Silje-saken: Varsler millionsøksmål mot Staten

2 weeks ago 9



I februar 2023 ble guttene i Silje-saken erklært uskyldige i drapet på Silje av statsadvokaten, senere stadfestet av Riksadvokaten. Men gleden over vedtaket hadde en vond bismak for mannen som var seks år gammel da Silje døde.

Selv om det er slått fast at vi skal anses som uskyldige, henger et slør av usikkerhet over oss, sa han etter Riksadvokatens avgjørelse.

Ett år seinere kom nok en nedtur.

Sivilrettsforvaltningen ga da avslag på deres krav om oppreisning. Begrunnelse: De tre guttene på 4, 5 og 6 år hadde den gang i 1994 ikke status som siktet.

6-åringens advokat, Sigurd Klomsæt, mener at Sivilrettsforvaltningen dekket seg bak «ren formaljus» da de ga avslag på 6-åringen og 5-åringens krav. Problemet var at de var mindreårige.

I dag leverte han inn et varsel om søksmål mot Staten.

Sigurd Klomsæt

Advokat Sigurd Klomsæt.

Foto: OLE JØRGEN KOLSTADBRÅTEN / NRK

Ubegripelig

Her peker han på følgende forhold som tilsier at guttene i Silje-saken i realiteten hadde status som siktet:

  • Guttene ble utpekt av politiet som gjerningspersoner til drapet på Silje under en pressekonferanse i oktober 1994.
  • Når politiet mener det foreligger sannsynlighetsovervekt for at en mistenkt er skyldig, endres vedkommendes status til siktet.
  • I henhold til Den europeiske Menneskerettighetskommisjon sin definisjon, var guttene i realiteten å betrakte som siktet fra politiet satte i gang etterforskning rettet mot dem.

Å hevde at dette ikke er en siktelse er ubegripelig, skriver Klomsæt.

6-åringen mener at uskyldspresumpsjonen – at man er uskyldig til det motsatte er bevist – ble brutt på alle fronter i Silje-saken.

– Selv om vi var barn, gjaldt uskyldspresumpsjonen, sier han.

I og med at de tre guttene var under den kriminelle lavalderen ble aldri saken prøvd for retten i 1994. Dette mener 6-åringen førte til at grunnleggende juridiske prinsipper ble overkjørt.

– Kamp for barns rettigheter

– Politiets elendige etterforskning gjorde at vi i stedet feilaktig ble utpekt som skyldige av politimesteren på en pressekonferanse. Den eneste måten samfunnet kan gjøre opp for seg nå er en oppreisning, sier 6-åringen.

Han vil ikke gå ut med kravets størrelse enda. Men han sier det blir snakk om millionbeløp.

Dette er ifølge 6-åringen ikke bare en kamp for rettferdighet for han selv og de to andre guttene som ble utpekt som skyldige i Siljes død.

– Dette er også en kamp for barns rettigheter, sier den nå 36 år gamle mannen.

Dersom ikke avslaget på krav om erstatning omgjøres, varsler Klomsæt at han på vegne av 6-åringen vil gå til sak mot Staten.

Publisert 18.09.2024, kl. 15.15

Read Entire Article