– Vårt selskap er fullstendig uskyldig i de handlinger vi nå anklages for. Alle anklager er resultat av fantasi og fabrikasjon fra de som har tatt denne beslutningen.
Det skriver administrerende direktør i Murman Seafood Vladimir Khizhnyakov i en pressemelding onsdag.
Mandag besluttet den norske regjeringen å slutte seg til EU-sanksjonene mot de russiske fiskeriselskapene Norebo og Murman Seafood.
EU begrunner oppføringen av de to selskapene på sanksjonslista med at de skal være del av en russisk statssponset overvåkingskampanje og etterretningsvirksomhet rettet mot kritisk undersjøisk infrastruktur i norske og allierte havområder.
Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).
Foto: Ida Louise Rostad / NRK– Slik virksomhet kan legge til rette for fremtidige sabotasjeoperasjoner og true viktige norske sikkerhetspolitiske interesser, sa utenriksminister Espen Barth Eide i en uttalelse mandag.
Sanksjoneringen innebærer at de to selskapene ikke får fornyede lisenser til å fiske i norske farvann og nektes adgang til norske havner.
– Går utover alle grenser
I pressemeldingen onsdag ettermiddag skriver Murman Seafoods direktør at selskapet fikk vite om at Norge hadde sluttet seg til EUs sanksjoner gjennom mediene.
– Dette har utelukkende vekket stor harme og skuffelse hos oss, skriver Khizhnyakov.
– Beslutningen om å forby utstedelse av tillatelser for fiske i den norske økonomiske sonen til våre fartøy, går utover alle grenser, uttaler han.
Selskapet mener at det er uklart om norske myndigheter i det hele tatt har anledning til å utelukke dem fra å fiske i norsk sone.
Samtidig avviser altså selskapet anklagene om at de driver etterretningsvirksomhet.
Khizhnyakov skriver at det vil undergrave selve det teoretiske grunnlaget for dagens fiskeriavtale hvis man deler fiskebestanden i norsk og russisk sone.
– Dette er de facto en fornektelse av avtalen.
Frykter for torskebestanden
Tirsdag skrev NRK om norske fiskere, som også frykter for bestanden hvis fiskeriavtalen mellom Norge og Russland bryter sammen.
I dag fangster norske og russiske fiskere i stor grad i norsk sone, mens den russiske sonen er et viktig oppvekstområde for torsken.
De kan altså la den yngre torskebestanden i russisk sone vokse seg større før den fangstes i norsk sone, noe som er bra for å opprettholde fiskebestanden.
Videre skriver Khizhnyakov at han frykter for fiskebestanden i området hvis avtalen bryter sammen.
Norebo skrev mandag til NRK at de er trist og skuffet over avgjørelsen, og at anklagene er uriktig og uten bevis.
– Det er ledelsens bekymring å understreke, for ørtende gang, at de fremsatte anklagene er falske, skriver talsperson Sergej Sennikov i Norebo i en uttalelse til NRK.
Fartøy krysset viktige kabler 140 ganger
Høsten 2022 skrev NRK om fisketråleren «Melkart-5» fra selskapet Murman Seafood hadde krysset to viktige sjøkabler ved Svalbard mer enn 140 ganger på åtte måneder.
De røde linjene viser AIS-sporene etter fisketråleren «Melkart-5». Mer enn 140 ganger har de krysset frem og tilbake over Svalbardfiberen hittil i år.
Foto: Skjermdump /Kystdatahuset.noBlant annet var den i politiets søkelys etter den kritisk viktige Svalbardfiberen ble skadet i begynnelsen av januar 2022.
NRK har også tidligere vært i kontakt med Murman Seafood, der de har avvist å ha hatt noen befatning med skader på Svalbardfiberen. De har hele tiden sagt at de drev lovlig fiske, og at det kan ha vært mange grunner til at kabelen ble skadet.
Også etter dette har «Melkart-5» hatt flere spesielle seilingsmønster over norsk kritisk infrastruktur i ettertid.
Blant annet gikk «Melkart-5» inn til Kirkenes havn. Der fikk skipperen bot av politiet etter at mannskapet satte ut en lettbåt og forlot havneområdet uten tillatelse. De kjørte lettbåten til Strømmen bro, som er en strategisk viktig bro ut fra Kirkenes.
Publisert 09.07.2025, kl. 16.59