Skal utvikle neste generasjon bilbatterier

6 days ago 11



Toyota og Japans regjering går sammen om å utvikle fremtidens elbiler. Det skal gi rask lading og lang rekkevidde.

Dette er neste elbil fra Toyota, foreløpig med navnet Urban Suv. Den er ventet til Norge mot slutten av året. Foto: Toyota

Toyota har mottatt statlig støtte fra Japans regjering for å fortsette å utvikle neste generasjons batteriteknologi, samt begynne produksjon av solid state-batterier for elbiler i 2026.

Faststoffbatterier, også kjent som solid state-batterier, er en type batteriteknologi som skiller seg fra tradisjonelle litium-ion-batterier ved at de bruker faste materialer i stedet for flytende elektrolytter for å utføre elektrokjemiske reaksjoner. Disse gir superrask lading og rekkevidde på inntil 1200 km.

Lang rekkevidde

I en pressemelding fra Toyota Norge fortelles det at Toyota planlegger å lansere en rekke nye batteriteknologier innen utgangen av dette tiåret, med spesielt vekt på å forbedre rekkevidden og redusere ladetidene. I 2026 vil de første litium-ion-batteriene med en rekkevidde på opptil 800 kilometer bli tilgjengelige. Også billigere og mer effektive bipolare litium-jern-fosfat-batterier kommer. De vil kunne gi populære modeller en rekkevidde på over 600 kilometer.

Videre vil Toyota introdusere batterier med en rekkevidde på over 1000 kilometer innen 2027, sammen med solid-state-batterier som kan hurtiglades på bare 10 minutter. Toyota jobber også med spesifikasjoner for disse batteriene som gjør at de kan kjøre over 1200 km.

3,5 millioner elbiler årlig

Toyota har satt seg ambisiøse mål for fremtiden med planer om å produsere 3,5 millioner elbiler årlig innen 2030. Av disse skal 1,7 millioner biler bli satt sammen på BEV Factory, en revolusjonerende ny fabrikk med innovative produksjonsprosesser som Giga Casting.

–Vi tror på at vi må investere i ulike teknologier for å oppnå karbonnøytralitet, og batterielektrisitet er en av dem og «Next-generation batteries» vil stå sentralt, forteller administrerende direktør i Toyota Norge Piotr Pawlak.

Pawlak er optimistisk om fremtiden og selskapets evne til å bidra til den globale overgangen mot nullutslippskjøretøy. De har et langsiktig mål om å tilby elektriske kjøretøy som både er mer tilgjengelige, og i større grad tilpasset forbrukernes skiftende behov.

– Vår visjon er å gjøre elektriske kjøretøy tilgjengelige for flere mennesker, og den nye generasjonen batterier er en nøkkelkomponent i dette arbeidet, sier han.

Read Entire Article