Utpeker Trump som vinner: – Demokratene har all mulig grunn til å være bekymret

2 days ago 9



Biden snublet i presidentdebatten:

Joe Bidens opptreden får demokratene til å trykke på den store røde knappen. Dette er ekspertenes vurdering etter nattens presidentdebatt.

 Brian Snyder
OVERBESVISTE IKKE: President Joe Biden fremsto sliten og gammel under nattens debatt. Foto: Brian Snyder

Publisert 28.06.2024 05:31 Sist oppdatert 3 minutter siden

– Denne debatten har definitivt styrket fortellingen om en Biden som er for gammel til å fungere, sier USA-kommentator Sigrid Rege Gårdsvoll til TV 2.

Det virker å oppsummere tankene de fleste har om nattens debatt mellom Joe Biden og Donald Trump. 

Duellen ble akkurat det mange demokrater hadde fryktet. 81 år gamle Biden, som er tidenes eldste president, hudflettes av amerikanske kommentatorer etter sin opptreden. 

Presidenten snublet i setninger, var hes i stemmen og virket sliten. Han klarte heller ikke utfordre Donald Trump på spørsmål om abort eller Trumps domfellelse, noe som på forhånd ble sett på som hans sterkeste kort. 

Flere påpeker at Trump leverte en rekke beviselig falske påstander om både Nato, abort og 6. januar. Disse burde i utgangspunktet burde være lett for Biden å angripe, men demokraten klarte aldri å gripe muligheten. 

– Å se denne debatten gir meg lyst til å hoppe av en bro, sier en ikke-navngitt demokrat til CNN. 

Også her hjemme mener USA-kommentatorer at Trump kom best ut av nattens duell. 

– Jeg tror Trump kom best ut fordi Biden i mindre grad greide å overbevise folk at han ikke er for gammel. Trump kan knapt åpne kjeften uten å lyve. Men han slipper unna med det her. Mens Biden ikke greier å slippe unna det faktum at han ser akkurat like gammel ut som han er, sier rådgiver i Civita Eirik Løkke til TV 2. 

 Christian Roth Christensen / TV 2
TRUMP-SEIER: Rådgiver Eirik Løkke i Civita mener Donald Trump kom best ut av nattens debatt. Det er han ikke alene om. Foto: Christian Roth Christensen / TV 2

– Har skadet Bidens valgkamp

USA-kommentatoren mener velgere som på forhånd var bekymret for Bidens høye alder, neppe ble overbevist av demokratens opptreden. 

– Debatten bidro i hvert fall ikke til å berolige velgerne om at Biden ikke er for gammel, sier Løkke.

Han får støtte fra Sigrid Rege Gårdsvoll, kommentator i Vårt Land og AmerikanskPolitikk.no. 

 Martin Fønnebø / TV 2
USA-KOMMENTATOR: Sigrid Rege Gårdsvoll i Vårt land og for Amerikanskpolitikk.no. Foto: Martin Fønnebø / TV 2

– Det er vanskelig å «dømme» denne typen debatter, men jeg tror Donald Trump kom best ut av denne debatten totalt sett. Biden fomlet med ord og tall, stemmen hans var i perioder knapt hørbar, sier Rege Gårdsvoll.

Hun påpeker at denne debatten er langt tidligere enn normalt, og at mange amerikanere fremdeles ikke er i valgkampmodus. Det kan være etterlengtet godt nytt for Biden. 

– Jeg tror debatten har gjort skade på Bidens valgkamp, hvor stor er vanskelig å svare på inntil videre. I målinger før debatten sa opp mot 70 % av velgere at de ville se den – om de faktisk gjorde det og hvor mye av den de så på er jo et åpent spørsmål. I et typisk valgår vil ikke vanlige folk være «kobla på» så tidlig i året, påpeker kommentatoren.

