-
Nå kan du snart «tæppe» med Vipps
– Vi har kjempet så lenge for å kunne tilby brukerne våre et norsk alternativ til Apple Pay. Derfor gleder vi oss enormt til å kunne rulle ut tæpping til hele Norge i desember, sier Rune Garborg, sjef i Vipps MobilePay.
Dette skjer etter at EU-kommisjonen har kommet til enighet med Apple om å åpne for kontaktløs betalingsteknologi (NFC) på iPhone til andre mobile lommebøker enn deres egen Apple Pay.
– Avtalen mellom Apple og EU-kommisjonen er veldig positiv og gir oss muligheten til å konkurrere på like vilkår med Apple og andre leverandører, sier Garborg i en pressemelding.
Løsningen, som venter på testing og godkjenning i App-store, skal la brukere betale med mobilen på alle kortterminaler som aksepterer BankAxept-kort ved lansering, skriver selskapet.
Før sommerferien blir tæpping også tilgjengelig med Visa- og Mastercard-kort, og det blir mulig å «tæppe» med Vipps også utenfor Norges grenser, skriver selskapet.
– «Tæpping» med Vipps blir veldig enkelt. Hold mobilen din inntil kortterminalen og vipps, så har du betalt. Det blir mulig å sette Vipps som standard betalings-app på iPhone og Android, så du slipper å åpne Vipps-appen for å betale. På iPhone dobbelttrykker du på sideknappen, og på Android låser du bare opp mobilen, heter det i pressemeldingen.
-
Kontroll etter melding om brann
Nødetatene rykket ut til melding om brann i en bolig på Vikeidet i Sortland kommune.
Det ble senere bekreftet at det var brann, og at brannvesenet har kontroll. De jobber med slukningsarbeidet, og én person var tilstede da brannen oppstod.
Personen tilses av ambulansepersonell på stedet.
-
Klassequizen: Så mange poeng fikk Vevelstad skole
Det er rundt 500 innbyggere i den langstrakte kommunen Vevelstad.
Til høsten blir det enda færre, når tiendeklassingene Zus-Sanne Heere Heinjis, Assad Osman og Margaret Christina Lockhart skal flytte på seg, men aller først skal de gjøre sin beste innsats i Klassequizen.
De skal blant annet besvare spørsmål innafor kategoriene SNØ og STORE DYR!
Og etter endt quiz ble det 5 poeng!
-
Bevæpnet politi skal øve i Bodø
I forbindelse med en samhandlingsøvelse mellom Brann, Helse og Politi vil det i tidsrommet 1000 - 1500 i dag kunne observeres aktivitet fra nødetatene i Glasshuset ved Fram Kino. Politiet bærer våpen under øvelsen, melder Nordland politidistrikt.
-
Rykker ut på brannmelding
Nødetatene rykker ut til Vikeidet i Sortland etter melding om røykutvikling i bolig.
-
Til legevakt etter boligbrann
Nødetatene har rykket ut til Dønna etter melding om brann i bolig. Beboer er ute av huset, og kjørt til legevakt for sjekk. Slukningsarbeid pågår fortsatt, melder Nordland politidistrikt.
-
Hovedredningssentralen anbefaler flere øvelser på Svalbard
Det gjennomføres ikke tilfredsstillende antall øvelser i redningsledelsen hos den lokale redningssentralen (LRS) på Svalbard.
Det kommer frem i en tilsynsrapport fra Hovedredningssentralen (HRS), ifølge Svalbardposten.
Selv om HRS i all hovedsak er fornøyd med deres funn i tilsynet, anbefaler redningsledelsen å sette av tid til flere øvelser.
– Tilsynsgruppen kommer med mange gode anbefalinger for både strategisk, operativt og taktisk nivå. Det skal vi ta med oss videre, sier sysselmester Lars Fause til avisen.
-
Fritidsbåt fikk problemer utenfor Kjerringøy
En fritidsbåt fikk problemer utenfor Kjerringøy i Bodø. Det bekrefter Hovedredningssentralen Nord-Norge til Avisa Nordland.
Hurtigbåten «Elsa Laula Renberg» lå utenfor Kjerringøy og bistod fritidsbåten som var i nød, skriver avisa.
Redningsskøyta fra Bodø var også på stedet og hjalp fritidsbåten. Ifølge Håvard Svenning ved HRS Nord-Norge oppstod det ingen personskader.
