Reuters: Russland sier de vil svare på «en smertefull måte» etter redusering av ambassadepersonale

4 hours ago 2



Norge har bedt russiske diplomater forlate landet innen 17. oktober.

 Helge Mikalsen / VGDen russiske ambassaden i Oslo. Foto: Helge Mikalsen / VG
onsdag 16. oktober kl. 16:30

Russland sier at de vil svare Norge på en «smertefull måte» etter at de måtte redusere antall diplomater ved den russiske ambassaden i Oslo.

Det er talsperson Maria Zakharova i Russlands utenriksdepartement som fremmer trusselen, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Det ble tidligere denne uken kjent at Russland måtte redusere antall diplomater ved ambassaden i Oslo.

– I henhold til en forespørsel fra Norges side om nedbemanning innen 17. oktober, vil ambassadens konsulære seksjon bli redusert til bare to diplomater, skrev Russlands ambassade i Oslo i en uttalelse mandag.

– Ikke utvisning

Da VG kontaktet det norske utenriksdepartementet om denne saken mandag kveld, var de svært tilbakeholdne med detaljer om bakgrunnen for saken.

– Utenriksdepartementet kan bekrefte at vi over tid har hatt dialog med russisk side for å sikre det diplomatiske nærværet i begge land. Dette er ikke snakk om utvisning av diplomater fra Norge, skrev pressetalsperson Ragnhild H. Simenstad i en e-post da.

I april 2023 erklærte Norge 15 russiske diplomater uønsket. Det var da den største runden med utvisninger som Norge har iverksatt mot Russland noensinne.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mente at disse diplomatene i realiteten var russiske etterretningsagenter, sendt til Norge under diplomatisk dekke.

– Har foretatt nedbemanning

Dette skriver den russiske ambassaden i Oslo til VG på e-post onsdag om det som nå har skjedd:

«De russiske utenriksstasjonene i Norge har foretatt en nedbemanning av diplomater og konsulære tjenestemenn etter krav fra norsk side. Dette har blant annet nødvendiggjort en omorganisering av utenriksstasjonenes arbeid, inkludert muligheten for å yte konsulære tjenester.

Med tanke på at 28 000 russere er fast bosatt i Norge, iverksetter ambassaden tiltak for å opprettholde det konsulære mottaket.

Som resultat av diplomatisk dialog med Utenriksdepartementet har ambassaden klart å beholde flere diplomater enn det som opprinnelig ble krevet. Denne dialogen fortsetter, og vi håper på sikt å kunne utjevne de vanskelighetene som har oppstått i arbeidet ved ambassaden i Oslo og generalkonsulatene i Kirkenes og Barentsburg.»

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss

Read Entire Article