 Andres Kudacki/AP Photo
GOD STEMNING: Republikanere hadde mest å juble for under nattens debatt. Her fra en debattvisning i regi av Young Repulicans i New York. Foto: Andres Kudacki/AP Photo

Panikk blant Demokratene

Umiddelbart etter debatten, meldte flere medier, deriblant New York Times og CNN, at demokratene var alvorlig bekymret etter Bidens opptreden. 

– En gruppe demokratiske kongressmedlemmer som så debatten sammen anerkjente at den var en «katastrofe». De diskuterte behovet for en ny demokratisk presidentkandidat, skriver New York Times. 

– Det er vanskelig å argumentere for at Biden bør være vår kandidat, sier en ikke-navngitt figur innad i partiet til CNN. 

 Robert F. Bukaty/AP Photo
BEKYMRET: Stemningen var langt fra like godt under en visning i regi av demokratene i Maine. Foto: Robert F. Bukaty/AP Photo

USA-kommentator Sigrid Rege Gårdsvoll forstår at panikken brer om seg i partiet, men understreker at det er vanskelig å si noe om dette faktisk kan føre til endringer.

–  De har all mulig grunn til å være bekymra – men om det er mulig å gjøre noe med er et annet spørsmål, sier Rege Gårdsvoll.

Eirik Løkke i Civita innrømmer at han er noe overrasket over reaksjonen, men erkjenner at presset var på Biden til å overbevise velgerne om at han ikke er for gammel til å gjøre jobben. 

– Min umiddelbare reaksjon var at det ikke var SÅ ille. Men jeg skjønner kravene. Som jeg sa tidligere – gjør Biden en dårlig debatt vil disse kravene komme. Han var rett og slett ikke god. Denne debatten kommer nok nå.

– Demokratene kommer til å være og bør være bekymret etter denne debatten, legger Løkke til.

 Brian Snyder/Reuters
SNUBLET: Joe Biden fikk demokratene til å svette. Foto: Brian Snyder/Reuters

Syk? 

Rundt en time ut i debatten, da mange for lengst hadde merket seg Bidens lite overbevisende opptreden, meldte NBCs korrespondent i Det hvite hus, Kelly O'Donnell, at Biden var forkjølet. Det har verken Rege Gårdsvoll eller Løkke vanskelig for å tro på. 

– Det er helt tydelig at han er forkjøla, men det legger seg bare på toppen av de «vanlige» problemene med mumling, roting med ord og utydelig prating, sier Rege Gårdsvoll. 

NEW: Two sources familiar with the situation say “President Biden has a cold.”

— Kelly O'Donnell (@KellyO) June 28, 2024

– Han var enda mer stotrete og hes enn forventet, mener Løkke. 

– Fremsto ikke som en galning

Trump får mer skryt for hvordan han fremsto enn hva han faktisk sa, og ble på mange måter «reddet» av Bidens vaklende opptreden. Eirik Løkke hadde på forhånd sagt at det var usikkerhet til hvilken versjon av Donald Trump som ville dukke opp på debattscenen, og viste til den kaotiske versjonen som skremte velgerne under debatten i 2020. Natt til fredag var det derimot en helt annen republikaner som møtte Biden til dyst. 

– En disiplinert versjon. At Trump knapt kan åpne kjeften uten å lyve er ikke noe nytt. Det er dessverre heller ikke noe som ser ut til å plage mange av velgerne. Det viktigste var at han var disiplinert, kranglet ikke med moderatorene. Og snakket rolig, uten å avbryte. Han fremsto ikke som en galning, selv om innholdet i det han sa ikke gav så noe mening, mener Løkke.

 Marco Bello/Reuters
DISIPLINERT: Donald Trump klarte - for det meste - å holde seg i skinnet. Foto: Marco Bello/Reuters

– Trump sier lite og det er lite sammenheng i det han sier, man kunne periodevis like godt spilt klipp fra den faste valgkamptalen hans, men jeg tror at her vil stil rope høyere enn substans og Trump fremstår langt piggere og med på notene enn Biden, sier Rege Gårdsvoll.

Read Entire Article