Nå er Sjødin klar til å vitne mot Viggo Kristiansen

1 month ago 467



Saken oppsummert

Tidligere Dagbladet-journalist Eivind Pedersen krever 4,43 millioner kroner av de 55 millionene Viggo Kristiansen har fått for justismord.

Pedersen mener det foreligger en avtale om betaling ved Kristiansens frifinnelse, noe Kristiansen avviser.

Saken kan ende i retten, hvor tidligere forsvarsadvokat Arvid Sjødin kan bli nøkkelvitne om den påståtte avtalen.

Konflikter har oppstått i støttegruppen etter gjenåpningen av saken, og Pedersens selskap har begjært seg konkurs.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

Den tidligere Dagbladet-journalisten krever 4,43 av de 55 millionene staten har tilkjent Baneheia-frikjente Viggo Kristiansen for justismordet han ble utsatt for.

Bakgrunnen for søksmålet er at Pedersen mener det forelå en avtale mellom ham og Kristiansen, der han skulle få betalt dersom 44-åringen ble frikjent for drapene og voldtektene han i sin tid ble domfelt for.

– Det er åpenbart at dette er en avtale som har kommet i stand gjennom avtalerettslige prinsipper, sier Pedersens advokat, Patrick Lundevall-Unger, til TV 2.

 Terje Bendiksby / NTB
LEDER AN: Advokat Patrick Lundevall-Unger har fremmet et krav mot Viggo Kristiansen på vegne av sin klient Eivind Pedersen. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Kristiansen på sin side avviser kravet kategorisk. Onsdag må han svare Kristiansand tingrett og formelt komme med sitt syn på kravet.

– Essensen er at vi ikke kan se at det er fremlagt, eller på noe vis gjort rede for, en avtale som skulle berettige Pedersen det beløpet han har krevd, sier advokat Carl Åsland Jerstad, som representerer Kristiansen.

Til TV 2 varsler Kristiansens advokat at de i tilsvaret kommer til å be om at Pedersen kommer med flere opplysninger om de angivelige avtalene.

Sjødin får viktig rolle 

Eivind Pedersens advokat sier at de er åpne for å mekle seg frem til en løsning. 

– Jeg mener fortsatt at min klient åpenbart har bidratt til situasjonen vi har i dag, der Kristiansen er frikjent. Kanskje han har glemt sine gode venner underveis, sier advokaten.

En mekling blir det neppe noe av. 

– Vi ser ikke på det som hensiktsmessig nå, sier Kristiansens advokat. 

Episode 4: Psykologens helomvending

TV 2 Play

Dermed tyder alt på at Pedersen og Kristiansen må møtes ansikt til ansikt foran en dommer i Kristiansand tingrett. 

Flere vitner vil bli kalt inn for å fortelle hva de vet om en påstått avtale mellom partene.

En nøkkelperson da blir i så fall mannen som var Kristiansens fremste talsperson i de siste årene frem mot frifinnelsen – hans egen tidligere forsvarsadvokat Arvid Sjødin.

Fikk null kroner 

Pedersens advokat forklarer hvorfor.

– I dette er Arvid Sjødin en viktig brikke. Han var deltaker under samtalene der avtalen var tema, og han vil vi bruke som vitne i saken, sier Lundevall-Unger.

Arvid Sjødin bekrefter til TV 2 at han er klar til å vitne. 

– Jeg har sett begjæringer fra Viggo Kristiansen som ber om hjelp fra Eivind, og jeg har sett at Eivind har akseptert disse begjæringene. Jeg er kjent med avtaler fra 2011, og før dette også, sier han. 

 Frode Sunde / TV 2
LYKTES: Advokat Arvid Sjødin leverte gjenåpningsbegjæringen som snudde Viggo Kristiansens liv på hodet. Så ble han byttet ut. Foto: Frode Sunde / TV 2

– Mener du at et ønske om hjelp til å få en sak gjenåpnet automatisk utløser rett til kompensasjon?

– Det er helt naturlig at når man bistår med en gjenåpningssak, så har man rett på kompensasjon. Reglene for dette er rotete i Norge, men det var tema allerede i 1996 da Tore Sandberg (journalist og privatetterforsker, red.anm.) bidro til gjenåpning av Liland-saken.

 Frode Sunde / TV 2
EKS-JOURNALIST: Tidligere Dagbladet-journalist Eivind Pedersen engasjerte seg veldig i støttegruppa til Viggo Kristiansen, og for halvannet år siden ga han ut bok om saken. Foto: Frode Sunde / TV 2

Eivind Pedersen har tidligere krevd Borgarting lagmannsrett om å få utbetalt penger for sitt arbeid med Kristiansens gjenåpning, men kravet ble avvist.

Løsningen har derfor blitt å gå til Kristiansen og kreve penger fra ham. 

Sier det finnes en avtale 

– Hvordan ser du på at Kristiansen kan bli skadelidende her, Sjødin?

– Jeg tror at dersom han hadde bekreftet avtalen og dens eksistens, så ville han sluppet alt dette.

– Hva mener du med det? 

– Hadde han bekreftet at det finnes en avtale mellom han og Eivind Pedersen, så hadde han sikkert sluppet å betale pengene av egen lomme.

Sjødin mener altså at Pedersen hadde hatt bedre forutsetninger for å vinne frem med sitt krav til Borgarting lagmannsrett dersom Kristiansen sa at det fantes en avtale. 

– Når det er sagt, så er det ikke sikkert han må betale alt selv. Det kan hende han kan sende kravet videre til staten, men det er jeg ikke kjent med, sier Sjødin.

Etter mange år som Kristiansens forsvarer ble Sjødin etter hvert erklært uønsket i rollen.

Mener det kunne vært unngått 

– Hvordan ser du på å vitne mot din tidligere klient? 

– Jeg må jo bare fortelle sannheten, men jeg synes jo at denne situasjonen aldri burde ha oppstått. Det er synd at lovgivningen er sånn at folk blir satt i denne situasjonen.

Kristiansens advokat forholder seg rolig til at Sjødin sannsynligvis vil stå på vitnelisten dersom uenigheten ender i retten. 

Han påpeker også at det ikke nødvendigvis er rett frem for en advokat å vitne mot en tidligere klient. Et slikt forhold er som hovedregel omfattet av taushetsplikt, men det finnes unntak. 

– Vi fastholder at Viggo Kristiansen ikke har inngått en slik avtale, og nå venter vi på nye prosesskriv fra Eivind Pedersen, sier han. 

Støttegruppe i oppløsning 

Det var mange personer som utgjorde støttegruppa som til slutt sørget for at saken ble gjenåpnet.

Siden har det oppstått splittelser og konflikter i gruppa, også mellom Kristiansen og enkelte av støttespillerne.

 Frode Sunde / TV 2
I SENTRUM: Viggo Kristiansen har hatt mange støttespillere på sin vei mot frifinnelsen. I ettertid er ikke stemningen så god internt i gruppa. Foto: Frode Sunde / TV 2

Pedersen er blant personene som kom på kant med Kristiansen, blant annet fordi 44-åringen stilte seg kritisk til Pedersens bokutgivelse høsten 2022.

Mandag meldte Avisen Kristiansand at Pedersens selskap har begjært seg konkurs. 

Read Entire Article