-
Rykket ut til person med kniv
Politiet på Vestvågøy rykket tirsdag ettermiddag ut til en person som gikk rundt med en kniv. Det forteller Kai Eriksen, som er operasjonsleder ved politiets operasjonssentral til Lofotposten.
Det var Lofot-Tidende som omtalte hendelsen først.
Politiet rykket ut og bevæpnet seg.
Ifølge Eriksen var det ikke knyttet noen dramatikk til hendelsen. Personen med kniv skal ha vært rolig da politiet kom til stedet og fikk kontroll på kniven.
-
Mistenker kvinne for å ha kjørt i ruspåvirket tilstand
To biler kolliderte ved Shell i Narvik. Det forteller operasjonsleder ved politiets operasjonssentral Kari Eriksen til Fremover.
Politiet mistenker sjåføren av den ene bilen for å ha kjørt i ruspåvirket tilstand. Sjåføren er en kvinne i slutten av 30-årene og blir anholdt av politiet. Ingen ble skadet som følge av kollisjonen, skriver Fremover.
-
Kvinne stjal varer på kjøpesenter
Klokken syv tirsdag kveld fikk politiet melding om at en kvinne hadde stjålet varer fra en butikk på Hunstadsenteret i Bodø.
Det var en ansatt som hadde ringt inn til politiet. Vedkommende hadde oversikt over hvor personen befant seg. Politiet rykket ut og fikk kontroll på kvinnen i 30 årene.
Kvinnen blir anmeldt av butikken og politiet har levert tilbake de stjålne varene til butikken.
-
Takket nei til kommunesammenslåing i Lofoten
Formannskapet i Flakstad kommune har valgt å takke nei til invitasjonen fra Moskenes om kommunesammenslåing, skriver Lofotposten.
Moskenes hadde invitert Flakstad, Vestvågøy og Vågan til en uforpliktende utredning av kommunesammenslåing.
Det var et samlet formannskap i Flakstad som var negative, men de ble ikke enige om begrunnelsen.
Flakstad Distriktsliste viste til at det allerede pågikk prosesser om kommunalt oppgavefellesskap og tjenesteutvikling mellom kommunene, og at de derfor ikke ville starte en samtidig prosess om kommunesammenslåing.
Senterpartiet mente det ikke var nødvendig å vise til pågågende prosesser, og mente Flakstad bare skulle avvise invitasjonen uten noen videre begrunnelse.
– Vi er rett og slett ikke interessert, ikke i det hele tatt, sa Trond Kroken i Senterpartiet.
-
Truer med å søke om kommuneflytting
Dersom kommunestyret i Vågan vedtar å privatisere de kommunale veiene i Austre Vågan ønsker flere å søke om å flytte Austre Vågan til Hadsel eller Lødingen. Det skriver Lofotposten.
Kommunedirektør i Vågan, Tommy Stensvik, foreslår å privatisere kommunale veier i sitt forslag til budsjett.
Innbyggerforeningen i Austre Vågan kalte inn til folkemøte i Digermulen mandag kveld for å diskutere konsekvensene av privatiseringen av de kommunale veiene.
– Mange tok ordet og skisserte opp mulige konsekvenser, før vi ved håndsopprekking stemte over hva vi skulle gjøre. Et overveldende flertall stemte for at vi skal søke om flytting til Hadsel eller Lødingen. Det ble ikke stemt over hvilken av de to kommunene vi skal ha som førstevalg, men vi har allerede avtalt styremøte i innbyggerforeninga dagen etter kommunestyremøtet i desember. Blir forslaget vedtatt der, starter vi prosessen med kommunebytte.
Det sa Gunnar Årstein, leder i innbyggerforeningen til Lofotposten.
Kommunestyret i Vågan skal stemme over budsjettet 9. desember.
-
Tilbake i normal drift
Fergesambandet Revsnes-Flesnes i Kvæfjord kommune er tilbake i normalt drift fra onsdag morgen den 20. november.
Det opplyser Torghatten Nord på sin hjemmeside.
Sambandet har siden mandag morgen vært innstilt grunnet problemer for MF Malangen med å legge til kai. Reservefergen MF Malangen har som følge av dette vært inne til verksted for reparasjon av baugportene.
Reservefergen ble satt inn på sambandet som følge av planlagt verkstedsopphold for den ordinære fergen MF Hålogaland.
