Sana i vinden

1 month ago 24



Stiftelsen Sana er en sentral og viktig aktør i det norske asylmottaksmarkedet. Stiftelsen har siste 5 år administrert mottak for et stort antall asylsøkere og flyktninger som Norge har tilbudt midlertidig opphold.

Foto: Lise Åserud / NTB

Sana har hatt en formidabel vekst knyttet til en uvanlig behovsøkning i dette tilbudet. Å organisere og drive virksomhet i en slik utvikling er utfordrende. Det har Sana klart, med tilfredshet fra sin oppdragsgiver UDI.

Dette lånet var ukjent for meg

Dialog og tilsyn er direktoratenes verktøy for å sikre at leverandører i ulike tjenesteområder leverer i henhold til forventninger og krav. Det er også de verktøy hvor forbedringspotensialer blir påpekt og tiltak til forbedring kan iverksettes. Dette er slik vi i Norge driver vår forvaltning. Det er bra!

Den siste tiden har det vært skrevet artikler i lokale medier som har skapt både støy og uro, lokalt i Kristiansand og ikke minst internt hos alle de flotte ansatte i Stiftelsen Sana som driver vår mottaksvirksomhet. Utløsende for dette har vært organisatoriske endringer på ledelses- og styrenivå. Stiftelsen har fått et nytt styre og vi har reorganisert organisasjonens ledelse. En konsekvens av ledelsens reorganisering ble at avtalen til øverste leder reforhandlet. Som en konsekvens av dette ble det reforhandlet et oppgjør knyttet til tidligere avtale, som igjen resulterte i en engangsutbetaling. Som en del av denne utbetalingen ble også lederens lån fra Sana gjort opp.

Disse endringene er altså blitt gjenstand for en rekke kritiske røster og kommentarer, ikke minst fra tidligere styreleder, som i sin tid inngikk avtalene. At tidligere styreleder ikke husker et lån på 2 mill som han har signert avtale om, og som senest ble omtalt i årsregnskapet for 2023, er uforståelig og må stå for hans regning. Han var med å behandle årsregnskapet med noter 22. juni i år og signerte senere på dette. Likeledes er det uforståelig at han ser ut til å mene at det er valgfritt å imøtekomme en juridisk bindende bonusavtale som han selv signerte på i 2019, en avtale det nye styret fikk forhandlet ned til det halve hva gjelder maksimalt utebetalingsbeløp. Opptjeningsperioden var definert til utgangen av 2024, men forpliktelsen til å utbetale bonus ville bestå. Da var det etter det nye styrets mening bedre å avslutte ordningen. Det er også interessant at Danielsen tydeligvis ikke husker at vi i styremøte 10. juni fikk en juridisk vurdering av avtalene fra PwCs fremste ekspert innen stiftelseslovgivning, som mente at det lå innen styrets kompetanse å imøtekomme avtalen som det daværende styret inngikk i 2019.

Det nye styret i Sana er trygge på at vi nå har gjort et godt stykke arbeid slik at Sana skal kunne utvikle seg videre. Vi er også svært fornøyd med det mannskapet som nå besitter ulike posisjoner i vår organisasjon. Sana skal fortsatt være et høyst kvalifisert virkemiddel for å løse et viktig samfunnsoppdrag, nemlig å ta i mot mennesker som trenger beskyttelse.

Sana er en stiftelse. Det betyr at vi har ingen private eiere som har investert i oss og som forventer utbytter fra våre økonomiske resultater. Vi er også en ideell stiftelse, både i forhold til vårt faktiske oppdrag - nemlig å arbeidet for å ta i mot mennesker på flukt, samtidig så skal vi fra vårt overskudd bidra til å hjelpe mennesker i nød, der de er - gjennom det humanitære fondet, Sana Fondet.

På bakgrunn av medieoppslagene som har vært kritiske til endringene og avtalene som har vært på ledernivå i Sana før endringene vi nå har gjennomført, så har Stiftelsestilsynet bedt om å få en gjennomgang gjennom et tilsyn. Som styreleder i Sana ønsker jeg et slikt tilsyn velkommen. Det er en fin måte å få klarhet i at vår virksomhet drives og utvikles i henhold til både lover og regler, og i henhold til vedtekter og formål for vårt arbeid.

Read Entire Article