Kortversjonen
- Russland sender 70 dyrehagedyr og sansynligvis kampfly til Nord-Korea som takk for hjelp i Ukraina-krigen.
- Dyrene inkluderer en afrikansk løve, brunbjørner, jaker og eksotiske fugler.
- Kampflyene er MiG-29 og Sukhoi-27, som er formidable våpen og kan styrke Nord-Koreas luftmakt.
- Forholdet mellom Nord-Korea og Sør-Korea er på et lavmål, og situasjonen på Koreahalvøya er ustabil.
I slutten av november kom en afrikansk løve og litt over 70 andre eksotiske dyr til Nord-Korea, meldte nyhetsbyrået Tass.
De kommer som en takk for hjelpen Russland har mottatt fra Kim Jong UNS soldater i invasjonskrigen i Ukraina.
Opprinnelig anslo USAs forsvarsdepartement at det var 11.000 nordkoreanske soldater som bisto i Russlands krig. Senere har Bloomberg sitert anonyme kilder som tror det er snakk om så mange som 100.000 nordkoreanere.
Men snart vil løvebrøl konkurrere med jagerflydur, for Russland vil angivelig også sende MiG-29- og Sukhoi-27-fly. Det sier USAs øverste kommandør i Øst-Asia, admiral Samuel Paparo ifølge nettstedene Newsweek og Aviation Week.
– Hvis en amerikansk admiral sier dette, har vi grunn til å tro at han vet hva han snakker om, sier Stein Tønnesson, asiaforsker ved Prio.
– Formidable våpen
Det er første gang Nord-Korea i så fall vil få tak i Sukhoi-27-fly, som er bedre egnet til luft-til-luft kamper enn det raske MiG-29-flyet. Flyene er konkurrenter til henholdsvis F-15- og F-16-fly.
– Selv om det ikke er moderne kampfly, forblir de formidable våpen som kan øke Nord-Koreas luftmakt, sier Paparo.
Sør-Koreas luftforsvar er blant verdens best utrustede, og teller i sine rekker oppgraderte versjoner av F-15 og F-16, samt stealthfighteren F-35 og det egenutviklede sørkoreanske jagerflyet KAI T-50.
Nord-Korea sliter fremfor disse kapabilitetene.
– De kan egentlig ikke matche de oppgraderte versjonene av F-16. I tillegg kan Nord-Korea trenge å trene opp piloter til å fly noen av disse flyene. Men, de kan ha en avskrekkingseffekt og styrke moralen i Nord-Korea, sier Tønnesson.
Han sier det særlig har vært viktig for Nord-Korea å bryte ut av den kraftige isolasjonen de gikk gjennom mellom 2019 og 2024.
Flere rapporter hevdet at det tidvis rådet sult og ressursknapphet i Nord-Korea etter nedstenging under covid-19-pandemien og et kjøligere forhold til både Sør-Korea og Kina.
Nord-Korea har tidligere fått inntil 90 prosent av sine importvarer fra Kina.
Dyrehagediplomati
I tillegg til løven og de fem kakaduene har Putin valgt å sende to brunbjørner, to jaker og flere ulike eksotiske fugler. Til sammen er det snakk om over 70 forskjellige dyr.
– Historisk har dyr alltid spilt en spesiell rolle i forholdet mellom stater. De er blitt gitt som et tegn på støtte, vennlighet og omsorg, sa Russlands naturressursminister Alexander Kozlov, som reiste med dyrene, i en uttalelse.
Helt siden Antikkens Egypt og Romerriket har det vært en vanlig mellomstatlig praksis å utføre diplomati gjennom utveksling av eksotiske dyr. I dag er også Kina kjent for sitt «pandadiplomati».
Tønnesson sier dette er karakteristisk for nettopp Nord-Korea.
– Denne gavekulturen går langt tilbake i historien. Av moderne land så er vel Nord-Korea det som ligner mest på et gammelt keiserrike.
Tidligere i år ga Putin Kim Jong-un en personlig gave: 24 fullblodshester. Disse ble gitt som takk for nordkoreansk artilleriammunisjon. I tillegg fikk Kim en limousin, et teservise og kunst.
CARPOOL: Kim Jong Un og Vladimir Putin prøvekjører en russiskprodusert limousin i Pyongyang i juni 2024. Foto: KCNA / EPA / NTB
Noen av disse gavene kan ende opp utstilt på et eget museum for gaver fra fremmede land. Der har Tønnesson vært.
– Der er det alt mulig rart, til og med gaver fra norske politiske partier. Det er en slags maktdemonstrasjon å vise frem alle disse gavene, og særlig er det prestisje knyttet til å kunne hjelpe Russland militært, forklarer asiaforskeren.
Kaldt på Koreahalvøya
Samtidig som forholdet til Russland blir bedre, blir forholdet til Sør-Korea dårligere.
– Forholdet mellom de to koreanske statene er på et lavmål, sier Tønneson.
I november forsøkte Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol å erklære militær unntakstilstand på grunn av det han mener var nordkoreanske infiltratorer. Nå står han overfor en riksrettssak.
Les også: Sør-Korea: Opposisjonen krever at presidenten går av
Tønnesson sier jagerflyene kan bli relevante i denne sammenheng.
– De første tankene jeg hadde med disse jagerflyene var at de kunne settes inn i en aksjon fra Nord-Korea. For eksempel for å erobre noen av de øyene som de mener tilhører Nord-Korea, men som Sør-Korea har kontroll over.
Han ser at det er en høyst ustabil situasjon, som kan blusse opp i nærmeste fremtid.
– Russland er svekket i Syria. Det er uklart hvem som kommanderer militæret i Sør-Korea, og Trump blir innsatt i januar. Samtidig pågår det en slags stillingskrig på grensen mellom Nord og Sør med søppelballonger og høyttalere. Det kan skje mye farlig i 2025, sier Tønneson.