Skarstein slått i forsøket: – For en rysare!

1 month ago 17



Birgit Skarstein fikk overraskende konkurranse i forsøket, og måtte se seg slått av ukrainske Anna Sheremet. Det gir hodebry.

Foto: Erik Flaaris Johansen / NTB
  • Synne Sofie Christiansen, VG

    Synne Sofie Christiansen, VG

Publisert: 30.08.2024 10:01 | Oppdatert: 30.08.2024 10:15

– For en rysare av et forsøksheat, sa NRKs ekspert Ingrid Glomnes.

Skarstein rodde i heat nummer to, og unngikk derfor utfordrerne Nathalie Benoit, hjemmehåpet, og Samuel Moran i første heat. Sistnevnte tok seg direkte til finalen på tiden 9:58.02 – som ble ny bestetid i Paralympics.

Skarstein står med verdensrekorden på 9:47.83.

Det skulle derimot ikke vise seg å være en fordel. I heat to ga ukrainske Anna Sheremet Skarstein konkurranse fra start til slutt, noe som overrasket ekspertene.

– Hun gjør det bedre enn jeg forventet. Og det er ikke slik at Birgit ror langsomt, hun ror raskt som hun pleier, sier NRKs ekspert Johan Flodin.

Skarstein prøvde å rykke ifra, men ukraineren svarte og tok førsteplassen i forsøket med tiden 10:12.00. Skarstein krysset målstreken på 10:13.55.

Dermed må Skarstein belage seg på oppsamlingsheat lørdag.

– Dette var en vekker, sier Flodin - som tidligere var landslagssjef for de norske roerne.

Foto: Erik Flaaris Johansen / NTB

Bare den beste i hvert heat gikk direkte til finalen. De resterende ti må gjennom et oppsamlingsheat lørdag. Det vil si at Skarstein må gjennom tre løp på tre dager.

Det ville hun gjerne unngå.

– Det er et brutalt system med bare førstemann som går direkte til finalen. Da er det bra at jeg er så godt trent, om ikke annet. Det er ingen krise om det skjer, men samtidig vil jeg prøve å vinne så jeg slipper det, sa Skarstein til VG før løpet.

Under OL i Tokyo i 2021 sa Skarstein at det kom til å bli avgjørende om hun ikke tok seg direkte til finalen. Så dramatisk er det ikke denne gangen. I Tokyo var det ekstremt varmt, og var beryktet for sine røffe vind og værforhold. I tillegg fantes det mye torpedo-fisk i vannet, som plutselig kunne havne i båten og gi elektrisk støt.

– Det er ikke like varmt nå og ikke like mye fuktighet. Det koster ikke like mye. Jeg tror ikke det er så dramatisk som i Tokyo, sier tidligere landslagstrener Johan Flodin til NRK.

Foto: Annika Byrde / NTB

De siste seks ukene har Skarstein jobbet tett med rolegenden Olaf Tufte og det australske rolandslaget. En slags nødløsning som har vist seg å fungere glitrende.

Det skjedde som følge av at alt av støtteapparat og trenere ble opptatt med OL-oppkjøring – og Skarstein sto uten trener.

Så utviklet samarbeidet seg til at Tufte også ble med til Paris, og er derfor Skarsteins viktigste støtte i dette mesterskapet.

– Det var helt essensielt at vi fikk til akkreditering til Olaf, sier Skarstein.

PS! Finalen går av stabelen søndag 1. september klokken 09.30. Den kan du se på NRK.

Read Entire Article