Rekordstore droneangrep

1 week ago 14



Både Russland og Ukraina har gjennomført massive angrep gjennom natten. Forsvarsekspert er ikke overrasket, etter Trumps seier.

 Nødetatene i Odesa
I BRANN: Redningsmannskap jobber i flammehavet, etter nattens droneangrep. Foto: Nødetatene i Odesa

Publisert 10.11.2024 09:33 Sist oppdatert nå

Natt til søndag har Ukraina og Russland gjennomført store droneangrep mot hverandre. 

Ifølge russiske myndigheter ble 32 ukrainske droner på vei mot Moskva-området skutt ned.

Samtidig skal Ukraina ha skutt ned 62 av 145 russiske droner. 

Største så langt 

Ifølge Reuters er dette det største russiske droneangrepet, og Ukrainas største angrep mot Russlands hovedstad, så langt i krigen.

I Moskva-regionen skal en person ha blitt skadet. Minst to skal være skadet i Odesa i Ukraina.

Flyplassen Sjeremetjevo i Moskva ble stengt som følge av angrepene. 

Ukraina-ekspert, Tom Røseth, mener ikke nattens angrep er overraskende, gitt de store droneangrepene man har sett den siste tiden. 

– Russland har drevet med massive droneangrep hver dag i hele oktober, og til nå i november. Ukrainas angrep i natt er bare et svar på hva Russland har gjort hver dag, sier Røseth. 

 Goran Jorganovich  / TV 2
EKSPERT: Tom Røseth hovedlærer i etterretning ved Stabsskolen er ikke overrasket over nattens massive angrep. Foto: Goran Jorganovich / TV 2

Røseth, som er hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole, sier at dronekrigen er svært viktig for begge parter. 

Posisjonerer seg for Trump

Forsvarseksperten forklarer at ved å sende så mange droner på en gang, så bruker Ukraina også samme taktikk som Russland har gjort lenge. 

– Ved å sende mange droner samtidig forsøker de å overliste luftvernet, og det er større sjanse for gjennombrudd, sier Røseth. 

 Gleb Garanich/ Reuters
ANGREP: Den siste tiden har Russland hatt daglig droneangrep på Ukraina. Her fra angrep på Kiev forrige søndag. Foto: Gleb Garanich/ Reuters

Under valgkampen reiste Donald Trump tvil ved om han vil opprettholde den enorme amerikanske militære og økonomiske støtten til Ukraina. Han har gjort det klart at han ønsker å få en rask slutt på krigen.

Røseth mener at det er naturlig at både Ukraina og Russland intensiverer angrepene nå, samme uke som Donald Trump vant presidentvalget. 

– Vi er nå i en fase hvor Russland ønsker å posisjonere seg før en krigsbeslutning fra Trump. Mens for Ukraina er det tilsvarende viktig å vise at de er en maktfaktor og ikke den svake part i denne krigen, sier han. 

Etterretningseksperten tror at i kommer til å se posisjonering fra begge sider framover, frem til det viser seg om Trump klarer å presse fram en våpenhvile eller en fredsplan. 

Read Entire Article