Skal lokke «riktige» turister til Norge

1 week ago 13



Regjeringen skal bruke flere titalls millioner på reiselivsnæringen. Håper er at det skal gi større inntekter for næringsliv og kommuner.

 Jenny Eidesvik / TV 2
KJENT MOTIV: Utsikten fra Fløibanen er et ettertraktet motiv for mange turister. Foto: Jenny Eidesvik / TV 2

Publisert 08.11.2024 23:59

320 meter over havet ligger Norges kanskje mest besøkte utsiktspunkt, Fløyen i Bergen.

– Vi ønsker å få de riktige turistene hit og at de besøker oss hele året, sier næringsminister Cecilie Myrseth (Ap). 

Fløibanen AS, som blant annet driver Fløibanen, hadde i 2023 inntekter på over 150 millioner kroner. 

Disse tallene ønsker næringsministeren å se mer av. 

 Fride Sørensen / TV 2
GOD STEMNING: Reiselivsdirektør i Bergen, Anders Nyland, mener satsingen sender et viktig signal om at de anerkjenner hvor viktig reiselivet er for Norge. Foto: Fride Sørensen / TV 2

Spytter inn millioner

Fredag lanserte hun det som har fått navnet «eksportsatsingen for reiseliv». Regjeringen vil hjelpe den norske turistnæringen med å bli enda mer ettertraktet på det internasjonale markedet. 

Målet er flere og «bedre» turister, flere helårlige arbeidsplasser og en mer bærekraftig næring. 

– Dette er å bruke penger på å få de riktige turistene, for at de skal legge igjen penger i Norge som skaper arbeidsplasser. Vi er nødt til å sikre helårige arbeidsplasser også i reiselivsnæringen. 

– Og så må vi ha folk til å komme hele året, ikke bare på den tiden av året det allerede er flest turister her. 

 Fride Sørensen / TV 2
VIL GI PENGER: Næringslivminister Cecilie Myrseth vil gi næringslivet en større hånd på rattet i satsingen på reiselivet. Foto: Fride Sørensen / TV 2

Det er i dag stor forskjell mellom høy- og lavsesong flere steder. 

Gjennom høysesongen, i juni, juli og august, hadde Fløibanen over 300.000 månedlige påstigninger i 2024. Til sammenlikning var det i overkant av 50.000 påstigninger i vintermåneden januar. 

Turister som reiser mer rundt i Norge – også utenom sesong – kan bidra til både flere arbeidsplasser og større skatteinntekter for kommunene. 

Dersom de får det som de vil, vil regjeringen gi Innovasjon Norge hele 205 millioner kroner i 2025. Med det vil Innovasjon Norge få ansvar for det som skal være en treårig satsing. 

 Fride Sørensen / TV 2
HIT: Regjeringen håper mer penger til målrettet markedsføring skal gjøre at flere reiser til Norge året rundt. Foto: Fride Sørensen / TV 2

Tre tiltak

At regjeringen ønsket å spytte mer penger inn i reiselivet, ble klart allerede i fjor. Da uttalte daværende næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) at dette blant annet skulle føre med seg mer «high-end»-turisme.

Dette skal nå gjøres gjennom tre tiltak: 

  • Større synlighet. 
  • Mer samspill med næringen. 
  • Et eget Global Growth-program. 

Dette er regjeringens tre tiltak:

  1. Målrettet satsing på markedsføring: Større synlighet for reiselivsnæringen skal bidra til å skape reiselyst til Norge i utvalgte segmenter og markeder. Det blir satt av 10 millioner kroner per år i tre år til dette, og det vil kreve 50 pst. medfinansiering fra næringslivet.

  1. Økt samspill med næringen og måling av markedsarbeidet: Næringen har ønsket mer påvirkning på markedsarbeidet. Eksportsatsingen følger opp dette ved at reiselivsnæringen, sammen med Innovasjon Norge, skal bestemme hvilke segmenter og markeder som skal treffes av den målrettede satsingen på markedsføring. Ved å kartlegge og evaluere hvilken effekt dette har vil det gi nyttig kunnskap om hvordan denne samarbeidsmodellen fungerer.

  1. Et eget Global Growth-program for reiselivsnæringen: Reiselivsnæringen får en egen plass i eksportprogrammet Global Growth, som ligger under Innovasjon Norge. Dette skal bidra til at reiselivsnæringen lykkes i nye markeder, eller øker salget i markeder der de allerede er posisjonert. Det blir satt av 4 millioner kroner per år, i tre år. Næringslivet må selv bidra gjennom en deltakeravgift til programmet.

I det første punktet ligger det et ønske om å markedsføre Norge som destinasjon mot «utvalgte segmenter». Her er det satt av 10 millioner kroner per år i tre år til dette. 

Dette kommer etter ønske fra næringen selv, bekrefter Visit Bergen-sjef Anders Nyland: 

– Vi ønsker oss turister med god størrelse på lommeboken. Som har tid og lyst til å være i Bergen og Bergensregionen over tid, og som reiser hele året. 

 Fride Sørensen / TV 2
BLID: Reiselivsleder Anders Nyland er glad for at regjeringen lytter til næringslivet. Foto: Fride Sørensen / TV 2

Fortsatt ønske om cruise

Bergen og flere andre turistdestinasjoner i Norge er i dag preget av mye cruiseturisme – særlig på sommerhalvåret. 

En næring som har fått mye kritikk for å være verken miljømessig eller inntektsmessig bærekraftig for destinasjonen. 

 Ole Enes Ebbesen / TV 2
DÅRLIG RYKTE: Tusenvis av cruiseturister reiser langs norskekysten hvert år. Her fra Geiranger. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

Den nye satsingen betyr imidlertid ikke at cruiseturistene ikke skal være velkomne. 

– Cruise må reguleres som all annen næring. Det har vi gjort her i Bergen. Her har vi et makstak på hvor mange som kan komme hver dag, og fra 2026 kan ingen cruiseskip legge til uten å koble seg til landsstrøm og skru av dieselmotoren, sier Nyland. 

Næringsminister Myrseth understreker at alle deler av reiselivet er viktige. 

 Fride Sørensen / TV 2
DE RETTE TURISTENE: Myrseth vil tiltrekke seg turister som legger igjen penger i norsk økonomi. Foto: Fride Sørensen / TV 2

– Men alle deler av reiselivet må ha fokus på bærekraft. Det er avgjørende, ikke minst for å sikre tillit mellom oss som bor her og turistene som kommer. 

Reiselivsnæringen er allerede Norges femte største eksportnæring. For 2019 var det samlede eksportbidraget fra reiselivsaktiviteten 59 milliarder kroner.

Read Entire Article