SAS må krympe som selskap. Det krever EU

2 days ago 9



SAS må kvitte seg med attraktive landingstillatelser. Det er en del av prisen å betale for at EU skal godkjenne selskapets redningsplan.

SAS må bli mindre. Det krever EU for å godkjenne at dansk og svensk statsstøtte blir en del av SAS’ redningsplan. Foto: Terje Pedersen / NTB

Publisert: 03.07.2024 10:33

Kortversjonen

«SAS’ plan for rekonstruksjon er godkjent av EU-kommisjonen» het det i en pressemelding sendt ut rett før helgen.

Litt lenger ned i meldingen heter det imidlertid at «godkjennelsen er underlagt ulike betingelser». Hvilke betingelser det er, forteller SAS ingenting om.

Det gjør derimot EU-kommisjonen.

I EU-kommisjonens pressemelding heter det:

«SAS lover å redusere sin tilstedeværelse på det samlede markedet for lufttransport».

Det skal skje gjennom:

  • Å redusere flyflåten.
  • Selge eiendeler.
  • Frigjøre et betydelig antall slots, landingstillatelser.

«Dette herunder på viktige flyplasser i EU», skriver EU-kommisjonen.

På spørsmål om hvorfor SAS ikke opplyste om dette i gla’meldingen før helgen, svarer SAS’ svenske pressesjef på SMS:

– Vi avventer den endelige avgjørelsen fra kommisjonen. Deretter vil vi se på hvordan den skal gjennomføres. Akkurat nå sier vi ikke noe mer enn det vi kommuniserte i pressemeldingen.

Slipper å selge datter

Det har lenge vært spekulert i at EU ville kreve at SAS må selge datterselskapet SAS Ground Handling (SGH).

SGH har rundt 1200 ansatte på Gardermoen. I tillegg jobber det til sammen rundt 1300 SGH-ansatte på Kastrup og Arlanda. De håndterer alt fra stuing av bagasje til innsjekking og annen service.

Ingenting er endelig avgjort. Men etter hva Aftenposten får opplyst fra informert hold, ligger det nå ikke an til at SAS må selge hele SGH.

SAS kan isteden komme til å selge sin eierandel i Spirit Ground Handling. Det er et selskap som håndterer cargo, gods, på Gardermoen, Arlanda, Kastrup og Billund.

I tillegg risikerer SAS at SGH ikke får lov å utføre bakketjenester for konkurrenter i en periode fremover. I dag håndterer SGH bakketjenestene for en rekke flyselskaper på Gardermoen.

SAS ser ut til å beholde det meste av sine bakketjenester. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Gi bort slots på Kastrup?

Det som er helt sikkert, er at SAS må kvitte seg med landingstillatelser, slots, på enkelte flyplasser i EU hvor det er rift om slike. SAS kan ikke selge disse tillatelsene, men må gi dem bort.

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs tror at dette er mest aktuelt på Kastrup og Arlanda.

– SAS må trolig gi fra seg slots både under morgenrushet 7–9 og ettermiddagsrushet 15–18 på Kastrup. Trolig må de også levere tilbake noen slots de har under morgenrushet på Arlanda, sier Elnæs.

Andre flyplasser som SAS har mye flyvninger til innen EU er Amsterdam, Paris og Frankfurt. Kanskje må de gi fra seg noen slots på én eller flere av disse flyplassene også.

Når det gjelder kravet om å redusere flyflåten, så har SAS muligens alt har tilpasset seg dette.

– SAS har pr. 30. juni cirka 22 prosent færre daglige flyruter enn pr. 30. juni i 2019. Derfor er det nok lite sannsynlig at SAS nå må «selge unna» ytterligere deler av flyflåten for å tilfredsstille EU-kommisjonens krav, sier Elnæs.

Read Entire Article