Mye på spill for Biden: – Har ingenting i Det hvite hus å gjøre

2 days ago 11



Presidentdebatten:

Nattens presidentdebatt kan bli den viktigste på lenge. Langt mer står på spill for Joe Biden enn Donald Trump, mener USA-ekspert Eirik Løkke.

 Alex Brandon / AP / NTB
KLAR: President Joe Biden møter ekspresident Donald Trump til debatt natt til fredag. Foto: Alex Brandon / AP / NTB

Publisert 28.06.2024 02:17 Sist oppdatert 6 minutter siden

Klokken 03.00 natt til fredag møtes president Joe Biden og tildigere president Donald Trump til dyst. Årets første presidentdebatt kommer tidligere enn vanlig, og ifølge USA-kommentator Eirik Løkke kan duellen også bli viktigere enn noensinne. 

– Dette er et valg helt utenom det vanlige. Vi har aldri sett et sånt valg i amerikansk historie, sier Løkke, som til daglig er rådgiver i tankesmien Civita. 

 Jonas Been Henriksen / TV 2
AVGJØRENDE: Eirik Løkke, rådgiver i Civita, har store forventninger til både valg og debatt. Foto: Jonas Been Henriksen / TV 2

Han trekker frem særlig tre grunner til hvorfor høstens valg - og nattens debatt - er viktigere enn på lenge: 

  • Donald Trump er som første tidligere president dømt i en straffesak, og risikerer å bli dømt i ytterligere tre saker. 
  • Joe Biden (81) er tidenes eldste president.
  • USA er svært polarisert, og tonen mellom velgerne er mer anspent enn på lenge.

– The stakes are very high, som de sier i USA. Det er veldig mye som står på spill i denne debatten, understreker Løkke. 

Bidens gylne mulighet

Av temaer som opptar amerikanske velgere nå, trekker Løkke særlig frem inflasjon, innvandring og abort. Mens Biden har blitt kritisert for sin håndtering av de to førstnevnte, kan abortspørsmålet bli trumfkort for demokratene under årets valgkamp. 

– Her har Joe Biden en kjempemulighet. Han må klare å utfordre Donald Trump konkret, Trump har tidligere uttalt at kvinner bør få en form for straff dersom de tar abort, påpeker Løkke. 

 Evelyn Hockstein/Reuters
BENTENT: Abortdebatten vekker følelser i USA. Den blir trolig også et tema når Trump og Biden møtes til dyst. Foto: Evelyn Hockstein/Reuters

Høyesteretts avgjørelse om å oppheve den nasjonale abortloven i 2022 var upopulær blant et klart flertall av amerikanere, uavhengig av partitilhørighet. Der hvor Biden ønsker seg et ny, nasjonal lov som sikrer alle kvinner rettigheter til abort, har Trump vært mer uklar. 

– Trump og republikanerne har skjønt at dette er en tapersak. Hvis ikke Biden klarer å utfordre Trump på dette i løpet av debatten, vil det være en tapt mulighet. I mellomvalget i 2022 var abort kjempeviktig for demokratene, og det er det fremdeles, understreker USA-kommentatoren. 

Omkampen ingen ba om

Nattens debatt markerer for alvor startskuddet på årets valgkamp, som er unik av flere årsaker. Dette er første gang siden 1912 at en tidligere president forsøker å vinne tilbake Det hvite hus. 

Både Biden (81) og Trump (78) er svært upopulære, og uavhengig av hvem som går seirende ut i november, vil vedkommende i løpet av presidentperioden bli USAs eldste president gjennom tidene (Biden innehar allerede denne tittelen). 

 Rick Bowmer/AP Photo
UNDERHOLDNING: Kandidatene er kanskje upopulære, men denne kinoen i Salt Lake City velger likevel å vise debatten på det store lerretet. Foto: Rick Bowmer/AP Photo

– Mange sier dette er omkampen ingen av velgerne vil ha, men som de likevel har fått. Det er ingen styrke for USA at den sittende presidenten er 81 år og tar gjenvalg. Etter min mening har du ingenting å gjøre i Det hvite hus om du er over 80 år, er den klare dommen fra Løkke. 

Det er mindre enn fire år som skiller de to rivalene, men Bidens alder får langt mer oppmerksomhet enn Trumps. Det vil også være tilfelle natt til fredag, og Løkke tror tabber og forsnakkelser vil koste Biden dyrt. 

–  Vi skal huske på at hvis Biden glipper og fremstår gammel, så vil kravene komme fra veldig mange demokrater om at han må skiftes ut. Det blir spennende å følge med på. Biden er under sterkt press, både i natt og hele veien frem til november.

Sin egen verste fiende

Mens demokratene kommer til å følge Biden med argusøyne, er Løkke også spent på hva slags versjon av Donald Trump som kommer til å dukke opp i CNNs debattstudio i Atlanta. Debatten i 2020 huskes fremdeles som et regelrett «shitshow», preget av usakligheter og avbrytelser fra republikanerens side. 

Nye debattregler skal hindre en reprise av dette, men disse reglene er langt fra en garanti for at Trump fremstår som disiplinert. 

– Det blir interessant å se hvilken versjon av Trump vi vår. Er det versjonen som er veldig hevngjerrig, og som under debatten vil fortelle hva han har tenkt til å gjøre med de som har behandlet ham urettferdig? Eller kommer han til å fokusere på inflasjon, innvandring og hvordan han mener ting var bedre under hans presidentperiode?, spør Løkke.

Han er ikke i tvil om at republikaneren vil være mest tent på å fokusere på politikk fremfor hevn.  

– Det er det Trump-kampanjen ønsker at han skal gjøre, men han er alltid sin egen verste fiende. 

Biden på test

Mens Løkke sitter med mange spørsmål til både Biden og Trump før nattens debatt, tror USA-kommentatoren at debatten er viktigst for demokraten. Meningsmålinger viser at det er tilnærmet dødt løp mellom de to kandidatene, men rundt ti prosent av velgerne har fremdeles ikke bestemt seg for hvem de vil stemme på. 

– Jeg tror de aller fleste har gjort opp sin mening om Trump, der er det vanskelig å vippe frem og tilbake, sier Løkke. Det evige spørsmålet rundt demokratens alder kan nok en gang bli avgjørende. 

– Han er 81 år, greier han å overbevise de som stemte på ham i 2020 om at han fremdeles er i stand til å gjøre jobben? Det er Biden som kan bevege folk frem og tilbake, veldig mange har allerede bestemt seg om Trump, konkluderer Løkke. 

Read Entire Article