Det er grunnlag for å rydde litt etter debattinnlegget av Høyres Ingrid T. Mæhre 18 september 2024 om obligatorisk oppfølging av unge som blir tatt med narkotika.
Mæhre viser til at: "I kjølvannet av rusreformen, de heftige debattene og diskusjon om politiets bruk av «stop og sjekk» kom riksadvokaten med et brev 9.april 2021 i forhold til politiets ransaking»".
Mæhre har helt rett i at debatten rundt rusreformen og politiets virkemidler var sterk. Etter mitt syn er vi på et problematisk sted, nettopp fordi reformen aldri ble gjennomført.
I debatten om rusreformen argumenterte politiet mot reformen fordi de mente de ville miste maktmidler som de brukte for å avdekke narkotikakriminalitet. Utfordringen var at noen av disse metodene og maktmidlene som politiet benyttet seg av rett og slett var ulovlige. Brevet fra statsadvokaten påpekte at flere av politiets metoder var ulovlige, Politiet hadde ikke hjemmel i utgangspunktet for å bruke maktmidlene som de mente de kom til å miste med gjennomføring av rusreformen.
Rusreformen skulle ikke begrense politiets mulighet til å drive oppsøkende arbeid, men det skulle føre til hjelp, ikke straff. Det er fremdeles målet med rusreformen, men som sagt er den ikke gjennomført. Jeg håper at Høyre og Venstre vil være allierte i jobben med å gjennomføre den.
Situasjonen vi har i dag kan best sammenlignes med et limbo. Et limbo der det ikke har skjedd noe reform som skulle koble på helsevesenet, og dermed legge til rette for hjelp og behandling. Et limbo der Politiet, etter at de fikk beskjed om at de ikke kunne bruke ulovlige virkemidler i kampen mot narkotika, er handlingslammet grunnet usikkerhet rundt hva de har lov til å gjøre. Et limbo der det fins ingen vinnere utenom de kriminelle nettverkene som tjener gode penger på vår politiske treghet.
Nei, det bør ikke innføres maktmidler som plaster på et blødende samfunn i limbo.
Vi må gå fra straff til hjelp!
Rusreformen må gjennomføres, for menneskene, for samfunnet, for oss og våre.