15. august kunne innbyggerne i Hægebostad lese i Lister24 om ordfører Jan Petter Gysland som ønsker å redusere sin stillingsprosent som ordfører fra 100 prosent til 80 prosent. Noen faste oppgaver, noen politikkområder og fortløpende oppgaver fra uke til uke er den relativt diffuse beskrivelsen av oppgaver som det er ønskelig at varaordføreren skal overta. Begrunnelsen er at han har mer lyst til å drive sagbruk og holde på med eiendom.
Ordfører vil redusere stillingsprosenten
Utsatte sak om redusert stillingsprosent
Formannskapet ble informert om dette ønsket allerede i februar. Forskjellen da, var at ordføreren mente at det ikke var behov for å være ordfører i mer enn 80 prosent stilling. Det var rett og slett ikke nok arbeidsoppgaver til mer. I tillegg var varaordfører Margrethe Handeland, i samme møte, helt klar på at noe comeback som deltidsordfører ikke var aktuelt. Arbeiderpartiet var tydelig negative til reduksjonen og var av den oppfatning at det var altfor tidlig i valgperioden til å konkludere med at ordførervervet burde reduseres til 80 prosent.
Noen måneder senere ble kommunestyret så informert om at ordføreren fortsatt ønsket å redusere sin stilling, men da i kombinasjon med at varaordføreren skulle fylle de resterende 20 prosent. Varaordføreren hadde ikke lenger en fulltidsjobb og kunne tenke seg det. Saken skulle til behandling i formannskapet den 22. august. To dager i forveien hadde observante medlemmer av kontrollutvalget oppdaget en formulering i «forskrift om folkevalgtes rett til godtgjøring» som medførte at formannskap og kommunestyret kunne være i ferd med å gjøre et ulovlig vedtak. Dette ble bekreftet og saken ble derfor utsatt for at det skulle utarbeides en ny sak om endring i forskriften.
I formannskapet 26.9.2024 ble det så gjort følgende vedtak og endring i forskriften: «Kommunestyret avgjør selv endring i fordelingen av godtgjørelsen mellom ordfører og varaordfører». Forslaget ble sendt på høring. Med andre ord så velger Senterpartiet og Høyre å endre kommunale forskrifter fordi det passer to enkeltpersoners livssituasjon akkurat nå. Bør ikke endringer i forskrifter være med utgangspunktet i at det er til det beste for kommunen? Det beste for kommunen kan da umulig være å ha to ordførere som ikke en gang kan redegjøre for hvem som skal gjøre hva? Dette forslaget åpner i prinsippet opp for at ordfører og varaordfører kan sjonglere arbeidsmengde og oppgaver som de selv finner passende, når det passer dem. Det vil også bety at de senere kan endre fordelingen til for eksempel 50/50 dersom de finner det for godt. Var det dette velgerne så for seg i fjor høst?
Ordningen med 80/20 fordeling har vært prøvd ut tidligere. For to perioder siden så delte Margrethe Handeland og Lars Terje Grostøl på jobben. Noe av bakgrunnen for dette var at Margrethe var småbarnsmor og måtte ha det slik for å få hverdagen til å gå opp. Noen vil også si at det var formildende omstendigheter, all den tid Margrethe heller ikke var Senterpartiets opprinnelige ordførerkandidat den gangen. Valgresultatet fortalte imidlertid at innbyggerne ønsket henne. Høyre derimot, de raste mot forslaget og lurte på hva varaordføreren skulle bedrive tiden med. Det er rart hvordan dette endrer seg når det er Høyre sin ordfører det dreier seg om.
I forkant av forrige periode så var også fordelingen av ordførervervet tema. Den gangen var Senterpartiet tydelige på at ordningen fra forrige periode ikke var aktuell fordi det var mye bedre med en ordfører i 100 prosents stilling. Så det må være lov å spørre seg – hvorfor skal kommunestyret godta det nå?
For la det være helt klart: Denne saken handler ikke om at ordføreren ikke kan utføre jobben som ordfører. Den handler om at ordfører Jan Petter Gysland har mer lyst til å holde på med egen virksomhet enn å være ordfører på heltid. Han ønsker å kunne forsvare at han er mer til stede på sagbruket sitt på Jåddan uten at innbyggere, media og andre skal kunne stille spørsmål. Det er hans egne ord. Da er det kanskje på sin plass å minne om kommunelovens § 6-2: «Den som skal velges, må før valget ha samtykket til å stille til valg. Ordføreren og varaordføreren velges for hele valgperioden.»
At det kan fungere med to ordførere er ikke umulig, men at det vil være en stor svakhet overfor kommunens ansatte, innbyggere og andre er hevet over enhver tvil mener vi. Derfor blir vi også provosert av ordfører og varaordførers forsøk på «selge» dette inn som en vel så god løsning i media. Så vidt oss bekjent, så er det ingen av de andre 356 kommunene i dette landet som har en slik ordning. Er ikke det svar godt nok? Og når mediene nok en gang trykker en politisk sak i Hægebostad uten å spørre flere partier om deres synspunkter så føler vi det er på tide å si ifra.
I kommunelovens § 7-9 står det: «Hvis en folkevalgt ikke kan ivareta vervet sitt uten at det fører til vesentlig ulempe for han eller henne, kan kommunestyret eller fylkestinget etter søknad frita den folkevalgte for vervet midlertidig eller for resten av valgperioden. Når søknaden vurderes, skal det legges vekt på om grunnlaget for søknaden var kjent på det tidspunktet da den folkevalgte samtykket til å bli valgt». Mer tydelig enn det kan det vel ikke bli.
Arbeiderpartiet mener det soleklart beste for kommunen er en ordfører i fortsatt 100 prosents stilling og med den begrunnelsen ordføreren har oppgitt, så kan vi ikke se at det finnes grunnlag for å innvilge en slik søknad heller.
Vår holdning overfor Høyre og Sp er tydelig: Ta ansvar for det valget dere gjorde og stå i det!
Med vennlig hilsen
Tom Kenneth Høyland
på vegne av kommunestyregruppa i
Hægebostad Arbeiderparti