Rettferdige strømpriser er et tilbakevendende tema. Det er noe mange mener noe om og er opptatt av, som en kan forvente. Slik skal det også være.
Mange lurer på hvorfor strømprisene varierer så mye mellom regioner, hvorfor vi ikke bare kan sette en makspris, og om det ikke finnes flere tiltak for å gjøre strømmen rimeligere og mer forutsigbar. Særlig for oss i NO2.
Dette er spørsmål vi tar på stort alvor, og vi jobber kontinuerlig for å finne løsninger, fra lokalt til nasjonalt, fra politisk til interesseorganisasjoner. Så får media være media for klikk og overskrifter, og overforenkling fra politiske motstandere vil alltid være en del av den offentlige debatten.
Det er flere ting vi kan gjøre for å jevne ut strømregningen folk betaler i ulike deler av Norge.
Vi har vært tydelige på viktigheten av å bruke flaskehalsinntektene til å redusere nettleie, og Statnett har brukt disse midlene både i 2022, 2023 og 2024. For å holde strømprisene i sjakk i vår region er dette et viktig tiltak. Selv om slike prosesser kan ta tid, er de avgjørende for å sikre at tiltakene faktisk når frem til folk og bedrifter.
Så blir vi utfordret på egne prisområder og makspris, og ja, det er mulig. Men om det er hensiktsmessig, er en annen sak. Eget prisområde rundt kablene har liten effekt, og makspris kan føre til en reell mangel på strøm. Vår strømpris påvirkes i all hovedsak av energisituasjonen i Europa og når nabolandene har energimangel øker prisene hos oss og omvendt. Ved makspris vil markedet finne andre steder å selge sin strøm enn der vi trenger den som mest, noe som kan skape energiknapphet her hjemme og usikkerhet og økte priser. Det ønsker ingen.
Når Europa øker sin produksjon, vil det ha stor innvirkning også på norske priser med positivt fortegn. Og det er der vi sier at dette må være prioritet også for oss her til lands.
Mer nett, ruste opp eksisterende vannkraft og bygge ut mer fornybar kraft. Det er den langsiktige løsningen.
Det er flere tiltak som er satt i gang for å skape mer stabil strømpris og jevne ut forskjeller. Blant annet har Statnett gjort en viktig endring i måten kapasiteten i strømnettet brukes på. Denne justeringen vil ha en effekt på prisen i NO2. Kombinert med fastprisavtaler for næringslivet og bruk av flaskehalsinntekter til redusert nettleie, så er det noen av allerede igangsatte tiltak som adresserer mange av utfordringene vi sliter med. Men den store kompleksiteten tatt i betraktning, så er dette prosesser som vil og må ta tid. I mellomtiden går strømstøtten målrettet til områdene med høyeste priser, noe vi også vet at har hjulpet godt for mange i vår region.
De som ønsker å gi inntrykk av at disse tingene er enkle å fikse, eller som ikke vil forholde seg til tingenes faktiske tilstand, gjør samfunnet en bjørnetjeneste, enten det er fra politisk hold eller media. For vi kan ikke koble oss fra våre naboer eller Europa, og vi kan ikke endre et marked vi er en del av, og det er helt utenkelig å skulle stå alene i en konfliktfylt og urolig verden som er preget av geopolitiske spenninger og vanskelige avgjørelser. Hva gjør vi hvis verden og Europa kobler seg fra oss?
Vi må løse dette som vi har tradisjon for i Norge, og det innebærer ingen form for proteksjonisme eller å være oss selv nærmest.
Tiltakene som er iverksatt gjør at forskjellen i strømregning blir mindre mellom de ulike delen av landet, enn den ellers ville ha vært. En gjennomsnittlig strømregning for oktober på Østlandet er 1330 kroner i snitt. Nord-Norge og Midt-Norge får en strømregning på 1200 kroner. Mens på Sør- og Vestlandet er den på 1500 kroner i snitt. Det er absolutt en forskjell. Men forskjellen er mye mindre enn den ville ha vært uten tiltak.
Vi vet at strømspørsmålet er komplekst, at det er noe folk er opptatt av, og vi på vår side er opptatt av å gjøre det vi kan for å løse situasjonen. Sammen med industrien, partene i arbeidslivet og næringslivet arbeider vi for at kommunene i vår region skal være best mulig rustet til å håndtere utfordringene vi står i. Vi vet at folk mener det tar lang tid, men vi jobber så fort vi kan med det vi har, og tenk bare hvilke tiltak som faktisk er satt inn på relativt kort tid. Både for privatpersoner og næringsliv.
Det vi derimot ikke gjør er å sitte stille i båten, og vi er ikke så opptatt av enkel retorikk. Det er sluttresultatet som teller, og vi er sikre på at det arbeidet vi legger ned i dette nå, på alle nivåer, vil gi resultater. Vi trenger mindre ord og flere på jobb. En kraftsamling for rettferdige strømpriser både nå og fremover krever at både politikere og media forstår at dette er komplekst, og at vi i fellesskap arbeider for fremtidige løsninger.