Skarsteins siste dans: – Nå skal jeg få meg et liv!

1 month ago 13



Birgit Skarstein står overfor sin aller siste konkurranse i Paralympics. Hektiske år har kostet: «Nevøen min tror at tante bor i telefonen», sier hun.

Foto: Erik Flaaris Johansen / NTB
  • Synne Sofie Christiansen, VG

    Synne Sofie Christiansen, VG

Publisert: 01.09.2024 06:24

– Dette livet er ganske intensivt og altoppslukende. Nå er jeg 35 år og det er andre ting i livet som også tar plass. I veldig mange år har jeg prioritert dette over venner, familie og andre forpliktelser. Så det er en tid for alt, sier Skarstein til VG.

Søndag kl. 11.10 (på NRK) går hun for gull i rofinalen i PR1-klassen.

Livet med toppidrettssatsing, jobb, sponsoroppdrag, ulike styreverv, som i Uno X-styret, og som utøverrepresentant i Den internasjonale paralympiske komité (IPC) har stjålet mye fritid.

Derfor har roeren nå bestemt seg for at Paralympics i Paris blir hennes siste. Det er fryktelig lenge til Los Angeles i 2028, påpeker hun.

Likevel pensjonerer hun seg ikke helt ennå.

– Det hadde vært veldig gøy å konkurrere i VM i Shanghai neste år, sier hun.

– Du har jo mange baller i luften. Hva vil du gjøre etter idretten?

– Få meg et liv, sier hun og bryter ut i latter.

– Nei ... Det er litt på spøk, men også ikke. Jeg har ikke fritid. Jeg har et tantebarn som tror at tante bor i telefonen. Det er fordi han ser meg bare på FaceTime, sier hun.

1 av 3Foto: Privat

Trønderen mener familien har lidd av hennes hektiske kalender.

– De har vært fryktelig tålmodige og rause med meg over mange år. Det er litt tull, men også litt sant at jeg må få meg et liv. Litt mer balanse i livet, på et vis. Så håper jeg at jeg kan jobbe med noe som fortsetter å gi mening for flere og som bidrar til samfunnet, sier hun.

Mamma Sigrun Røkkum og Birgit Skarstein, en av de få gangene de har sett hverandre de siste årene. Foto: Privat

Konkurrenten Samuel Moran forteller at hun i mange år har blitt motivert av Skarstein og det hun har bidratt med i pararoing. Fredag satte Moran ny paralympisk rekord på 9:58,02. Skarstein har verdensrekorden med tiden 09:47,83.

– Birgit er den som har presset meg til å bli den beste versjonen av meg selv. Hun er en utøver jeg ser opp til, og jeg kan ikke vente på å konkurrere mot henne, sier Moran til VG.

Ukrainske Anna Sjeremet slo Skarstein i forsøksheatet. Det gjorde hun etter inspirasjon fra Skarstein.

– Anna sa at hun slo meg med knepene hun har lært av meg. Det er jo litt kult da! Jeg synes det er fint å kunne dele, sier Skarstein.

Den taktikken mener ikke alle at nødvendigvis har vært så smart.

– Jeg har hatt en brutal åpenhet, og det har jeg blitt rådet imot. Det er mange som har sagt at jeg bør holde det mer hemmelig. Og det burde jeg kanskje ha gjort, for å ikke dele alt jeg finner ut med de andre. Men jeg vil jo at hele feltet skal gå fort. Det er sånn vi presser grensene mest, sier hun.

På søndag venter 14.000 på tribunen, før Skarstein avslutter sin Paralympics-karriere med en samling med nordmenn som har tatt turen til Paris.

– For en reise det har vært! Jeg gleder meg helt enormt til å gå av og feire livet med mennesker nært og kjært.

250 Skarstein-fans er ventet å komme på mottagelsen etter finalen.

– Jeg gleder meg slik til en ordentlig gruppeklem. Det er helt sprøtt! Tenk å ha så mange venner selv om jeg har holdt på med dette så lenge. I mange år har jeg ikke kommet på bryllup, konfirmasjon, bursdag, jul, nyttår og påske. At de likevel holder ut og henger med – det fortjener dem medalje for alle sammen, sier hun.

Read Entire Article