Sjefens erkjennelse: – Da tror jeg vi begår en klassisk «Vålerenga-feil»

3 days ago 13



Når Vålerenga skal bygge for Eliteserien er det en ting de ikke skal glemme: Hvorfor de rykket ned i det hele tatt.

Vålerengas daglige leder Svein Graff på kunstgressmatten sammen med mediesjef Tina Wulf og en haug med Vålerenga-fans som stormet ned for å feire opprykk. Foto: MARIUS SIMENSEN / BILDBYRÅN
  • Steffen Stenersen, VG

    Steffen Stenersen, VG

Publisert: 03.10.2024 07:01

– Det betyr ekstremt mye. Mer enn ett år i OBOS-ligaen er kritisk. Særlig for en klubb som Vålerenga.

Svein Graff hviler hendene på hodet. På kontoret hans ligger et utkast til neste års budsjett. Et budsjett han og resten av gjengen på kontoret på Valle nå skal sette til Eliteserie-standard.

VG får litt tid med Vålerenga-sjefen en knapp time etter at hele «Østblokka» stormet banen for å feire opprykk med spillerne. Klubben er tilbake i Eliteserien etter så kort tid som mulig nede i OBOS-ligaen.

Nå åpner flere sentrale Vålerenga-spillere opp om:

  • Oppvaskmøtet som ble avgjørende for opprykkssesongen.
  • Støtten fra investor Tor Olav Trøim
  • Grepene som skal forhindre nok en Vålerenga-fiasko

– Jeg tror det aller viktigste vi gjør nå er å innse hvorfor vi rykket ned, sier Graff til VG.

Svein Graff kunne puste lettet ut på eget kontor etter at opprykket var sikret. Foto: Steffen Stenersen/VG

Han fortsetter:

– Selv om vi har spilt 18 kamper uten å tape så er det i OBOS-ligaen. Vi må fortsatt stikke fingeren i jorden og innse at hvis vi skal ta neste steg så krever det mye. De aller beste lagene er veldig langt foran både økonomisk og sportslig. Det er fryktelig lett å gå ut nå å si at vi skal ta medalje neste år for å «please» supporterne. Hvis vi gjør det så tror jeg vi begår en klassisk «Vålerenga-feil», sier Graff.

Han snakker om realistiske, men offensive mål. I OBOS-ligaen hadde Vålerenga et budsjett på 110 millioner. Med et opprykk vil inntektene øke med flere titalls millioner.

1 av 4Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Så når Vålerenga-fansen som stormet banen onsdag kveld synger at «Enga skal ut i Europa», er det antagelig et stykke frem i tid ifølge Vålerengas egen plan.

– Jeg håper de synger det som faen. Av full hals, sier Svein Graff.

– Et godt stykke der fremme bør det være en naturlig ambisjon, men det er ikke gjort i et knips. Når du har vært nede i Obos så må du spørre deg selv hvorfor. Så kan det godt hende de synes vi er litt kjedelige og veldig edruelige. I det lange løp så tror jeg også supporterne vil se at det kan være lurt, sier Vålerenga-sjefen.

Men opprykket hadde neppe skjedd uten et oppvaskmøte i vinter, tror helten Christian Borchgrevink.

– Vi tok en real oppvask og snakket om kultur, ikke bare det som skjer på banen, men også utenfor banen. Vi la premissene for hva vi skulle jobbe for og mot, og hvordan vi skulle jobbe gjennom hele året, sier han.

– Jeg tror det var avgjørende at vi beholdt roen etter en poengmessig katastrofal start. Da var det mange som mente mye og et sterkt ytre press, sier Graff.

Vålerenga-toppen snakket allerede vinter om lønnsgrepene som ble tatt i klubben. Når Vålerenga skal bygge en stabil eliteserieklubb gjøres det noen grep:

  • Et U 21-lag er opprettet for å styrke talentsatsingen.
  • Klubben skal knytte seg til en speider som skal ha ansvar for Oslo-området for å få enda bedre kontroll.
  • Utnytte det kommersielle potensialet i klubben enda mer.
  • Mediepenger samt videresalgspenger fra Osame Sarahoui gjør at klubben går greit rustet inn i et overgangsvindu hvor laget skal forsterkes.

– Vi må legge listen enda høyere, sier trener Geir Bakke til VG.

Geir Bakke

Vålerengas trener

– Vi kan ikke gape over for mye, men gjøre de riktige prioriteringene på innholdet. Hva er det som skal gjøre at vi plukker nok poeng som et nyopprykket lag som ikke blir hengende i tauene. Da må vi bli betraktelig bedre på en del ting. De spillerne som er her og som skal være med er kjempeinnstilt på å jobbe knallhardt hver dag. Så kommer det sikkert noen nye fjes inn, sier Bakke.

Ansvarlig for det siste Vålerengas trener nevner, er sportssjef Joacim Jonsson.

– Det blir nok noen som går ut og noen som kommer inn. Det tror jeg er sunt. Men jeg tror ikke vi skal revolusjonere noe. Vi har et godt lag. Så skal vi bygge videre og krydre det litt, sier den tidligere TV-eksperten til VG.

Joacim Jonsson

Sportssjef i Vålerenga

Sportssjefen forteller nå om hvordan Vålerengas rike onkel Tor Olav TrøimVålerengas rike onkel Tor Olav TrøimKlubben, Vålerenga Fotball Elite (VFE), har en samarbeidsavtale med Vålerenga Fotball AS, som igjen heleies av Trøims Magni Sports AS. Trøim gikk i vår ut av styret i Vålerenga Fotball AS. var viktig da Vålerenga i sommer forsterket stallen med spillere som Carl Lange, Muamer Brajanac og Brice Ambina.

– At vi kunne være i forkant i sommer og at han sa «ok, hvis dere tror på det, så backer jeg det». Det var helt avgjørende. Vi hadde ikke stått her i dag hvis ikke. Det er jeg hundre prosent sikker på, sier Jonsson.

Tor Olav Trøim

Vålerenga-investor

Svein Graff kaller bidraget uvurderlig.

– Jeg vet at det er mange meninger blant våre supportere om det å ha en investor. Hvis det samspillet er riktig og du får sterk økonomisk støtte samt at begge parter forstår sin rolle, så er det uvurderlig.

– Så man går ikke nå til Trøim og sier «Tor Olav, nå skal vi til Eliteserien. Vi skal ikke ta å satse litt ...?»

– Nei, men vi skal satse på våre premisser. Han står jo klar som han ofte har gjort, men han vil jo se en progresjon. Ikke bare sportslig, men også driftsmessig. Skal vi fortjene hans pengebidrag, så må vi også vise at vi kan drifte klubben sunnere.

Read Entire Article