Shanghai ruster seg for tyfonen «Bebinca»

2 weeks ago 15



Urovekkende skyer lå søndag kveld over Shanghai øst i Kina.

Tyfonen «Bebinca» har kurs rett mot havnebyen med rundt 25 millioner innbyggere. I 21-tiden norsk tid viste Yrs værkart at det spiralformede uværet ligger rett utenfor kysten. Tyfonen er ventet å treffe land i løpet av natten.

Med vindkast på 40 meter i sekundet kan «Bebinca» bli den kraftigste tyfonen til å ramme Shanghai siden 1949, skriver Reuters.

Setter fly på bakken

Det til tross for at det er en kategori 1-tyfon, altså den laveste tyfon-kategorien. Likevel tar Shanghai ingen sjanser.

Shanghai treffes sjelden av kraftige tyfoner. Nå ventes det at byen skal rammes av styrtregn og kraftige vindkast. Det er utstedt flomvarsel for Shanghai og i provinsene rundt byen, Jiangsu, Zhejiang og Anhui.

Fiskebåter ligger til kai

Fiskebåter lå til kai i Zhoushan sør for Shanghai søndag.

Foto: STR / AFP

Søndag kveld ble alle avganger fra Shanghais to flyplasser innstilt. Det samme har skjedd med flere togavganger.

Flere hundre døde i Sørøst-Asia

Mens Shanghai ruster seg for uværet er landene i Sørøst-Asia preget av enorme ødeleggelser etter tyfonen «Yagi», som traff det sørlige Kina 6. september. Dagen etter feide den inn over Vietnam og rammet Kambodsja, Laos, Thailand og Myanmar.

«Yagi» var en kategori 4-tyfon da den traff Kina med en vindstyrke på over 60 kilometer i sekundet. Da den traff det nordlige Vietnam, var den nedgradert til en kategori 3-tyfon, før den gradvis avtok i styrke.

Det er den sterkeste tyfonen til å treffe Asia så langt i år. I Myanmar, som har vært preget av omfattende uro og konflikt siden militæret kuppet makten i 2021, måtte flere enn 300.000 mennesker flykte fra hjemmene sine.

– 113 personer er døde. 64 er savnet, og 14 er skadet, sa talsperson for myndighetene Zaw Min Tun, meldte AFP.

I Vietnam mistet rundt 200 personer livet som følge av uværet.

Folk i båt mellom oversvømte hus

Folk rodde mellom oversvømte hus i Myanmars hovedstad Naypyitaw søndag.

Foto: Aung Shine Oo / AP

Interessert i utenriks? Hør utenriksredaksjonens podkast:

Publisert 16.09.2024, kl. 00.03

Read Entire Article