Ingen i tobarnsfamilien ble skadet da brannen brøt ut i boligen i Aurskog-Høland 25. juni i år.
En svensk 19-åring ble pågrepet i nærheten av åstedet. Han har senere forklart i avhør at han reiste til Norge for å tenne på huset.
Saken har tydelige forgreininger til kriminelle miljøer i Sverige.
Ifølge NRKs opplysninger skal det ha vært personer tilknyttet den nå ulovlige MC-klubben Satudarah som bestilte jobben.
– Etterforskningen så langt gir klare indikasjoner på at ildspåsettelsen er et bestillingsoppdrag som er bestilt av personer tilknyttet kriminelle nettverk, sier politiadvokat Marit Aurdal til NRK.
Hun ønsker ikke å kommentere NRKs opplysninger om tilknytningen til den beryktede MC-klubben.
Utlevert fra Sverige
Politiet mener at 19-åringen fikk tilbud om å ta på seg oppdraget mot betaling fra noen i Sverige. Han skal deretter ha fått hjelp av tilretteleggere på norsk side av grensen.
Totalt er fire personer pågrepet i saken. To svensker på 19 år, og to nordmenn i 20- og 30-årene.
Den andre 19-åringen ble utlevert til Norge denne uken.
Etterforskningsdokumenter NRK har fått tilgang til, viser at politiet er overbevist om at det var han som ga den jevngamle brannstifteren oppdraget om å tenne på huset.
Den antatte oppdragsgiveren er straffedømt i Sverige en rekke ganger. NRKs kartlegging viser at han blant annet er dømt for mishandling, ran og narkotikalovbrudd.
Skulle få 20.000 kroner
Nordmannen i 20-årene som er pågrepet i saken ble hyret inn for å kreve inn penger fra familiefaren i Aurskog-Høland.
For oppdraget skulle han få 20.000 kroner, ifølge en fengslingskjennelse fra Romerike og Glåmdal tingrett.
Han har knyttet seg til handlingen, men nekter straffskyld.
Nordmannen i 30-årene er siktet for medvirkning til forsøk på mordbrann.
Han har ikke forklart seg for politiet, og vil begjære seg løslatt fra varetekt, opplyser forsvarer Usama Ahmad i Elden Advokatfirma.
Forsvarerne til de andre siktede ønsker ikke å kommentere saken.
Reddet av overvåkingskamera
Tobarnsfaren som er fornærmet i saken skal ha mottatt trusler flere ganger tidligere. Det skal blant annet blitt truet om å tenne på huset hans.
– Det ble også gjort et mislykket forsøk på å tenne på eneboligen natten før huset brant, sier Aurdal.
Etter forsøket på å tenne på boligen, satte fornærmede opp et overvåkingskamera på utsiden av huset. Han ble også tildelt en voldsalarm fra politiet.
– Videokameraet var med på å bidra til at fornærmede i huset ble oppmerksom på at det brant, og slik at han fikk vekket de øvrige personene i huset slik at de kom seg uskadet ut, sier politiadvokaten.
– Ser mer grenseoverskridende kriminalitet
De svenske gjengkrigene har rystet Sverige i mange år, og norske myndigheter og politikere har i lang tid fryktet at gjengvolden skal komme til Norge.
I lang tid har norsk politi advart mot svenske nettverk som forsøker å etablere seg i Norge, samt mot svenske oppdragstakere som tar voldsoppdrag i Norge. Dette kaller politiet «crime as a service».
De siste årene har flere personer med tilknytning til noen av Sveriges blodigste gjengkonflikter dukket opp på norsk side av grensen.
Svensken som ble skutt i Moss i fjor, skal ha tilknytning til det beryktede Foxtrot-nettverket, mens syv unge menn tilknyttet Shottaz-nettverket for øyeblikket er i Oslo-politiets varetekt.
– At kriminaliteten kanskje blir noe mer grenseoverskridende ser vi i flere saker. Særlig mellom Sverige og Norge og de andre nordiske landene. Det er et viktig fokus for politiet nå, sier politiadvokat Aurdal.
Publisert 17.10.2024, kl. 18.37