit.

– Er det innenfor om det fortsetter slik?

– Det må nok kanskje utvikles litt i retning at hun må gå litt mer inn i laget. Det tenker jeg ville vært naturlig. Jeg håper det for hennes del også, for det er mye kompetanse i laget hun kunne dratt nytte av, sier Valnes.

– Dere er ofte på reise sammen til verdenscupene. Hvordan opplever du Skistad?

– Hun er ikke den som roper høyest, men hun er ekstremt fokusert til konkurranser. Hun har et rått hode. Men det er ikke lett å komme under huden, hun er mystisk for meg og, sier Valnes.

Read Entire Article