Ryktene surret om en stjerne. Til slutt kom hun.

1 month ago 21



CHICAGO (Aftenposten): Kamala Harris har formelt sagt ja til å være partiets kandidat til Det hvite hus.

Kamala Harris ble tatt imot som en stjerne da hun natt til fredag takket ja til å være Det demokratiske partiets presidentkandidat. Foto: Mike Segar, Reuters / NTB

Publisert: 23.08.2024 05:15 | Oppdatert: 23.08.2024 05:29

Kortversjonen

I timene før Harris skulle frem på scenen i Chicago surret ryktene. En superstjerne skulle dukke opp på landsmøtet. Beyoncé? Taylor Swift?

Men demokratene har på et par uker funnet seg sin egen stjerne. Akkurat nå ser det ut som om ingen eller intet skaper mer glød blant demokrater enn Kamala Harris.

– La oss komme til saken, sa Harris et par ganger da hun syntes jubelen hadde vart lenge nok.

– Utvilsomt uventet

– Den stien som de siste ukene ledet meg hit, var utvilsomt uventet. Men jeg er ikke fremmed for uventede reiser, sa Harris.

Harris ble i praksis partiets frontfigur i løpet av noen få dager etter at Joe Biden trakk seg. På landsmøtet er det hele blitt befestet og formalisert.

I sin tale snakket hun om moren som kom fra India til USA som 19-åring. Hun snakket om venninnen som ble misbrukt av sin stefar, og som førte til at hun selv ville bli aktor.

– En flyktig sjanse

Hun la også vekt på å strekke ut en hånd til velgere som er lei av splid.

– Vi har en verdifull, men flyktig sjanse til å gå videre fra bitterheten, kynismen og splittende kamper i fortiden, sa hun.

Harris mener det ikke bør gjøres som partimedlemmer, men som amerikanere.

– Jeg vet at folk med forskjellige politiske syn ser på i kveld. Jeg vil dere skal vite det: Jeg lover å være en president for alle amerikanere, sa hun.

– En useriøs mann

Hun lot likevel ikke kritikken mot Donald Trump ligge helt. Hun sa at USA er i en kamp for nasjonens fremtid.

– På mange måter er Donald Trump en useriøs mann. Men følgene av å sende ham tilbake til Det hvite hus er ekstremt alvorlige, sa Harris.

Hun sa at han forsøkte å vrake folket stemmer. Da det ikke skjedde, sa hun, sendte han en mobb til Kongressen.

Hun minnet om at USAs høyesterett nylig langt på vei ga presidenten immunitet mot straffeforfølgelse.

– Bare forestill dere en Donald Trump uten sperrer, sa Harris.

– Sunn fornuft

Hun sa hun vil være «realistisk», «praktisk», ha «sunn fornuft» og alltid «kjempe for folket».

– Fra tinghuset til Det hvite huset har det alltid vært mitt livsverk, sa hun.

Forventningen til henne tale, landsmøtets høydepunkt, har vært enorm. Taleres sikreste kort for å få jubel og applaus har vært å si navnet Kamala Harris.

I gatene kjenner folk igjen andre delegater på adgangskort rundt halsen, og torsdag formiddag spurte de hverandre: Er du begeistret for i kveld?

Fridde til middelklassen

Talen ga et innblikk i hva Harris vil valgkampen skal handle om. Hun fridde spesielt til middelklassen. Hun sa at den alltid har vært avgjørende for USAs suksess.

– Å bygge middelklassen vil være et definerende mål for mitt presidentskap. Dette er personlig for meg. Det er middelklassen jeg kommer fra, sa hun.

Harris lovet å gi skattekutt til middelklassen som skal tilgodese 100 millioner mennesker.

Hun lovet også å ta opp igjen grensepakken som forliste i fjor da Donald Trump sa nei til sine partifeller i USAs kongress.

Harris talte om krigen i Midtøsten. Hun snakket om det brutale terrorangrepet fra Hamas 7. oktober, men også om lidelsene i Gaza. Hun sa de er «hjerteskjærende».

Hun beskrev et arbeid for våpenhvile og frigivelse av gisler slik «at det palestinske folk kan oppfylle sin rett til verdighet, sikkerhet, frihet og selvstyre». Salen brøt ut i jubel.

Det har denne uken vært færre, mindre og roligere demonstrasjoner om Gaza her i Chicago enn ventet på forhånd.

Trump dro til grensen

Mens demokrater hyllet Kamala Harris i Chicago, skrev Donald Trump på Truth Social. Han mente hun lyver om ham og spurte hvorfor hun ikke har gjort noe av det hun nå lover på over tre år i Det hvite hus.

Han hevdet at hun vil ruinere trygdesystemet og helsevesenet ved å gi det gratis til ulovlige innvandrere.

Foto: Skjermfoto fra e-post fra Trumps valgapparat

På nett var Trump-stabens tone dyster i timene før Harris skulle tale. I en e-post til tilhengere skrev de at «Kamala Harris vil slippe løs Helvete på jord i kveld.»

I en annen e-post antydet et kunstig skapt foto med et rødt flagg med hammer og sigd at demokratenes landsmøte ser ut som et kommunistisk diktatur.

Harris har gjort det stadig skarpere på målinger de siste ukene. Hos Morning Consult som spør registrerte velgere hver dag, har hun aldri ligget under.

Read Entire Article