Senterpartiet ønsker å utrede urfolksstatus for kvener/norskfinner: – Historisk dag

2 weeks ago 13



Senterpartiet kan bli det første partiet i Norge som vil utrede urfolksstatus for folkegruppen kvener/norskfinner.

Torsdag kom partiet ut med et utkast til nytt stortingsvalgsprogram. Å utrede statusen er en av sakene partiet ønsker å jobbe for.

– I dag er jeg både et stolt medlem av Senterpartiet og kven. Det er både en historisk nyhet og en stornyhet for alle oss kvener, sier Andrine Hanssen-Seppola (21).

Hun er tidligere leder i Senterungdommen. Utredningen om urfolksstatusen til kvenene har lenge vært en av hennes kampsakene.

– Det er en fantastisk følelse å se at det engasjementet som vi i Senterungdommen har vist, faktisk gir resultater.

Har håp

I dag er kvenene/norskfinnene anerkjent som én av Norges nasjonale minoriteter sammen med jøder, skogfinner, rom og romanifolk.

Samene er den eneste folkegruppen som har status som urfolk i Norge og i resten av Europa.

Om utkastet til programmet blir vedtatt av landsmøtet i Senterpartiet neste år, vil det bety at partiet ønsker en grundig vurdering om kvenene også kan få samme status.

21-åringen ser ingen grunn til at landsmøtet ikke vil støtte utredningen.

– Jeg opplever at Senterpartiet er opptatt av at kvener blir hørt og tatt på alvor. De tilbakemeldingene jeg har fått internt har også bare vært positive, sier hun.

Svein Oddvar Leiros

Svein Oddvar Leiros er en norsk samisk politiker (Sp) som var ordfører i Kåfjord kommune fra 2015 til 2019. I dag er han kommunens varaordfører.

Foto: MARIE LOUISE SOMBY / Sámediggi

Svein Oddvar Leiros, varaordfører i Kåfjord kommune (Sp), er en av dem som mener at dette må bli en av Senterpartiets kampsaker.

– Det er fantastisk bra. Det er viktig at disse spørsmålene blir løftet opp på det øverste politiske nivået i Norges land.

Han tror også at resten av medlemmene og landsmøtet vil støtte denne delen av valgprogrammet.

– Vi har jo hele tiden jobbet og løftet fram det kvenske, spesielt her i nord. Det er for eksempel Senterpartiet i Kåfjord som har fått til landets eneste kvenpolitiske utvalg.

Fornøyde

Også i det kvenske miljøet har nyheten blitt tatt godt imot. Bjørnar Seppola, leder for Kvensk Finsk Riksforbund, sier de har prøvd å få på plass denne type utredning i mange år.

Derfor er han glad for at et stortingsparti som Senterpartiet nå tar opp saken.

– Vi har jo alltid stått for at vi mener at både kvener og finner er et av de opprinnelige folkene på Nordkalotten, sier han til NRK.

Bjørnar Seppola

Bjørnar Seppola håper at Senterpartiet skal neste arbeide med å få det finske språket tilbake som minoritetsspråk for kvener.

Foto: Ingrid Hjellbakk Kvamstø

Kristin Mellem, leder for Norske kveners forbund, syns det er bra at kvenenes posisjon i samfunnet generelt blir diskutert.

– Dette med hvilken status vi har, har mye å si for hvor langt vi når fram med det politiske og kulturelle arbeidet, sier hun.

– Det å få fram kunnskap om hvem kvener er og på hvilken måte vi er og har vært, er kjempeviktig.

Kristin Mellem, leder i Norske kveners forbund.

Kristin Mellem er leder for den største kvenorganisasjonen i Norge, Norske kveners forbund – Ruijan kvääniliitto.

Foto: Nina Rantala Eriksen / NRK

Mellem kjenner til at flere av deres medlemmer har et sterkt ønske om urfolksstatus, mens andre er mer bekymret for at det kan bidra til polarisering mellom samer og kvener.

– For oss er det viktig å bygge gode relasjoner med samene, vårt broderfolk. Hvordan Norge velger å kategorisere oss, påvirker jo naboskapet. Å tenke balanse og likeverd vil gagne alle.

Publisert 19.09.2024, kl. 13.19 Oppdatert 19.09.2024, kl. 13.35

Read Entire Article