Hun er en ukjent, men kongelig utsending. Nå venter begge på det første kongebesøket i sitt slag.

1 month ago 348



– Statsbesøket i neste uke blir ekstra spesielt, sier kong Frederiks ukjente utsending. Før den nye monarken kommer til Oslo: Hva kan hun si om sin egen rolle? Og om skredet av danske oppkjøp i Norge?

I 2021 var dagens ambassadør i den første høytidelige audiensen på Slottet. Da overrakte hun akkreditivene, det vil si fullmaktene fra det danske statsoverhodet. Verten for statsbesøket er her iført Hærens galla-uniform. Foto: Berit Roald / NTB

Publisert: 08.05.2024 06:00

Ved Det kongelige hoff er regelen klar: Til en ambassadør sier man «Deres Eksellense». Louise Bang Jespersen kan også tituleres som «sendekvinne til Hans Majestet Kongen». Over en kaffekopp på Lysebu, derimot, påpeker den blidt smilende eksellensen:

– Jeg er ingen formell person. I tillegg er tonen i Skandinavia langt mer uhøytidelig enn i en del andre land. Jeg heter Louise, det er «tittelen» jeg foretrekker. Særlig her i eventyrlig vakre omgivelser på Lysebu, øverst i Holmenkollen, virker internasjonal protokoll veldig fjern. Hele stedet, med hotell, restaurant og galleri, eies av Fondet for dansk-norsk samarbeid.

Les hele saken med abonnement

Read Entire Article