Sjokk og sorg på Færøyene

1 month ago 17



Det sier Bergur Jacobsen på Færøyene.

Bergur Jacobsen leder båtlaget Naddoddur på Færøyene. Medlemmene er i sorg etter at en kvinne omkom da båten deres forliste. Foto: Privat

Publisert: 28.08.2024 15:29

Kortversjonen

BERGENS TIDENDE: Han er leder av båtlaget Naddoddur som eier den åpne båten. De er hjemmehørende i landsbyen Tvøroyri på Færøyene. Båtlaget jobber for å bevare færøysk båtkultur.

– Presten på vei

En amerikansk kvinne i 20-årene er bekreftet død etter at robåten deres kantret. De fem andre i mannskapet ble reddet, og skal være i god fysisk form.

– Det er en fryktelig stemning her, og alle er preget av det som har skjedd. Folk samles her i klubbhuset. Vi får besøk av en prest om litt. Alle her i byen er preget, sier Bergur Jacobsen til Bergens Tidende ved 11.15-tiden onsdag.

Han forteller at de hadde kontakt med skipperen i forholdsvis lang tid i forveien av seilasen. Han spurte om å låne båten.

– For ti-tolv dager siden kom de andre hit og de begynte å klargjøre båten. Vi ble jo kjent med dem, og dette går veldig hardt inn på oss, sier Jacobsen.

Han beskriver båten som trygg og sikker. Det ble gjort mye vedlikeholdsarbeid på den, ifølge Jacobsen.

Båten de seilte med, «Naddoddur», er oppkalt etter vikingnavigatøren Naddodd.

Ønsker ikke kommentere sikkerheten

Han ønsker ikke uttale seg om det var forsvarlig å dra ut på denne turen i slikt vær.

– Jeg var ikke til stede og kan ikke si noe om dette, sier Jacobsen som opplyser at han har vært sjømann i 50 år.

Han forteller at båten tidligere har seilt til Island, Shetland og Norge.

Vikingferd endte i forlis

Ville bevare tradisjoner

De seks om bord skulle gjenskape en vikingferd. Men de er ikke de første som forsøker å ro distansen mellom Færøyene og Trondheim.

Ifølge ekspedisjonens nettside er mannskapet en gjeng med moderne eventyrere – en blanding av erfarne sjøfolk, vikingentusiaster og eventyrere. De er fra Sveits, Færøyene og USA.

Båtlaget Naddoddur er hjemmehørende i Tvøroyri. Foto: Privat

Ekspedisjonen var en hyllest til vikingtiden og gamle seileteknikker. Den skulle også bidra til å ta vare på gamle bytradisjoner.

Mannskapet ville følge vikingnavigatøren Naddods fotspor. Han skal ha vært første mann på Island.

Båten de brukte, «Naddoddur», er oppkalt etter vikingen. Båten er en såkalt seksæringer, en tradisjonell færøysk robåt for seks personer.

Båten ble bygget på Færøyene i 1997.

Flere har rodd distansen før

Da mannskapet satte ut fra Færøyene i 15-tiden søndag, var det med brask og bram. I forkant har lokale medier skrevet om den farlige ekspedisjonen.

Men å ro mellom Færøyene og Norge har blitt gjort flere ganger tidligere.

I 1997 brukte et mannskap med tilknytning til klubben nøyaktig den samme båten til å ro fra Færøyene til Trondheim. Da skal ha brukt tre døgn, ifølge Wikipedia.

Seilaser i ekstreme forhold

Akkurat denne seilasen skjedde i regi av Sail2North, som drives av sveitseren som ledet ekspedisjonen. Han var også skipper om bord.

Selskapet spesialiserer seg i seilaser i ekstreme forhold, gjerne på den nordlige halvkule. Sveitseren har tidligere organisert seilaser til både Svalbard og Norge.

Ifølge nettsiden har de prestisjetunge The Explorers Club i ryggen. Det er en organisasjon som ifølge egen nettside har støttet vitenskapelige ekspedisjoner i hundre år.

På medlemslisten står kjente navn som polfarer Roald Amundsen, astronautene Buzz Aldrin og Neil Armstrong, og Jeff Bezos, tidligere Amazon-sjef og en av verdens rikeste menn.

Read Entire Article