Se og Hør-redaktøren om kongens fotonekt: – Bilderettighetene er mindre verdt

1 month ago 22



Et britisk magasin får eksklusiv tilgang til prinsessebryllupet i Geiranger. Sjefredaktøren i Se og Hør sier at avtalen kan koste flere millioner.

Neste helg gifter prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett seg i Geiranger. Foto: Geir Olsen, NTB

Publisert: 22.08.2024 19:52

Kortversjonen

Onsdag ble det kjent at britiske Hello Magazine har kjøpt rettighetene til eksklusive bilder og eksklusiv tilgang til deler av prinsessebryllupet i Geiranger.

– I utgangspunktet er vi misunnelige på dem som får eksklusiv tilgang til slike arrangementer, sier Se og Hør-redaktør Ulf André Andersen.

Men siden den norske kongefamilien er involvert, oppstår en spesiell situasjon, mener han.

Siden bilderettighetene er solgt, må det anses som en kommersiell avtale, mener Andersen. Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett har ikke anledning til å bruke prinsessetittelen i kommersielle sammenhenger. Det skyldes en avtale de har gjort med kongehuset.

– Det grenser mot et brudd, fordi hun utnytter sin posisjon, mener Andersen.

I Hello Magazines artikkel om den eksklusive bildeavtalen nevnes ikke prinsessetittelen. Men magasinet markedsfører dekningen sin med å kalle det kongelig bryllup i flere andre sammenhenger. I en annonse på forsiden kalles Märtha prinsesse.

– Märtha Louise har sagt at hun skal drive for seg selv, men i denne situasjonen utnytter hun sin offentlige posisjon til å selge rettigheter, mener Andersen.

Ulf André Andersen

Sjefredaktør i Se og Hør

Lar seg ikke fotografere

Aftenposten har spurt Slottet om en kommentar til salget av bilderettigheter og om dette er et brudd på avtalen de har med prinsessen.

Kommunikasjonssjef Guri Varpe ved Slottet svarer i en e-post at kongehusets medlemmer har reservert seg mot å la seg filme og fotografere av mediene som har fått eksklusiv tilgang.

Det britiske ukebladet Hello Magazine har fått de eksklusive rettighetene til både vielsen og bryllupsfesten til Märtha Louise og Durek Verrett i Geiranger. Foto: Stian Lysberg Solum, NTB

Det gjelder på arrangement der annen presse ikke har tilgang, skriver hun.

Varpe legger til at avtalen om bruk av prinsessetittelen i kommersielle sammenhenger fortsatt gjelder.

– Det er bra at kongehusets medlemmer avklarer sin rolle og reserverer seg mot de som har eksklusive rettigheter. Det blir likevel spennende å se hvordan man skal følge dette opp i praksis, sier Andersen.

Avtale i millionklassen

Andersen sier at når man kjøper noe eksklusivt, så får man også tilgang til gjestelisten.

– Jeg regner med at det er en del av avtalen, og det avgjør også prisen. Da får man vite hvem som kommer, og hvem man får eksklusiv tilgang til.

– Hvor mye vil du anslå at det britiske magasinet har betalt?

– Det er snakk om mange millioner kroner.

– Tosifret?

– Det kommer helt an på hvem som kommer. Hello er interessert i store kjendiser som de kan få eksklusive bilder av.

At kongefamilien nekter å la seg bli tatt bilde av der annen presse ikke har tilgang, kan likevel gjøre avtalen mye mindre verdt, påpeker Andersen.

Aftenposten har stilt spørsmål til Hello Magazine om prisen på avtalen og hvordan de stiller seg til kongefamiliens fotonekt. De har foreløpig ikke svart.

– Kan ikke kalle dette privat

I informasjon til pressen ble det onsdag understreket fra brudeparets manager at bryllupet er privat. Andersen mener det er feil.

– Man kan ikke kalle dette privat, det er merkelig. Hvis hun ikke hadde hatt prinsessetittelen, kunne det vært privat. Men hun har tittelen, er den fjerde i arverekken til tronen, de stenger av luftrommet og bruker store politiressurser her. Da er det ikke en privat begivenhet.

– Det å stenge pressen ute fra en stor begivenhet er et brudd med norske tradisjoner og samfunnskontrakten mellom kongehuset og befolkningen.

Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett planlegger å feire bryllupet i Geiranger 31. august. Foto: Paul Kleiven, NTB

Andersen mener prinsessen ikke hadde klart å selge rettighetene til bryllupet hvis hun ikke hadde den posisjonen hun har.

– Hello hadde ikke vært interessert i å kjøpe dette hvis ikke hun var en del av kongefamilien. Alt har hun fått takket være sin posisjon og tilhørighet. Denne avtalen er ikke verdt noe hvis hun ikke er prinsesse.

På spørsmål om Se og Hør var med i budrunden, svarer Andersen nei.

– Nei, vi har ikke vært med i budrunden. Vi hadde sikkert kjøpt hvis vi hadde muligheten, men den prinsipielle problemstillingen ville uansett dukket opp om man kan selge bryllupet på bakgrunn av posisjonen hun har.

Aftenposten har kontaktet prinsesse Märtha Louises manager for kommentar. Carina Scheele Carlsen har foreløpig ikke besvart våre henvendelser torsdag.

Read Entire Article