Så varmt kan det bli framover: – Dramatisk og skremmende

1 month ago 16



Torsdag ble det satt varmerekord i Norge for september. Flere steder – særlig på Vestlandet – var rekordvarme.

Også på Østlandet var det en unormal varm septemberdag. Det skjer etter en sommer der det har vært ekstremt varmt i Nord-Norge og på Svalbard.

Fredag kom rapporten som slår fast at årets sommer er den varmeste som noen gang er målt. I tillegg går det mot at 2024 blir det varmeste året i historien.

Ordfører feiret i ullgenser etter å ha tatt varmerekord

Klimaforskere er ikke i tvil: Selv om naturlig variasjon påvirker varmen – og gjør det veldig varmt nå, er det menneskeskapt oppvarming som er hovedårsaken til trenden over tid.

De har i lang tid varslet at vi kommer til å få et våtere, varmere og villere klima – også her i Norge.

– Ikke overrasket

Klimaforsker Tore Furevik ved Bjerknessenteret for klimaforskning sier at varmerekordene vi ser nå, er helt i tråd med modellene til klimaforskere.

– Det passer veldig godt inn i det vi har ventet av flere hetebølger og varmerekorder. Samtidig ser vi som ventet mer nedbør, sier Furevik til TV 2.

 Goran Jorganovich / TV 2
HETEDAGER: Det kan bli flere dager med over 30 grader i september framover. Foto: Goran Jorganovich / TV 2

– Pilene peker oppover, så vi vil oftere og oftere se temperaturer over 30 grader i september. Jeg blir mer overrasket hvis disse rekordene ikke blir slått, sier klimaforskeren.

Det er klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk Institutt enig i.

 Ingvild Gjerdsjø / TV 2
SKREMT: Klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt synes det er skremmende at rekordene kommer på løpende bånd. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2

– Det er jo litt sånn at man kan si på fleip at dette er den varmeste sommeren hittil i mitt liv, og den kaldeste i resten av mitt liv, sier Hygen til TV 2.

– Advarer

Selv om klimaforskerne mener at en varm septemberdag i seg selv ikke er så dramatisk, er det noe annet når det føyer seg inn i rekken av rekorder.

– Når rekordene kommer ramlende hele tiden, er det jo faktisk ganske dramatisk og skremmende, sier Hygen.

Han sier at vi kan vente oss enda varmere septemberdager i årene framover.

– At vi kan få et sted mellom 30 og 35 grader i september, er sannsynlig. Om det blir i min levetid eller etter det, er spørsmålet, sier Hygen.

Klimaforsker Bjørn Halvard Samset tror ikke det kommer til å være mange dager med 30 grader i september framover, men at det kommer til å skje.

– Kritisk viktig

– Utviklingen og rekordene er dramatiske i den forstand at de viser hvor raskt vær og klima nå utvikler seg, sier Samset til TV 2.

Samset understreker at rekordene er helt i tråd med det verdens klimaforskere venter seg. Hvis utviklingen ikke snus, kan det øke enda mer.

 Truls Aagedal / TV 2
UNDERSØKER HETEN: Bjørn Halvard Samset ved Cicero sier det er kritisk viktig at vi finner ut hvor ofte ekstremvarmen kommer til å treffe framover. Foto: Truls Aagedal / TV 2

– Hvor vanlig det er blitt med denne typen ekstremvarme, og hvor ofte det vil skje framover, er noe vi jobber med å finne ut av, sier han.

– Det er kritisk viktig for tilpasning til de nye klimaforholdene, legger Samset til.

Mener Norge må forberede seg

Klimaforskerne har advart om at Norge må forberede seg på det nye klimaet. Det kommer til å koste penger.

Det er ikke varmen som først og fremst skaper problemer for oss. Heten kommer imidlertid til å true liv og helse sørover på kloden, noe som kan føre til mange klimaflyktninger.

Hos oss er det nedbøren som er mest truende. Når været blir varmere, blir det våtere og villere også.

– Det må vi tenke på i alt fra byplanlegging, infrastruktur og alt vi gjør, sier Hygen.

– Kommer til å koste

– Vi er ikke helt tilpasset dagens nye klima. Hvis vi skal gjøre det, er det snakk om enorme kostnader, sier Furevik.

Han påpeker at det ikke er alle steder man kan tilpasse seg til mer styrtregn og ekstrem-nedbør.

 Ole Enes Ebbesen / TV 2
VENTER PÅ REGNET: Klimaforsker Tore Furevik ved Bjerknessenteret sier vi kan vente oss mer ekstreme nedbørsmengder. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

– Men i områder der vi vet at skadepotensialet er stort, enten med flom eller ras, må vi gjøre tiltak. Det kommer til å koste, men når skadepotensialet er stort nok, må man jo gjøre det for å unngå de virkelig store skadene.

Derfor blir det vått og vilt

Klimaforskerne mener altså at det er helt sikkert at menneskeskapte klimaendringer fører til varmere, våtere og villere klima.

Men hvordan henger det egentlig sammen at det blir mer ekstrem-regn når det blir varmere?

– Det starter med utslipp av klimagassere, som gjør det varmere. Da fordamper det mer vann fra jorda. En varm atmosfære kan inneholde mer fuktighet enn en kald atmosføre. Vi får mer vann opp, og det skal jo ned igjen på et tidspunkt, sier Hygen.

Flere stengte og ødelagte veier

– Vi ser også at varmen tydelig klumper skyene sammen, så vi får hissigere og mer brutalt nedbør, sier klimaforskeren.

Hygen understreker at Norge på ingen måte slipper unna problemene ved ekstrem-nedbør.

– Det er det vi frykter i Norge. Det kan gi oss store problemer, sier han.

Read Entire Article