Sjokkerte i EM: Tyrkia-helt med kontroversiell «ulvehilsen»

2 days ago 9



Merih Demiral (26) ble den store helten mot Østerrike. Nå får målfeiringen oppmerksomhet

Merih Demiral viser det høyreekstreme symbolet etter å ha scoret sitt andre mål i kampen. Foto: Ebrahim Noroozi / AP / NTB

Publisert: 03.07.2024 09:39 | Oppdatert: 03.07.2024 09:55

Forsvarsspilleren scoret begge målene da Tyrkia gikk videre til kvartfinale i EM etter å ha slått Østerrike 2–1.

Da han stanget inn sitt andre for kvelden løp han rundt på banen med peke- og lillefingeren hevet. Håndbevegelsen skal etterligne en ulv. Ifølge tyske Der Spiegel er det et nasjonalistisk og høyreekstremt symbol for organisasjonen «De grå ulvene».

NRK omtalte saken først i Norge.

– Jeg er selvfølgelig veldig glad for å ha scoret to mål. Jeg hadde en spesifikk feiring i tankene, og det er den jeg gjorde. Det har å gjøre med min tyrkiske identitet, for jeg er veldig stolt over å være tyrker, sier Demiral etter kampen, ifølge NRK.

– Jeg følte det spesielt etter det andre målet, så da gjorde jeg gesten og jeg er veldig glad for at jeg gjorde det. Jeg så supportere på tribunen som også gjorde den gesten. Det minnet meg på at jeg skulle gjøre det, sier han.

– Demiral må utestenges resten av EM for den fascistiske og rasistiske markeringen. Dette er på linje med å gjøre en nazi-hilsen, skriver skribent og talsperson for «American friends og Kurdistan» på X.

– Gratulerer Merih! Med ett enkelt symbol reduserte du gleden fra 100- til fem prosent, skriver den kjente tyrkiske journalisten Can Dündar på X.

Gesten har fått flere til å reagere:

– Jeg nekter å tie om dette. I årevis har jeg mottatt dødstrusler fra «De grå ulvene». En av de største høyreekstreme organisasjonene i Tyskland. Det at Demiral gjør denne hyllesten er en hån mot alle ofre av organisasjonen. Dette er så synd for tyrkiske supportere. Uefa må handle, skriver den tysk-kurdiske journalisten Düsen Tekkal på X.

VG har sendt mail til Uefa om det kommer til å åpnes etterforskning mot Demiral, men har foreløpig ikke fått svar.

Read Entire Article