Russland har sendt løver og kakaduer – Nå kan de sende jagerfly til Nord-Korea

5 hours ago 4



Kortversjonen

  • Russland sender 70 dyrehagedyr og sansynligvis kampfly til Nord-Korea som takk for hjelp i Ukraina-krigen.
  • Dyrene inkluderer en afrikansk løve, brunbjørner, jaker og eksotiske fugler.
  • Kampflyene er MiG-29 og Sukhoi-27, som er formidable våpen og kan styrke Nord-Koreas luftmakt.
  • Forholdet mellom Nord-Korea og Sør-Korea er på et lavmål, og situasjonen på Koreahalvøya er ustabil.

I slutten av november kom en afrikansk løve og litt over 70 andre eksotiske dyr til Nord-Korea, meldte nyhetsbyrået Tass.

De kommer som en takk for hjelpen Russland har mottatt fra Kim Jong UNS soldater i invasjonskrigen i Ukraina.

Opprinnelig anslo USAs forsvarsdepartement at det var 11.000 nordkoreanske soldater som bisto i Russlands krig. Senere har Bloomberg sitert anonyme kilder som tror det er snakk om så mange som 100.000 nordkoreanere.

 RADOSLAW JOZWIAK / AFP / NTBSOVJETFLY: To polske MiG-29-fly deltar i en Nato-øvelse i mars 2023. Nå ryktes det at Nord-Korea skal få flere av denne flytypen av Russland. Foto: RADOSLAW JOZWIAK / AFP / NTB

Men snart vil løvebrøl konkurrere med jagerflydur, for Russland vil angivelig også sende MiG-29- og Sukhoi-27-fly. Det sier USAs øverste kommandør i Øst-Asia, admiral Samuel Paparo ifølge nettstedene Newsweek og Aviation Week.

Bilde av Stein TønnesonStein Tønneson

Professor emeritus ved Fredsforskningsinstituttet Prio, ekspert på Øst-Asiatisk politikk.

– Hvis en amerikansk admiral sier dette, har vi grunn til å tro at han vet hva han snakker om, sier Stein Tønnesson, asiaforsker ved Prio.

– Formidable våpen

Det er første gang Nord-Korea i så fall vil få tak i Sukhoi-27-fly, som er bedre egnet til luft-til-luft kamper enn det raske MiG-29-flyet. Flyene er konkurrenter til henholdsvis F-15- og F-16-fly.

– Selv om det ikke er moderne kampfly, forblir de formidable våpen som kan øke Nord-Koreas luftmakt, sier Paparo.

 HANDOUT / AFP / NTBALLIERTE: Bombe- og jagerfly fra USA, Japan og Sør-Korea flyr sammen under en militærøvelse i november. Foto: HANDOUT / AFP / NTB

Sør-Koreas luftforsvar er blant verdens best utrustede, og teller i sine rekker oppgraderte versjoner av F-15 og F-16, samt stealthfighteren F-35 og det egenutviklede sørkoreanske jagerflyet KAI T-50.

Nord-Korea sliter fremfor disse kapabilitetene.

– De kan egentlig ikke matche de oppgraderte versjonene av F-16. I tillegg kan Nord-Korea trenge å trene opp piloter til å fly noen av disse flyene. Men, de kan ha en avskrekkingseffekt og styrke moralen i Nord-Korea, sier Tønnesson.

 Lee Jin-man / AP / NTBFATTIG: Slitte boligbygg i regionen Kaephong i Nord-Korea skimtes fra den sørkoreanske siden av grensen. Nord-Korea er 178. fattigste landet per innbygger i verden. Foto: Lee Jin-man / AP / NTB

Han sier det særlig har vært viktig for Nord-Korea å bryte ut av den kraftige isolasjonen de gikk gjennom mellom 2019 og 2024.

Flere rapporter hevdet at det tidvis rådet sult og ressursknapphet i Nord-Korea etter nedstenging under covid-19-pandemien og et kjøligere forhold til både Sør-Korea og Kina.

