– Send ukrainerne hjem

1 month ago 19



– Det er mer enn en halv million krigsdyktige ukrainere her, som sier de ikke vil krige. Jeg vil virkelig at de skal reise hjem, avsette regjeringen og sørge for fred, sier Jörg Urban til TV 2. 

 Santiago Vergara/AfD
SEND DEM HJEM: Jörg Urban er statsministerkandidat for AfD i Sachsen og mener det ikke spiller noen rolle om grensene i Ukraina er noen mil den ene eller andre veien. Foto: Santiago Vergara/AfD

Han stiller til valg for å bli statsminister i den tyske delstaten Sachsen for partiet AfD. Det overvåkes tett av tysk etterretning i de to delstatene. 

Alternativ für Deutschland (AfD) ligger an til å bli valgvinner i delstaten Thüringen, ifølge valgdagsmålinger.

 I Sachsen blir partiet trolig nest størst, bare 1, 5 prosentpoeng etter kristen-demokratene i CDU. Det er første gang etter andre verdenskrig at et ytre høyre-parti vinner et delstatsvalg i Tyskland. 

 Santiago Vergara/TV 2
MISNØYE: Flere velgere i snakker med sier de mener Tyskland går i feil retning, og redningen for landet er AfD. Foto: Santiago Vergara/TV 2

De to delstatene ligger øst i Tyskland. I den delen, som fram til Murens fall i 1989, var kontrollert av Sovjetunionen. 

Partiet følges nøye av tysk etterretning. AfD karakteriseres som høyreekstremt. Det betyr at partiet er villig til å bruke vold for å få gjennom politikken sin. 

Et parti som beskyldes for å undergrave demokratiet. Et av de mest ytterliggående høyre-partiene i Europa. 

Motstand og misnøye 

I valgkampen har partiet kjempet for at støtten til Ukraina skal stoppes nå. Ingen flere penger eller våpen til det krigsherjede landet. 

Selv om det betyr russisk seier. 

– Jeg tror at det ikke spiller noen rolle for ukrainerne om grensen er 50 kilometer lenger mot øst eller vest. Det er så mye lidelse, så mange mennesker som dør og så mye materielle ødeleggelser, sier Urban. 

Han mener krigen må stoppes nå, uansett hvordan. 

Partikollegaen Björn Höcke stiller til valg som statsminister i delstaten Thüringen. 

Han er domfelt og bøtelagt to ganger i år. Fordi han har brukt et nazistisk slagord. Höcke leder klart i dagens valg i Thüringen. 

 Santiago Vergara/TV 2
HJERTET YTTERST TIL HØYRE: Tanja Bartel er medlem av AfD. Hun mener at hverken ukrainere eller andre migranter har noe i Tyskland å gjøre. Foto: Santiago Vergara/TV 2

Tanja Bartel (45) er medlem av partiet. Hun jobber i butikk. Hun er imot både mottak av ukrainere og andre innvandrere til Tyskland. 

– Vi tyskere må stadig jobbe lenger for pensjonen, mens de får praktisk talt alt i gave fra staten. 

Terrorangrepet i Solingen sist helg har ført enda flere velgere til innvandringskritiske AfD. En syrer, som skulle vært utvist, har tilstått drap på tre med kniv. 

– Islam er ondskapens religion. Islam hater Vesten. Det haster med å få kontroll på flyktningene, sier Tanja Bartel. 

Hun sier kriminaliteten i Tyskland er blitt ekstrem og at hun ikke lenger stoler på dagens regjering. 

 Wolfgang Rattay/REUTERS
SKAMFULL: Partileder Alice Weidel lover at ingen tyskere skal sendes til Ukraina. Hun skammer seg over at tyske stridsvogner brukes i krigen. Foto: Wolfgang Rattay/REUTERS

Partiets stjerne 

Fra talerstolen i valgkampinnspurten dundrer partiets partileder Alice Weidel mot den tyske Ukraina-politikken. 

– Jeg skammer meg over at det brukes tyske stridsvogner mot russere, sier hun. 

Weidel lover at ingen tyske soldater, sønner, fedre eller våpen skal sendes til Ukraina, hvis AfD får makt. 

Alice Weidel (45) er en av to partiledere i partiet. Hun leder AfD´s gruppe i Forbundsdagen. Hun har en doktorgrad i internasjonale studier og hadde tidligere toppjobber i finanssektoren. 

Privat lever hun i partnerskap med en sveitsisk TV- og filmprodusent, med bakgrunn fra Sri Lanka. De to kvinnene har adoptert to sønner. 

– Hun sier sannheten, sannheten om hvordan det er i Tyskland, sier Bartel med beundring. 

– Vi vil at fru Weidel skal bli Forbundskansler. 

Hva skjer om ett år? 

For det er valget til ny Forbundsdag i Tyskland, som gir to delstatsvalg massiv oppmerksomhet i europeiske medier. Søndagens valg kan gi partiet et gjennombrudd. 

Ved EU-valget i juni ble partiet nest størst. Bare kristen-demokratene i CDU fikk flere velgere enn AfD. Til tross for skandaler, som involverte både russisk og kinesisk spionasje. 

Valget til Forbundsdagen skjer i september neste år. Dagens regjeringspartier ser ut til å gå en smell i søndagens delstatsvalg. Olaf Scholz er en svært upopulær forbundskansler.

Massive protester

Det er likevel langt til makt for AfD i delstatene. Fortsatt har ikke den tyske «brannmuren» mot partiet falt. Andre partier nekter å samarbeide med AfD, slik at partiet kan komme i maktposisjon. 

Protestene mot AfD er massive. Antirasister og antifascister forsøkte å overdøve talerne fra ytre høyre-partiet i valginnspurten. 

– Når man har mindreverdighetskomplekser, må man undertrykke folk. Samme om det handler om hudfarge eller seksualitet. Sånn er nazistene og AfD, sier Tony Schmidt. Hen går rundt med et regnbueflagg. 

Også Theo Grüenberg roper mot valgkamp-arrangementet til AfD, fra den andre siden av Teaterplassen i Dresden. Byen fødte Pegida-bevegelsen i 2014. Pegida arrangerte anti-innvandrings-demonstrasjoner, da syriske flyktninger startet å komme til Tyskland. 

Statsministerkandidat Urban i Sachsen har satt likhetstegn mellom Pegida og AfD. Han har også vært taler ved Pegida-demonstrasjoner. 

Byen var også et episenter for demonstrasjoner mot koronatiltak. 

– Jeg forstår bare ikke hvorfor de hater noen mennesker, sier Theo Grüenberg. 

Read Entire Article