-
Nattogene på Nordlandsbanen innstilles frem til nye lokomotiver er på plass
Grunnet lokomotivmangel vil SJ kjøre kun dagtog på Nordlandsbanen. Nattogene innstilles i sin helhet, uten alternativ transport. Det skriver togselskapet i en pressemelding.
– Dette er svært beklagelig, og vi forstår frustrasjonen hos våre reisende. Bakgrunnen er mangel på lokomotiver, som gjør at vi ikke har kapasitet til å opprettholde både dag- og nattkjøring uten tilførsel av nye lokomotiver, sier direktør kommunikasjon og myndighetskontakt i SJ Norge Randi Ness.
Lokomotivmangelen skyldes blant annet ulykken 24. oktober ved Bjerka, som satte et lokomotiv ut av drift. I tillegg har de eldre lokomotivene behov for hyppig og omfattende vedlikehold.
Strekningen mellom Bjerka og Mo i Rana åpnes tidligst i uke 48. Det er mandag 25. november.
Før strekningen kan åpnes må det ryddes og utbedres skader på og ved spor. I tillegg må rassikring ferdigstilles, skriver Bare NOR på sine nettsider.
– SJ Norge har gjentatte ganger overfor myndighetene tatt opp behovet for nye tog på Nordlandsbanen. Nye fjerntog er planlagt innfaset først i 2029, så det er viktig å forsøke å finne en løsning frem til disse er på plass. Vi jobber nå sammen med Jernbanedirektoratet og Norske Tog for å se på mulige løsninger på denne situasjonen, og vil komme tilbake med mer informasjon så fort som mulig, uttaler Randi Ness.
-
Kokepåbud i Sortland etter påvisning av E. coli og koliforme bakterier
Kommunen har utsendt kokepåbud til alle som får vann fra Sortland vannverk.
Det er fordi det er påvist E. coli og koliforme bakterier.
Alle som får vann fra vannverket har tirsdag fått påbudet i en tekstmelding fra kommunen, ifølge Bladet Vesterålen.
Siste vannprøven viser litt verdier over grensesnitter. I henhold til drikkevannsforskriften er kommunen pålagt å varsle samt innføre kokepåbud ved slike målinger, sier Geir Henriksen i Sortland kommune til avisa.
Han sier det er tatt ny vannprøve, og venter svar på denne i morgen.
– Vi har satt inn et tredje UV-anlegg på renseanlegget ved Storvatnet. Normalt kjører vi to UV-anlegg mens det tredje er i reserve, men nå går alle tre. Når vi har fått svar på vannprøven, vil vi vurdere ytterligere tiltak, sier Henriksen.
Han sier at i henhold til drikkevannsforskriften, må det tas tre rene prøver med et døgns mellomrom før kokepåbudet kan oppheves igjen, skriver avisa.
Sortland vannverk forsyner abonnenter fra Rise til og med hele Sortland sentrum og omegn, Strand, Maurnes, Sigerfjord og Spjutvika.
-
VOL: Forsvarsbygg kritisk til aktivitetspark på Andenes
Andøy kommune har gitt grønt lys til bygging av en aktivitetspark på Andenes, til tross for advarsler fra Forsvarsbygg.
Det skriver Vesterålen Online.
Advarslene fra Forsvarsbygg handler om mulig skadelig støy for brukerne av aktivitetsparken og negative konsekvenser for Forsvarets utvikling på Andøya.
Men ordfører Kjell-Are Johansen mener kommunen ikke kan vente lenger.
– Vi kan ikke sette Andøy på vent på grunn av Forsvaret. Nå har vi ventet i åtte år, sa ordfører Kjell-Are Johansen til Vol da første spadetaket ble tatt.
Bjørn Bergesen i Forsvarsbygg skriver til Andøy kommune at de skal klage på vedtaket, ifølge avisa.
Teknisk sjef John-Petter Karlsen sier at klagen blir behandlet på vanlig måte.
– Tillatelsen er gitt ut fra gjeldende regelverk og planer. Dersom Forsvarsbygg mener det vil skje store endringer, skulle det vært nedlagt et bygge- og deleforbud, sier Karlsen til Vol.
-
Reiselivssjef om turistskatten: – Skuffa
Reiselivssjef i Destinasjon Lofoten, Line Renate Samuelsen har blanda følelser om regjeringens forslag til besøksbidrag, også kalt turistskatt.
