Senterpartiet er for samarbeid, ikke suverenitetsavståelse

1 week ago 13



Publisert: 24.04.2024 09:01

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Utenfor EU har Norge en selvstendig stemme i internasjonale forum som FN og WTO (Verdens handelsorganisasjon), egen valuta og i all hovedsak suverenitet over forvaltningen av naturressursene våre.

Vi har ikke full suverenitet fordi EØS-avtalen gjør at vi – for eksempel – ikke kan avgrense strømeksporten for å redusere prissmitten fra Europa. Dette er en av de problematiske sidene ved suverenitetsavståelsene gjennom EØS-avtalen.

Aftenpostens leder 13. april sauser sammen hva Norge samarbeider med EU om gjennom EØS-avtalen, gjennom andre avtaler og hva et EU-medlemskap innebærer.

Canada, Storbritannia, USA, EU og Norge har alle vedtatt sanksjoner mot Russland. Det er ikke noe særegent for EU.

Jens Stoltenberg, generalsekretær i Nato, har advart mot forsvarsambisjonene i EU. Det kan svekke de viktigste forsvarsstrukturene vi har.

Hele 80 prosent av Nato-landenes forsvarsutgifter blir dekket av land som ikke er EU-medlemmer. Nato er Norges sikkerhet, ikke EU. Senterpartiet er for internasjonalt samarbeid på grunnlag av norsk suverenitet, ikke på bekostning av den.

Derfor ønsker vi et alternativ til dagens EØS-avtale.

Anne Beathe Tvinnereim

Utviklingsminister, Senterpartiet

Read Entire Article