Skipet er blitt kalt en «flytende bombe». Mediedekningen i Sverige og Danmark forbauser norske eksperter.

3 hours ago 3



Et skip med eksplosiv last havnet i limbo. Da smalt det i svenske og danske medier.

Skipet MV Ruby da det forlot Tromsø litt tidligere i september. Foto: Stian Saur/Nordlys/TT

Publisert: 23.09.2024 07:30

Kortversjonen

– Det mest sannsynlige er at dette er ledd i en hybridkrig.

Uttalelsen ble gitt til Dansk Radio på fredag, av en senioranalytiker ved tenketanken Europa. Han snakket om lasteskipet Ruby. Lasteskipet skapte i helgen overskrifter i Sverige og Danmark.

Skipet er maltetisk, men la ut fra kai i Russland. I lasten har det 20.000 tonn ammoniumnitrat – det samme stoffet som eksploderte i havneområdet i Beirut i 2020. Kort tid etter avreise skal skipet ha truffet grunn og fått skader på ror og propell.

Siden har Ruby søkt hjelp blant annet i Tromsø, men har ennå ikke funnet en aktuell havn for reparasjon. Nå ligger skipet i limbo mellom Norge og Danmark.

Rubys ferd fra Kolahalvøya og nedover norskekysten. Foto: Skjermdump/Marine Tracker

Danske og svenske medier har skrevet flere saker om «skadat fartyg med farlig last» og «skredfarlige russiske kjemikalier». TV 2 Nyheder live-oppdaterte situasjonen gjennom søndagen, mens en kommentator skrev «Släpp inte in flytende bomben i svensk hamn»

Mediedekningen forbauser norske sjøfartskilder.

– Er blitt hausset opp

– Jeg har snakket med ganske mange svenske og danske medier i helgen, og vi er overrasket over den vinklingen dette har fått der. Vi har aldri oppfattet dette som noe hybridkrig eller noe i den retning, sier Dag Inge Aarhus, kommunikasjonsdirektør i Sjøfartsdirektoratet.

Senioranalytikeren som ropte varsko til Dansk Radio om den «flytende bomben», Jacob Kaarsbo, mente det var «suspekt» hvordan skipet oppholdt seg tett på både en Nato-base i Tromsø og naturgass-anlegg i Bergen.

– Det er mange momenter som gjør at vi stusser på slike spekulasjoner, sier Aarhus i Sjøfartsdirektoratet.

Han understreker at det var dårlig vær som fikk det lettere skadede skipet til å søke ly i en norsk havn. Det stemmer at det ble bortvist fra havnen i Tromsø av norsk politi. Men det var fordi man ikke ønsket å utføre reparasjoner, sier Sjøfartstilsynets kommunikasjonsdirektør.

– Dette er helt normal last å føre. Det er mye ulik last på slike lasteskip som kan være farlig under de rette omstendighetene, sier Aarhus.

– Vi hadde ikke sendt våre inspektører om bord om vi trodde det var en risiko. Dette har nok blitt litt hausset opp.

Som en førstegenerasjons atombombe

Ifølge en dansk sprengstoffekspert har de 20.000 tonnene med ammoniumnitrat om bord, samme sprengkraft som en førstegenerasjons atombombe. Men det skal mye til for at det antenner og eksploderer, understreker han.

Ammoniumnitrat brukes også i kunstgjødsel. Og antagelig er det landbruk i Afrika som er lastens mål, sier Ståle Sveinungsen, leder for Vardø sjøfartssentral. Sentralen kom tidlig i kontakt med skipet.

– Vi ser på det som en standard transport, der et skip er blitt skadet. Vi prøver å roe det hele ned, sier han.

Skipet nå videre beskjed om hvor det kan dra for å repareres, sier Dag Inge Aarhus i Sjøfartsdirektoratet.

– Opprinnelig plan var Litauen. Så vet jeg at det har vært noen utfordringer med verftet der, som har trukket seg, og at rederiet i samarbeid med flaggstatenflaggstatenFlaggstat er etter havretten staten hvor et fartøy er registrert eller fører flagget til; som angir nasjonaliteten til fartøyet. jobber med å finne en løsning.

Read Entire Article