Sesongstarten i alpint kan gå for svarte skjermer: – Katastrofe

1 week ago 13



Neste helg starter alpinsesongen i østerrikske Sölden. Det får ingen nordmenn sett på TV, slik situasjonen er nå.

Foto: JOHANN GRODER / AFP / NTB
  • Andreas Hopen, VG

    Andreas Hopen, VG

Publisert: 17.10.2024 14:26

– Det er katastrofe. Det går ikke.

Det sier sportssjef for de norske alpinistene Claus Ryste.

Han er midt i forberedelsene til verdenscupåpningen i Østerrike når VG ringer. Om konkurransen når frem til nordmenn flest aner han rett og slett ikke.

– Jeg er veldig opptatt av det, men jeg vet ikke. Det går på rettighetshavere som forhandler, forklarer Ryste før han fortsetter.

– Sölden er historisk sett et veldig populært renn og det har aldri vært bedre forutsetninger fra naturens side, det er fullt med snø der, fortsetter han.

Han mener at forhandlingen om den østerrikske pakken kan sees i et større perspektiv. Nå er vintersportene under FISFISDet internasjonale ski og snowboard-forbundet. delt inn i tre pakker. Norge, Østerrike og de øvrige landene.

– Det er det som er diskusjonen i FIS nå. Jeg opplever at det er en enighet i alpinverden om at idretten bør samles og vises ett sted, mener Ryste.

Claus Ryste

Sportssjef på det norske alpinlandslaget

Han sier også at han har en forståelse om at det handler om penger – spesielt for Østerrike som har en stor pakke de selger ut med blant annet Kitzbühel, Adelboden og nevnte Sölden.

– Slik jeg er blitt fortalt det så handler det om fordeling av pengene. Skal vi selge det samlet, så får de som tjener mest penger panikk. Jeg har forståelse for at det tar tid å endre den kulturen.

Diskusjonen rundt rettighetene av arrangement er et betent tema i FIS. Tidligere i høst saksøkte Tyskland og Østerrike organisasjonen for et vedtak om sentralisering av rettighetene.

Hvis ikke det skulle gå til en løsning før verdenscupåpningen i alpint tenker Ryste at det kan komme noe godt ut av det på sikt.

– Isolert sett er det katastrofe, men hvis ikke dette går så vil det være en betydelig katalysator for å finne en løsning på disse rettighetene for fremtiden, mener alpinsjefen.

Foto: Geir Olsen / NTB

Det er ikke bare alpinrettighetene som ikke har fått en TV-avtale kort tid før sesongen. Andre halvdel av hoppuken holder til i Østerrike, og er en del av den østerrikske TV-pakken som skal selges ut. Per nå er det ingen som skal vise avslutningen av den tradisjonsrike hoppkonkurransen.

– Oja, det var ny informasjon for min del. Det høres i utgangspunktet veldig trist ut.

Det sier Halvor Egner Granerud når VG ringer og forteller at ingen har kjøpt rettighetene til avslutningen av den tysk-østerrikske hoppuken.

Første del går i Tyskland. Den har Viaplay rettighetene til. Vinneren av hoppuken fra 22/23-sesongen håper norske seere får sett de to siste hopprennene denne sesongen også.

– Jeg håper jo at det kommer på plass. For vår del blir det ikke så mye mer spennende enn det siste hoppet i Bischofshofen. Det er da nervene er høyest i løpet av en hel sesong, da får du de største reaksjonene, sier hopperen videre.

Den siste idretten som kan bli skadelidde er kombinert.

– Det blir feil å si tragisk, når det er krig i verden, men det ville vært veldig negativt for kombinert.

Ivar Stuan

Sportssjef for det norske kombinertlandslaget Ivar Stuan

Det sier sportssjef for det norske kombinertlandslaget Ivar Stuan. Den største kombinerthelgen utenfor mesterskap er «Seefeld-trippelen» i Østerrike. Denne sesongen er også første gang kvinnene får delta der.

– En sesong uten Seefeld på TV ville vært veldig negativt. Det får vi virkelig håpe ikke ser, fortsetter Stuan som også påpeker at løpet i Ramsau før jul vil bli påvirket.

Selv om det bare er åtte dager til første konkurranse i Østerrike er Terje Lund i Norges Skiforbund positiv.

– Jeg tror det løser seg. Jeg tror ikke det skjer (svarte skjermer), så kan jeg jo ta feil, men jeg tror faktisk det, skriver Lund på SMS til VG.

TV 2 redaktør Olav T. Sandnes har uttalt seg til NRKs nyhetsmorgen om de østerrikske sportsrettighetene.

– I norden ser vi nå at Amazon og Disney har etablert seg, og vi forventer at det skal skje i fremtiden også at vi får konkurranse fra de. Det gjør at vi kommer til å prioritere enda hardere når vi skal kjøpe sportsrettigheter i fremtiden, sa Sandnes til programmet 9. oktober.

NRKs sportsredaktør Espen Olsen Langfeldt uttalte seg i samme program.

– Det er at det ofte krever en for høy pris sammenlignet med de vi mener er en rettferdig pris, forklarte han.

Read Entire Article