I dag la nemlig næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) fram forslaget som skal omfatte alle former for overnatting, inkludert Airbnb.
Det skal være frivillig for kommunene om de vil innføre skatten, som skal kreves inn i forbindelse med overnatting, og kan maksimalt være på 5 prosent av prisen av det overnattinga koster.
Reiselivssjefen i Lofoten er glad turistskatten kommer, men liker ikke at bobiler, villcamping, og cruisetrafikken foreløpig ikke er med i ordninga.
– Jeg er fornøyd for at man endelig er i gang og har noe å diskutere, men skuffa fordi det vi la frem skulle også ha verktøy i forhold til besøksstyring, sier Samuelsen.
-
Regjeringen åpner for turistskatt i alle kommuner – kan ta avgift for overnatting
Regjeringen vil innføre en ny ordning for turistskatt. Den blir åpen for alle kommuner, og de kan ta inntil 5 prosent i avgift for overnatting.
– Vi har lagt vekt på at et besøksbidrag skal omfatte alle former for overnatting, inkludert Airbnb, for at konkurransen mellom ulike former for overnattingstjenester skal påvirkes minst mulig, sier næringsminister Cecilie Myrseth (Ap).
Tirsdag er hun i Tromsø for å legge fram et nytt lovforslag som skal gjøre det mulig for alle kommuner å kreve inn turistskatt, også kalt besøksbidrag. Dette er et av løftene fra Hurdalsplattformen.
– Jeg er opptatt av at det må være tillit mellom turister og lokalbefolkning, og det kan det nye verktøyet bidra til. Besøksbidrag vil kunne bidra til å finansiere fellesgodene som brukes av turister og lokalbefolkning, sier Myrseth.
Det skal være frivillig for kommunene om de vil innføre avgiften. Den skal kreves inn i forbindelse med overnatting, og kan maksimalt være på 5 prosent av prisen for overnattingen, ifølge lovforslaget. Forslaget skal nå ut på høring.
– Det skal være nøkternt for den enkelte turist, samtidig som vi ønsker å styrke kommunenes evne til å ta imot besøkende. Selv om bidraget for den enkelte ikke er så stort, kan den totale summen bli betydelig for kommunene, sier Myrseth.
Forslaget gjelder hoteller, campingplasser, bobilparker, vandrerhjem, privatutleie, hotellskip, fritidsbåter i gjestehavn og annen overnattingsvirksomhet, opplyser næringsdepartementet.
Plattformselskaper som Airbnb eller Finn.no får ansvar for å kreve inn og betale overnattingsavgiften i de tilfellene der de håndterer betalingen på vegne av utleiere.
Tidligere har regjeringen snakket om å først innføre et pilotprosjekt for besøksbidrag i noen kommuner i første omgang, men denne ideen har de nå skrotet. De foreslår dermed altså en ordning som blir åpen for alle kommuner.
(NTB)
-
Fornøyd med at Andøyfondet er sikret
– At regjeringen nå bevilger midler til Andøyfondet bidrar svært positivt både til lokalsamfunnet og til hele regionen, sier fylkesråd Aina Nilsen i en pressemelding.
Tirsdag ble det klart at regjeringen har besluttet å bevilge de siste 150 millioner kronene til Andøy kommune og Andøyfondet. Dette sikrer siste rest av den offentlige finansieringen til The Whale og andre nødvendige omstillingstiltak i Andøy kommune.
Andøyfondet på 250 millioner kroner ble etablert i 2021 og hadde som målsetning å bidra til flere arbeidsplasser, utvikling og mer aktivitet i andøysamfunnet. Fondet kom som resultat av at Andøya Flystasjon ble vedtatt nedlagt.
Fylkesråden for finans og organisasjon sier det har vært jobbet intensivt med å få på plass resten av fondet, for at pilene på Andøya skal peke oppover.
– Jeg er utrolig glad for at pengene nå er på plass. Det de får til på Andøya nå, både med romindustri og med The Whale får ringvirkninger langt utenfor kommunen. Det bidrar til utvikling i hele Nord-Norge, og treffer midt i vår egen ambisjon om optimisme, vekst og bolyst over hele Nordland, sier Nilsen.
Ti tonn med sprengstoff i lufta 00:51
Neste