Rett til dødshjelp!

4 hours ago 5



Foto: Tornes, Erik

Publisert: 18.10.2024 02:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Tidligere statssekretær Henrik Thune har skrevet en kronikk. Hans sønn var alvorlig kreftsyk og ønsket å dø. Sykdom kan gjøre livet ulevelig. Tre av fire nordmenn uttaler at de er positive til å innføre et lovverk som vil ivareta retten til å dø. Det er også bevegelse blant helsepersonell, sykepleiere og leger her til lands.

I juni ble en mann dømt til fengselsstraff for medvirkning til selvmord. Basert på medisinske råd som ligger åpent tilgjengelige på internett, hadde han samlet medisiner han tilbød en kvinne som aktivt hadde etterspurt dødshjelp i sosiale medier. Han ble med til et motell i Sverige, ga henne medisiner og satt med henne til hun døde. Han sier han har gjort det samme før. Det er et svartemarked i Norge i dag.

Flere land rundt oss utreder ulike former for lovendringer for å tillate assistert livsavslutning. Land nær oss, som Danmark, Island og Finland, utreder det. Men og konservative, katolske land som Irland. Dette er en parallell til abortdebatten, retten til å bestemme over egen kropp. 50 år tilbake i tid satt det også langt inne for mange politikere å ta debatten. Utviklingen går i et rasende tempo rundt oss. Svartemarkedet blomstrer. Vi kan ikke ha berøringsangst.

Venstre har ikke berøringsangst. Det er rom for debatt og et parti i bevegelse. I vårt prinsipprogram står det: «Respekten for menneskets integritet fordrer at det er mennesket selv som fatter beslutningene om eget liv og egen kropp, så lenge det er helsemessig beslutningskompetent og fri fra ytre press.» I behandlingen av forrige stortingsprogram debatterte vi assistert livsavslutning. Det skal vi gjøre også nå. Når en så stor andel av befolkningen støtter en sak, er det rart om vi ikke tar debatten i våre interne partiorganer.

Vi kan ikke se på at medmennesker lider og ber oss om retten til å få dø med verdighet. Vi må utrede, ta lærdom av hva andre land har gjort, hva som fungerer og ikke. Jeg ser frem til politisk debatt internt i Venstre og i Stortinget fremover.

Margrethe Prahl Reusch, landsstyremedlem i Venstre

Read Entire Article