Rodri peker på Haaland før historisk hardkjør: – Han er et godt eksempel

3 weeks ago 20



Flere og flere spillere roper ut mot en fotballkalender som bare blir fullere. Denne sesongen blir Manchester City det aller mest ekstreme eksempelet.

 Erling Braut Haaland bærer Rodri på sine skuldre under kampen mot Tottenham i mai. De står nå foran et kampprogram ingen har sett maken til før. Foto: Peter Cziborra / Reuters / NTB
  • Jens Friberg, VG

    Jens Friberg, VG

Publisert: 17.09.2024 16:17

– I min ydmyke mening er det for mye. Vi må ta var på oss selv, fordi vi er hovedpersonene i denne idretten. Ikke alt handler om penger og markedsføring, men også om kvaliteten på kampene, sier Rodri på en pressekonferanse før onsdagens møte med Inter.

Han var blant de første til å heve stemmen om det stadig økende kampprogrammet.

Nå venter Manchester Citys første kamp i det nye Champions League-formatet, som legger ytterligere press på stjernene.

Hør bare på det her:

  • City kan ende med å ha spilt hele 77 kamper når sesongen er over, skulle de gå hele veien i alle turneringer.
  • Det nye Champions League-formatet gir minstminstFire kamper ekstra for lagene som ikke kommer topp åtte i det nye ligasystemet, men likevel ikke ryker ut. to ekstra kamper på nyåret. Disse to spilles i januar, rett etter det hektiske juleprogrammet.
  • Om Manchester City går til finalen i klubb-VM neste sommer, vil sesongen deres fra start til mål ha vart 364 (!) dager364 (!) dagerManchester City begynte sesongoppkjøringen 15. juli 2024, med blant andre Erling Braut Haaland med fra start. Finalen i klubb-VM spilles 13. juli..
  • Og så, etter finalen i klubb-VM, er det i underkant av fire uker til sesongens første tellende kampsesongens første tellende kampCommunity Shield-finalen spilles mellom vinneren av Premier League og FA-cupen. Skulle City vinne én av disse, må de møte opp på Wembley 9. august - 27 dager etter finalen i klubb-VM. igjen.

Også Erling Braut Haaland (24) har snakket om hvordan kvaliteten på kampene går ned om spillerne blir presset for hardt.

Denne sommeren hadde jærbuen sin lengste ferie siden 2017. Han har åpnet med historiens beste sesongstart, ni mål på fire kamper, og forklarer det mye med det lange avbrekket.

– Han er et godt eksempel. Han hadde en lang pause, og du ser hvordan han presterer nå. Han er igjen det beistet han var i første sesong. Det kan illustrere hvorfor vi ber om å snakke mer om dette, sier Rodri til VG.

GET IN! Erling Braut Haaland feirer med Rodri etter spanjolens matchvinnerscoring mot Inter i Champions League-finalen 10. juni 2023. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Rodri er ikke den eneste som har hevet stemmen. Lørdag spøkte lagkamerat Manuel Akanji om at han måtte legge opp som 30-åring.

– Det tar aldri slutt. Når skal vi ha ferie? Vi har ingen pause om vinteren. Hvis vi er heldige, får vi to uker ferie før en ny sesong, sa City-stopperen til VG og øvrig presse da.

«Kanskje betyr ikke spillernes mening noe», sa Liverpools Alisson tørt mandag ettermiddag. Han hevder ingen hører med spillerne om dette.

Hva synes du – har spillerne grunn til å klage?

Ja, absolutt. Det har gått over stokk og stein.

Ja, men klubbene og spillerne selv har et ansvar om å tilpasse seg.

Dette er bare sutring. Når du tjener så mye penger, skal du tåle ganske mye, altså.

Nei. Hvis du ikke tåler varmen, bør du holde deg unna kjøkkenet.

– Vi er ikke dumme. Vi forstår at folk vil ha flere kamper å se på. Det eneste vi vil, er at alle som lager disse terminlistene setter seg sammen og snakker om hva som er best for spillerne. Vi må bli hørt, sier han videre.

Alisson peker med det på en utfordring også City-sjef Pep Guardiola har dratt frem flere ganger: Det er veldig mange egeninteresser i spill.

Uefa utvider Champions League, Fifa innfører klubb-VM i nytt format, og i England jobber FA og ligasystemet for at deres respektive cupturneringer skal beholde sin status.

– Ja, det er flere kamper, men det er det det er. Hva kan vi gjøre? spurte Pep Guardiola retorisk etter 2–1-seieren over Brentford. Haaland scoret begge Citys mål:

Ja, hva kan de gjøre?

Organisasjonen FIFPro er spillernes «fagforbund» i internasjonal fotball.

De tar Fifa til retten over den nye klubb-VM-turneringen neste sommer. Ikke minst er det hvordan disse avgjørelsene tas uten det FIFPro opplever er reell medvirkning som utfordres i dette søksmålet.

Og skal vi tro Rodri, er dette noe alle spillerne er samstemte i, at man må snakke sammen for spillernes beste. Frem til det:

– Tror du streik vil være et mulig virkemiddel for dere spillere?

– Vi er ikke langt unna en slik protest. Uansett hvilken spiller du spør, vil han si det samme. Fortsetter det slik, vil det nok skje noe. Det er noe som bekymrer oss, sier Rodri.

Ikke alt Rodri sier går like bra, dog:

Vil du lese mer om fotball? I VGs store magasin om engelsk fotball kårer vi de 100 beste spillerne i Premier League. Magasinet kan kjøpes i vår nettbutikk (gratis frakt!)

Read Entire Article