Si unnskyld for unødige smitteverntiltak, Erna!

4 weeks ago 16



Vi samler opp avisens kortinnlegg i spalten «Kort sagt». Her er dagens innlegg. Foto: Ketil Blom Haugstulen / Ellen Eriksen

Publisert: 12.09.2024 22:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Regjeringen Erna Solberg brukte smitteverntiltak man visste var ineffektive og skadelige.

Ingen som har satt seg inn i grunnlaget for smitteverntiltakene som ble brukt under pandemien, ble overrasket da Folkehelseinstituttet nylig kunngjorde at bruk av karantene var assosiert med alvorlige psykiske plager hos ungdom.

«Det frarådes […] å innføre karantene av mistenkt smittede […] da slike tiltak har liten effekt, er ressurskrevende og strider mot prinsippet om ikke å bremse normal aktivitet unødig», sto det i den nasjonale beredskapsplanen regjeringen satt med da covid dukket opp.

Grunnen til at man frarådet bruk av karantene, var at forskningen i beste fall tydet på en marginal effekt som vanskelig kunne forsvares opp mot andre hensyn. Likevel innførte Helse- og omsorgsdepartementet karanteneplikt på 14 dager for alle som hadde vært i nærkontakt med en som var «smittet».

Dagen før karanteneplikt ble innført kom en metastudie som slo fast at «den psykologiske effekten av karantene er bred, betydelig og kan være langvarig». I tiden etter kom det stadig mer forskning som understreket hvor feilslått det var som tiltak mot covid. I 2020 kom det slike studier i april, mai, oktober og desember.

Solberg-regjeringen og Helsedirektoratet endret aldri kurs til tross for at oppdatert forskning fortsatte å dokumentere at karantene ikke kunne forsvares som tiltak. De skapte en vedvarende usikkerhet hos barn og ungdom gjennom nesten to år, uten faglig dokumentasjon på nødvendigheten av tiltakene.

Ungdommen ble isolert fra venner, aktiviteter og slekt i mange uforutsigbare runder og måtte bære på en konstant frykt for at de skulle forårsake karantene eller nedstengning. Mange av oss advarte imot dette helt fra begynnelsen, men ble uglesett, svertet eller ignorert – av politikerne, av pressen og av våre medborgere.

Erna Solberg må ta den største delen av ansvaret for dette og bør beklage uten forbehold for at hun satte sine egne politiske interesser foran våre barns og unges helse.

George Gooding, dataingeniør og uavhengig skribent (Substack, Subjekt, Nettavisen)

Read Entire Article