Nord-Korea har tidligere fått inntil 90 prosent av sine importvarer fra Kina.

Dyrehagediplomati

I tillegg til løven og de fem kakaduene har Putin valgt å sende to brunbjørner, to jaker og flere ulike eksotiske fugler. Til sammen er det snakk om over 70 forskjellige dyr.

– Historisk har dyr alltid spilt en spesiell rolle i forholdet mellom stater. De er blitt gitt som et tegn på støtte, vennlighet og omsorg, sa Russlands naturressursminister Alexander Kozlov, som reiste med dyrene, i en uttalelse.

 Ministry of Natural Resources and Environment / Reuters / NTBGAVEBRINGER: Russlands naturressursminister Aleksander Kozlov besøker dyrenes nye hjem i Pyongyang. Foto: Ministry of Natural Resources and Environment / Reuters / NTB

Helt siden Antikkens Egypt og Romerriket har det vært en vanlig mellomstatlig praksis å utføre diplomati gjennom utveksling av eksotiske dyr. I dag er også Kina kjent for sitt «pandadiplomati».

Tønnesson sier dette er karakteristisk for nettopp Nord-Korea.

– Denne gavekulturen går langt tilbake i historien. Av moderne land så er vel Nord-Korea det som ligner mest på et gammelt keiserrike.

 HANDOUT / AFP / NTBMELDER FLYTTING: Denne løven er blant dyrene som nå flytter fra dyrehagen i Russlands hovedstad Moskva til dyrehagen i Nord-Koreas hovedstad Pyongyang. Foto: HANDOUT / AFP / NTB

Tidligere i år ga Putin Kim Jong-un en personlig gave: 24 fullblodshester. Disse ble gitt som takk for nordkoreansk artilleriammunisjon. I tillegg fikk Kim en limousin, et teservise og kunst.

CARPOOL: Kim Jong Un og Vladimir Putin prøvekjører en russiskprodusert limousin i Pyongyang i juni 2024. Foto: KCNA / EPA / NTB

Noen av disse gavene kan ende opp utstilt på et eget museum for gaver fra fremmede land. Der har Tønnesson vært.

– Der er det alt mulig rart, til og med gaver fra norske politiske partier. Det er en slags maktdemonstrasjon å vise frem alle disse gavene, og særlig er det prestisje knyttet til å kunne hjelpe Russland militært, forklarer asiaforskeren.

Kaldt på Koreahalvøya

Samtidig som forholdet til Russland blir bedre, blir forholdet til Sør-Korea dårligere.

– Forholdet mellom de to koreanske statene er på et lavmål, sier Tønneson.

 HANDOUT / AFP / NTBUSIKKER FREMTID: Sør-Koreas president forsøkte å erklære militær unntakstilstand i landet 3. desember. Nå skal han stilles for riksrett. Foto: HANDOUT / AFP / NTB

I november forsøkte Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol å erklære militær unntakstilstand på grunn av det han mener var nordkoreanske infiltratorer. Nå står han overfor en riksrettssak.

Les også: Sør-Korea: Opposisjonen krever at presidenten går av

Tønnesson sier jagerflyene kan bli relevante i denne sammenheng.

– De første tankene jeg hadde med disse jagerflyene var at de kunne settes inn i en aksjon fra Nord-Korea. For eksempel for å erobre noen av de øyene som de mener tilhører Nord-Korea, men som Sør-Korea har kontroll over.

 STR / AFP / NTBBALLONGKRIG: Denne posen viser sørkoreanske varer som nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA hevder ble sendt over til Nord-Korea med en ballong. Foto: STR / AFP / NTB

Han ser at det er en høyst ustabil situasjon, som kan blusse opp i nærmeste fremtid.

– Russland er svekket i Syria. Det er uklart hvem som kommanderer militæret i Sør-Korea, og Trump blir innsatt i januar. Samtidig pågår det en slags stillingskrig på grensen mellom Nord og Sør med søppelballonger og høyttalere. Det kan skje mye farlig i 2025, sier Tønneson.

Read Entire Article