Sjokkpris: – Helt bananas

3 weeks ago 16



    Stressede foreldre griper med seg klemmeposer med forskjellig frukt til sine søte babyer. Men det mange ikke tenker over, er at prisen er høy.

    – Det er helt bananas, sier matblogger Anders Nordstad om prisen på Ella's Kitchen Bananas klemmepose.

    Posen består av 100 prosent bananer.

      – Mindre næringsrikt

      – Tenk at du betaler så mye mer for et mindre næringsrikt produkt, sier eier og daglig leder Stine Pedersen Svarthe i Bare Bra Barnemat og tilføyer:

      – Her blir nok mange foreldre lurt til å kjøpe dyrere enn det de er klar over. I denne dyrtiden bør folk sjekke kiloprisen.

 Anders Bakke
HJEMMELAGET: Stine Pedersen Svarthe i Bare Bra Barnemat. Foto: Anders Bakke

    Svarthe har bachelorgrad i ernæring og har skrevet flere bøker om hjemmelaget barnemat.

    Hun mener det er noe annet enn prisen som er viktigste årsak til å lage maten hjemme.

255 kroner kiloen

Det var matblogger Anders Nordstad som først la merke til prisen på den lille klemmeposen fra Ella-s Kitchen med most banan. På Instagram skrev han:

«Hvor mye skal bananer koste, egentlig.

33 kroner per kilo eller 255 kroner per kilo?

Valget er ditt.

Men ikke klag over at bananer er dyre hvis du velger å kjøpe den siste varianten»

Ella's Kitchen besvarer kritikken lenger ned i saken.

Nordstad har hentet prisen fra Meny, men det viser seg at prisen på Coop Mega er enda høyere; 264 per kilo. 

Mens økologiske Änglamark-bananer får du i fruktdisken til 33,90 kroner.

– Helt bevisst

Enhetsprisen på klemmeposen er riktignok bare 18,50 kroner.

– Disse produktene blir laget i innpakninger som er så små at enhetsprisen ikke virker så avskrekkende. Det er helt bevisst, sier Nordstad, som mener butikkene har et mål med dette:

– Det er å øke vår betalingsvilje for produkter. Få stressede småbarnsforeldre til å godta den høye prisen.

 Ståle Winterkjær / TV 2 hjelper deg
ØKE BETALINGSVILJEN: Matblogger Anders Nordstad. Foto: Ståle Winterkjær / TV 2 hjelper deg

Hos lavpriskjedene Kiwi og Rema 1000 er prisen per kilo litt lavere. 227 for en kilo, men her er også prisen for økologiske bananer bare 28,50.

Til Ella's Kitchens forsvar må det sies at også store produsenter som Nestlé har en blanding av eple og mango i klemmepose til 310 kroner kiloen hos Coop Mega.

Mos selv

Ernæringsekspert Stine Pedersen Svarthe i Bare Bra Barnemat mener foreldrene bør mose bananene til babyen selv:

– Det gir større variasjon i smak og konsistens, og det er nyttig for babyene. Dessuten må ferdigmosen varmebehandles for å få lang holdbarhet, og det gjør at både B- og C-vitamin kan gå tapt i prosessen, sier Svarthe og tilføyer:

– Babymatprodusentene får deg til å tro at det må være finmost, men det er absolutt ikke tilfelle. Med litt mer grov mos blir det mer fiber til babyen, og det kan du gi fra seks måneder. 

 Ståle Winterkjær / TV 2 hjelper deg
KLAR, FERDIG, GÅ: Slik moser du banan med stavmikser. Foto: Ståle Winterkjær / TV 2 hjelper deg

Hvor vanskelig er det egentlig å lage most banan? TV 2 hjelper deg tar frem stavmikseren og bruker rundt 20 sekunder på å spare over 200 kroner per kilo.

Det finnes også gjenbrukbare klemmeposer å få kjøpt.

– Forbanna

Det er ikke bare most frukt i babyhyllene på butikken. Du kan få både lasagne og spagetti bolognese til over 200 kroner per kilo i klemmepose. 

– Jeg blir forbanna når matvareindustrien får deg til å tro at ferdigmat er like bra som hjemmelaget. Det er den ikke. Hjemmelaget er superraskt å lage, det er rimeligere og smaker bedre. Man kan for eksempel lage stort og fryse lite. Da kan man ikke skylde på tiden, sier Svarthe.

 Anders Bakke
GLAD: Stine Pedersen Svarthe serverer en gulrot full av fiber. Foto: Anders Bakke

Svarthe er ikke ferdig med kritikken:

– Det er skapt et behov fra matvareindustrien om at babymaten er så spesiell, og de skriker høyt i reklamen om hva som er best for barnet. Men barna kan vanligvis spise det samme som oss. Det skal bare være næringsrik mat. 

Høyeste kvalitet

Ella's Kitchen forsvarer prisen med «at de bruker den høyeste kvalitet av økologisk frukt».

De understreker også at råvarene bare er liten del av kostnaden fordi det koster å lage og fylle klemmeposene. De mener også at det er viktig å betale alle som jobber for dem rettferdig.

Om prosessen skriver de:

«Vi varmer frukten skånsomt og moser den for å skape en tekstur som er sikker for de små som akkurat har lært seg å tygge».

– Praktisk

Jensen & Co er leverandør av Ella´s Kitchen. Kategoridirektør Dina Burzic Medic sier de prøver å sikre at produktene er så næringsrike som mulig.

– Våre produkter er ikke ment å erstatte hjemmelaget mat, men snarere å gi et praktisk alternativ når tiden eller situasjonen ikke strekker til, sier hun.

Også Coop mener dette er viktig: 

– Vi i Coop oppfordrer gjerne til hjemmelaget barnemat. Samtidig skal Coop ha produkter for alle; også de som ønsker en rask, enkel og trygg variant når de er på farten.

 Espen Solli
VIL HA PRODUKTER FOR ALLE: Harald Kristiansen, kommunikasjonsdirektør i Coop. Foto: Espen Solli

– Der fyller instant barnegrøt, smoothie og yoghurt i klemmeposer, middag på glass og annen barnemat, en viktig rolle for mange som er i en situasjonen der det er praktisk å servere ferdig mat, sier  kommunikasjonsdirektør i Coop Norge, Harald Kristiansen.

Read Entire Article