Riksrevisjonen sterkt kritisk til innføringen av Helseplattformen: – Har truet pasientsikkerheten

1 month ago 31



Riksrevisjonen gir sin sterkeste form for kritikk mot innføringen av Helseplattformen i Midt-Norge. De mener at det har vært betydelige svakheter i arbeidet.

Torsdag 24. oktober kl. 11:28

– Svakhetene har truet pasientsikkerheten. Svakhetene har også ført til at drift og videreutvikling av systemet har blitt mer kostnadskrevende, noe som kan innebære at det økonomiske handlingsrommet til andre prioriterte områder i helseregionen blir mindre, skriver Riksrevisjonen i sin vurdering av innføringen av Helseplattformen.

De gir planleggingen, organiseringen og innføringen av Helseplattformen i Midt-Norge vurderingen «sterkt kritikkverdig», som er det sterkeste av tre kritikknivåer hos Riksrevisjonen.

– Betydelige svakheter

Helseplattformen er en digital pasientjournal med samlet helseinformasjon. Det ble innført i Trondheim kommune og St. Olavs hospital i 2022.

– Det har vært betydelige svakheter i arbeidet med å planlegge, organisere og innføre Helseplattformen i Midt-Norge. Det var kjente, alvorlige feil i løsningen som ikke ble løftet opp i styringslinjen før St. Olavs hospital tok Helseplattformen i bruk i november 2022, skriver Riksrevisjonen.

 Gorm Kallestad / NTBHelseplattformen ble innført på St. Olavs hospital i 2022 Foto: Gorm Kallestad / NTB

Administrerende direktør i Helse Midt-Norge, Jan Frich, anerkjenner at det har vært betydelige svakheter med innføringen av Helseplattformen i Midt-Norge.

– Vi tar til oss at Riksrevisjonen har konkludert med at planlegging, organisering og den regionale styringen av prosjektet har vært sterkt kritikkverdig.

Bilde av Jan FrichJan Frich

Administrerende direktør i Helse Midt-Norge

I 2023 bestilte Helse Midt-Norge RHF en ekstern gransking av Helseplattformen. Rapporten pekte på mange av de samme utfordringene som Riksrevisjonen i dag trekker fram.

Styreleder i Helse Midt-Norge RHF, Odd Inge Mjøen, sier at kritikken er alvorlig, men rettmessig.

– Vår eksterne granskingsrapport kom med en rekke anbefalinger, som vi har tatt tak i. Vi arbeider fremdeles med å gjøre systemet bedre, sier Mjøen.

Riksrevisjonens anbefalinger om det videre arbeidet med Helseplattformen:

  • Helseplattformen følges opp for bidra til å nå de nasjonale helsepolitiske målene om bedre kvalitet i pasientbehandlingen og bedre ressursbruk.
  • Samordning og samarbeid mellom Helse Midt-Norge RHF og de andre helseregionene må stimuleres for å sikre en koordinert nasjonal utvikling og samlet god ressursutnyttelse av nasjonale IT-tiltak.
  • Sikre god informasjonsflyt om pasienter, først og fremst ved å legge til rette for størst mulig oppslutning om Helseplattformen fra kommuner, fastleger og avtalespesialister.
  • For å øke samfunnsnytten må Helse- og omsorgsdepartementet sørge for at Helse Midt-Norge RHF i samarbeid med kommunene i regionen følger opp tiltak som er iverksatt for å gjøre Helseplattformen enklere å bruke for de ansatte, forbedre driften i Helseplattformen AS, sikre selskapet forutsigbare rammevilkår, herunder forsvarlig økonomisk drift og å forbedre organiseringen og styringen av arbeidet.

Kilde: Riksrevisjonen

Publisert: 24.10.24 kl. 11:05Oppdatert: 24.10.24 kl. 11:28

Relaterte emner

Read Entire Article