Settes både klimasaken og kommuneøkonomien på spill?

2 days ago 7



Ordfører Inger Lene Håland (Ap) i Froland kommune uttrykker i denne ukens Agderposten behovet for en mer grundig debatt om konsekvensutredningen av vindkraft i eget kommunestyre, og understreker at de folkevalgte politikerne har en plikt til å sette seg inn i saksdetaljene.

Foto: Kristin Ellefsen

Samtidig har regiondirektør Høye Høyesen (NHO) i flere lokale aviser påpekt alvoret i Lillesand bystyres mangelfulle debatt om et nei til en konsekvensutredning av et nytt vindturbinprosjekt i et regulert grått næringsområde langs E18.

Selv om vindkraftsakene i Froland og Lillesand er forskjellige, mener vi dessverre at de representerer en økende utfordring i Agders kommuner hvor flertallet ikke er villige til å basere sine beslutninger på faktabasert kunnskap før de behandler noen av vår tids viktigste klima- og miljøsaker. At NHO, som en sentral aktør i trepartssamarbeidet, engasjerer seg og diskuterer konsekvensene av slike vedtak i vårt bystyre, er viktig ikke bare for lokaldemokratiet, men også for å øke oppmerksomheten rundt de lokale politiske prosessene som er avgjørende for at utviklingen av fornybar energi i Agder skjer på en ansvarlig måte. Det er derfor gledelig at Fædrelandsvennen også vier plass til alvoret knyttet til behandlingen av miljøsaken i Lillesand bystyre.

Arbeiderpartiet fremmet altså et alternativt forslag til kommunedirektørens innstilling i saken om vindturbiner i Lillesand. Forslaget gikk ut på å gjennomføre en ny konsekvensutredning av J.B. Ugland og Greenstats initiativ, som fortsatt var i en tidlig fase og derfor ikke klar for politiske signaler om planprosessen. Hensikten med forslaget fra Arbeiderpartiet var også å skape et stemningsskifte blant bystyrets flertall, slik at de kunne se nødvendigheten av å innhente kunnskap om prosjektet.

Årsaksforklaringen til at vårt forslag likevel falt 14-13, var helt klart at innholdet i debatten ikke handlet om å sikre ny kunnskap slik at man kan legge til rette for utvikling av fornybar energi, men dessverre om prinsippene ‘er du for eller imot vindkraft’.

Lillesand kommune står i en svært krevende økonomisk situasjon som vil kreve betydelig nytenkning i bystyret de neste årene. Vindkraftsaken i Lillesand innebærer at kommunene som er deleiere i Agder Næringspark, hvor prosjektet var planlagt, har et uforløst potensial for økt utbytte fra sine eiendomsselskaper gjennom økt salg av attraktive næringstomter i et område med fornybar energi. Flere næringsetableringer vil øke både sysselsettingen og skatteinngang.

Et sannsynlig scenario etter at Arbeiderpartiets forslag om en konsekvensutredning ble avvist, er på den andre siden at hvis ledige tomter i vår næringspark ikke blir solgt, kan eierne – Kristiansand og Lillesand kommune – risikere å måtte tilføre egenkapital fra sine eiendomsselskaper til Agder Næringspark. Dette kan hindre kommunene i å ta ut utbytte som kunne vært brukt til å finansiere deres lovpålagte tjenester. Dette er alvorlig, og debatten er helt fraværende i vårt bystyre, hvor vi er i mindretall.

Vi som er folkevalgte, er satt til å styre kommunen etter beste evne. Det er derfor bekymringsfullt at bystyrets flertall i Lillesand ikke ønsket oppdatert kunnskap om miljøinitiativet, og en videre diskusjon om klimaeffekt og økonomiske synergier.

Arbeiderpartiet mener fremdeles at J.B. Ugland og Greenstat sitt initiativ for å utvikle hydrogen som drivstoff til tungtransport er en nødvendig brikke for å bedre vår kommuneøkonomi, utvikle ren kortreist kraft, realisere energilagring og utveksling av ren kraft, i Agder Næringspark.

Lillesand Arbeiderparti er ellers for vindkraft i denne type, regulerte områder. Men vi må ha oppdatert kunnskap før vi realitetsbehandler denne og kommende komplekse tekniske saker med økonomiske følger. Av denne grunn har vi bedt om at en utredning av Greenstat og J.B. Ugland sitt miljøinitiativ og synergier på nytt bør løftes i bystyret, i det lys saken fortjener.

Er all strømbruk like god?

Read Entire Article