Siktet for å ha drept stefar – løslatt fra varetekt

1 month ago 22



Foto: Javad Parsa / NTB

Den 22 år gamle drapssiktede mannen slipper å sitte fengslet, og er tilbake i jobb igjen etter drapet på Bjørkelangen i mai.

tirsdag 20. august kl. 21:01

Etter knivdrapet i en enebolig i romerikskommunen i slutten av mai, ble 22-åringen varetektsfengslet i fire uker. Da fengslingsperioden gikk ut i slutten av juni, valgte politiet ikke å be om videre fengsling.

Det opplyser politiadvokat Marit Aurdal i Øst politidistrikt til VG.

– Siktede er et tidligere ubeskrevet blad, og har ingen historikk fra tidligere. Han har også tilknytning til Norge. Vi hadde på det tidspunktet gjennomført såpass mye etterforskning, at vi ikke fant grunnlag for videre fengsling – selv om han er siktet for et alvorlig forhold, sier Aurdal.

22-åringen er siktet for å ha knivdrept sin stefar – en mann i 30-årene – natt til søndag 26. mai i år.

Bilde av Marit AurdalMarit Aurdal

Politiadvokat

Beslagla passet

Politiadvokaten sier at det var en helhetsvurdering av disse forholdene som er bakgrunnen for beslutningen. Ved løslatelse ble 22-åringen imidlertid ilagt restriksjoner.

– Han har samtykket til passbeslag, og at han ikke skal oppholde seg på Bjørkelangen. Det er et lite tettsted, så vi ønsker ikke at han skal ha opphold i lokalmiljøet såpass kort tid etter drapene.

Politiadvokaten opplyser at det ble gjort en endring i oppholdsforbudet ved at det ikke omfatter adressen til siktedes mor på Bjørkelangen.

Kriminaltekniske undersøkelser på åstedet på Bjørkelangen. Foto: Javad Parsa / NTB

Den siktede mannen er bosatt et annet sted på Østlandet.

22-åringen har hele tiden hevdet at drapet på stefaren skjedde i nødverge.

– Det er helt riktig å løslate ham, slik saken står og at han handlet i selvforsvar, sier 22-åringens forsvarer Ole Petter Drevland.

Forsvareren sier at hans klient er tilbake i jobb og at han prøver å komme tilbake til et normalt liv i den grad det er mulig.

Bilde av Ole Petter DrevlandOle Petter Drevland

Forsvarer

– Situasjon i huset

Politiadvokat Marit Aurdal ønsker ikke å gå inn i detaljer på hvordan etterforskningen vurderer nødvergespørsmålet, men sier at dette er helt sentralt.

– Per nå er det ingen grunn til å betvile at det har vært en situasjon i huset, hvor siktede har opplevd situasjonen som ubehagelig og truende. Spørsmålet – som den videre etterforskningen må forsøke å bringe klarhet i – er om det var nødvendig å knivstikke avdøde, eller om siktede hadde andre handlingsalternativer.

– Etterforskningen har som mål å forsøke å bringe klarere svar på dette og de nærmere omstendigheter knyttet til drapshandlingen, sier politiadvokaten.

Før etterforskningen kan avsluttes, gjenstår det svar på noen kriminaltekniske undersøkelser og den endelige obduksjonsrapporten. I tillegg skal siktede inn til et nytt avhør, og eventuell oppfølging av vitneavhør.

Birgit Vinnes er bistandsadvokat for et barn som var i huset da drapet skjede. Hun ønsker ikke å kommentere denne saken.

VG har ikke lyktes å komme i kontakt med de to andre bistandsadvokatene i saken.

Les også

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss

Read Entire Article