Sånn går det med dette dyret i Nordland

4 days ago 12



Statens naturoppsyn (SNO) har i vinter, vår og sommer kontrollert kjente og nye ynglelokaliteter rundt omkring i landet for å registrere jervekull.

Det er i år påvist 61 dokumenterte eller antatte ynglinger av jerv i Norge, som er en nedgang på tre ynglinger fra i fjor.

– Det er også i år påvist rundt 60 jervekull i landet, som er omtrent på samme nivå som bestanden har ligget de siste sju årene. Unntaket er 2022 da det ble påvist 45 kull. Jervebestanden er også i år over bestandsmålet, sier Jonas Kindberg, leder i Rovdata i en melding.

Det nasjonale bestandsmålet på 39 årlige kull er fordelt på fem av landets åtte rovviltregioner. Alle fem regioner er over målet både når vi ser på årets resultat, og når vi ser på gjennomsnittlig antall kull for de tre siste årene.

– Den største endringene i antall registrerte kull fra i fjor ser vi i tre roviltregioner. Mens det har vært en nedgang på fire kull i region 5 (Hedmark) og i region 8 (Troms og Finnmark), har det i region 6 (Møre og Romsdal og Trøndelag) vært en økning på fire kull siden i fjor, sier Kindberg.

I region 7 (Nordland) var det ingen endring i antall registrerte ynglinger.

Etter vedtak av Miljødirektoratet er det foretatt hiuttak hvor tispe og/eller valp(er) har blitt avlivet på 9 av de 61 ynglelokalitetene.

Read Entire Article